2012-07-06 20:07:05
Φωτογραφία για Αποστάτησε κορυφαίος Σύρος στρατηγός του καθεστώτος Άσαντ
Ο Σύρος στρατηγός Μάναφ Τλας, προερχόμενος από ισχυρή οικογένεια που ανέκαθεν στήριζε το καθεστώς των Άσαντ, είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος που αποστατεί... στους 16 μήνες που πνίγεται στο αίμα η εξέγερση. Ο στρατηγός αποσκίρτησε και κατευθύνεται στη Γαλλία μέσω Τουρκίας.

Η είδηση της αποστασίας έρχεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη στη γαλλική πρωτεύουσα η διάσκεψη των Φίλων του Συριακού, με τον Φρανσουά Ολάντ να δηλώνει πως η πτώση του καθεστώτος Άσαντ είναι αναπόφευκτη και την Χίλαρι Κλίντον να ζητά να κλιμακωθεί η διεθνής πίεση προς Ρωσία και Κίνα τονίζοντας ότι «θα πρέπει να πληρώσουν τίμημα» για τη στήριξη που εξακολουθούν να προσφέρουν στον Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την αποσκίρτηση του Σύρου στρατηγού. Ο Μάναφ Τλας εγκατέλειψε το καθεστώς και κατευθύνεται στο Παρίσι, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίς Λοράν Φαμπιούς κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των Φίλων της Συρίας.


Φιλοκυβερνητικοί δικτυακοί τόποι στη Συρία μίλησαν για «διαφυγή» του στρατηγού χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «ασήμαντη». Ωστόσο, στην πραγματικότητα πρόκειται για τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο που εγκαταλείπει το καθεστώς από την έναρξη της αντικαθεστωτικής εξέγερσης, το Νοέμβριο του 2011.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι στην παρούσα φάση σαφές εάν απλώς εγκατέλειψε το καθεστώς ή σκοπεύει να ενταχθεί στη συριακή αντιπολίτευση. Οι προθέσεις του στρατηγού θα ξεκαθαρίσουν εάν και εφόσον εμφανιστεί δημοσίως για να μιλήσει, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη μεθόριο Τουρκίας-Συρίας, όπου το κλίμα παραμένει τεταμένο μετά την πρόσφατη κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού από τη συριακή αεροπορία.

Στη Γαλλία, όπου κατευθύνεται ο στρατηγός, ζει ο πατέρας του, Μουσταφά Τλας, πρώην υπουργός Άμυνας της Συρίας.

Γιος του στρατηγού Μουσταφάτ Τλας, πρώην υπουργού Αμυνας και στενού φίλου του Χαφέζ Αλ-Ασαντ, ποτέρας του νυν προέδρου, ήταν μέλος της συριακής νομενκλατούρας. Κατάγεται από την Ραστάν της επαρχίας Χομς, που βρίσκεται στα χέρια των αντικαθεστωτικών, είναι σουνίτης και υπήρξε παιδικός φίλος Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Στρατηγός στη Ρεπουμπλικανική Φρουρά, επίλεκτο στρατιωτικό σώμα που είναι επιφορτισμένο με την προστασία του καθεστώτος, είχε τεθεί στο περιθώριο εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο διότι είχε κριθεί αναξιόπιστος, σύμφωνα με μία πηγή του καθεστώτος της Δαμασκού.

Στη συνέχεια ηγήθηκε αποστολών μεσολάβησης ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντικαθεστωτικούς στη Ραστάν και στη Ντεράα, χωρίς επιτυχία. Εδώ και μήνες ζούσε στη Δαμασκό φορούσε πολιτικά και είχε αφήσει μακριά μαλλιά και γένια.

Σύμφωνα με άλλη πηγή στη Δαμασκό, η διάρρηξη των σχέσεών του με το καθεστώς επήλθε τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη συνοικία Μπάμπα Αμρ στην πόλη Χομς , οπότε και αρνήθηκε να τεθεί επικεφαλής της μονάδας που είχε επιφορτισθεί με την ανακατάληψη της περιοχής.

Η οικογένειά του βρίσκεται ήδη στο εξωτερικό. Ο εξάδελφός του, ο Αμπντέλ Ραζάκ Τλας, είναι ο διοικητής της Ταξιαρχίας Φαρούκ του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που αποτελείται εν μέρει από αποστάτες του συριακού στρατού.

«Εάν η αποσκίρτηση του Μανάφ Τλας επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί οδυνηρό πλήγμα για το καθεστώς και τους κύκλους του καθεστώτος , διότι ήταν άνθρωπος της οικογένειας Ασαντ» δήλωσε ο πρόεδρος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Προειδοποιήσεις Κλίντον προς Ρωσία-Κίνα από το Παρίσι

Η είδηση της αποσκίρτησης του κορυφαίου Σύρου στρατηγού ήλθε ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη στο Παρίσι η διεθνής διάσκεψη των Φίλων του Συριακού Λαού, όπου συμμετέχουν οι δυτικές χώρες, τα κράτη-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου και δεκάδες συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης, όχι όμως η Ρωσία και η Κίνα.

Από το βήμα της συνόδου η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε τις διεθνείς δυνάμεις να καταδείξουν στη Ρωσία και την Κίνα πως θα πληρώσουν τίμημα για την υποστήριξη που εξακολουθούν να δίνουν στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Ειλικρινά δεν θα αρκούσε να έχουν έλθει [στη σύνοδο] των Φίλων του Συριακού Λαού διότι σας λέω πολύ ειλικρινά, δεν νομίζω ότι η Ρωσία και η Κίνα πιστεύουν ότι αντιμετωπίζουν κάποια συνέπεια -οποιαδήποτε συνέπεια- για το ότι υποστηρίζουν το καθεστώς Άσαντ» δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον.

«Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτό είναι κάθε χώρα που εκπροσωπείται εδώ να καταστήσει άμεσα σαφές ότι η Ρωσία και η Κίνα θα πληρώσουν ένα τίμημα διότι εμποδίζουν την πρόοδο και αυτό είναι πλέον ανεκτό» υπογράμμισε.

Ανοίγοντας, νωρίτερα, τις εργασίες της διάσκεψης ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διεμήνυσε ότι η πτώση του συριακού καθεστώτος είναι αναπόφευκτη», ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ σημείωσε πως οι χώρες που δεν επιβάλλουν κυρώσεις στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ ουσιαστικά επιτρέπουν τη συνέχιση των δολοφονιών.

sofokleous10.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ