2012-07-06 20:31:10
Φωτογραφία για Η κυβέρνηση έχει στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να αλλλαξει όλα όσα πρέπει και να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης...
«Το νόημα της επαναδιαπραγμάτευσης δεν είναι η αλλαγή των στόχων, αλλά η αλλαγή όσων εμποδίζουν της επίτευξή τους», είπε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η οποία - όπως είπε - έχει ορίζοντα τετραετίας. «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε όλες τις μάχες που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση», είπε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πει όλη την αλήθεια, όπως αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα έχει πράγματι ξεφύγει από τους στόχους».

«Η Ελλάδα, ναι, βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αλλά αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πει την αλήθεια» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως είμαστε έτοιμοι «να δώσουμε όλες τις μάχες για να βγει η χώρα από αυτήν την κρίση».

Όσον αφορά το Μνημόνιο, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε πως «το νόημα της επαναδιαπραγμάτευσης δεν είναι η αλλαγή των στόχων, αλλά η αλλαγή όσων εμποδίζουν της επίτευξή τους». Η κυβέρνηση θέλει τροποποιήσεις του προγράμματος στα σημεία που επιτείνουν την ύφεση για την επίτευξη των στόχων, απορρίπτοντας τις μονομερείς ενέργειες.


«Δίνουμε τη μάχη του προφανούς, πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια να δούμε το προφανές και ακόμη περισσότερο να δούμε παραπέρα και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού και την αξιοπιστία της χώρας», είπε.

«Αυτά θα τα πετύχουμε με όπλο την αποφασιστικότητα και την ενότητα» τόνισε, λέγοντας πως η ενότητα αυτή «εκφράζεται από την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και εθνικής ευθύνης». Η κυβέρνηση τόνισε έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα τετραετίας. Και η κυβέρνηση, σημείωσε, «οφείλει να πει αλήθειες, όπως αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα έχει πράγματι ξεφύγει από τους στόχους».

«Η κυβέρνηση έχει στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να αλλλαξει όλα όσα πρέπει και να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης, ώστε να μην χρειαζόμαστε άλλα μνημόνια και να διασφαλίσουμε τη θέση μας στη ευρωζώνη» τόνισε.

Οι βασικοί άξονες της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η χώρα έχει στόχους που αναμφισβήτα πρέπει να πιάσει, σκιαγράφησε τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, ανέφερε, θα δώσει έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις και την επίσπευσή τους, όπου χρειαστεί. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ονομαστικά στον ΟΣΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας «σε όλη της την έκταση, όχι αποσπασματικά, αλλά οργανωμένα και με τμήματα από το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ».

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε και την περίπτωση των ορυχείων, σημειώνοντας πως η αξιοποίησή τους θα γίνει με δικαιώματα εκμετάλλευσης και όχι με αλλαγή στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. «Δεν βλέπουμε τις αποκρατικοποιήσεις ταμειακά, αλλά αναπτυξιακά» είπε, γνώμονας είναι η προσέλκυση επενδύσεων.

Προτεραιότητα θα δοθεί επίσης σε αξιοποίηση υποδομών που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν, αναφέροντας το παράδειγμα του καμποτάζ.

Ο Αντ.Σαμαράς υπογράμμισε επίσης την κεντρική σημασία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού για την έκταση από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο.

«Η χώρα πρέπει να γίνει φιλική στις επενδύσεις» τόνισε.

Στόχος της κυβέρνησης είναι επίσης το ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ με παράκαμψη της γραφειοκρατίας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το στόχο για κλείσιμο ή συγχώνευση δεκάδων φορέων του δημοσίου -δίνοντας μάλιστα χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αξιολόγηση και να έχει ληφθεί η απόφαση για τους περισσότερους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι επίσης η εισαγωγή μέτρων για στήριξη της ρευστότητας και διευκόλυνση επιστροφής καταθέσεων. Προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για περιουσιολόγιο.

Η Βουλή θα επαναλάβει τις εργασίες της το Σάββατο το απόγευμα στις 18:00.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Κυριακή, σε δύο συνεδριάσεις, πρωί και απόγευμα, κατά τη διάρκεια των οποίων θα τοποθετηθούν οι υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς και οι βουλευτές που θα εγγραφούν στον κατάλογο. Οι αρχηγοί των επτά κομμάτων της Βουλής αναμένεται να ανέλθουν στο βήμα το βράδυ της Κυριακής.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τη διεξαγωγή φανερής ονομαστικής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Η ορκωμοσία

Νωρίτερα, τον όρκο του βουλευτή έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Ολομέλεια, ο οποίος απουσίαζε από την τελετή ορκωμοσίας της Βουλής της 28ης Ιουνίου, λόγω της ανάρρωσής του.

Ορκίστηκαν επίσης βουλευτές ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, οι οποίοι την ημέρα της ορκωμοσίας της Βουλής βρίσκονταν σε κυβερνητική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τον νενομισμένο όρκο έδωσαν ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γεώργιος Παπανδρέου και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, που επίσης δεν είχαν ορκιστεί μαζί με τα άλλα μέλη της Βουλής.

Της τελετής ορκωμοσίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος, ενώπιον του οποίου ορκίστηκαν οι βουλευτές.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ