2012-07-07 08:24:20
Φωτογραφία για ''ΕΠΕΙΓΕΙ'' ΕΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Έρευνα στην Deutsche Bank για χειραγώγηση επιτοκίων

Η δημιουργία ενός μοναδικού μηχανισμού ελέγχου των τραπεζών της ευρωζώνης, την οποία αποφάσισαν οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεών της, "επείγει", καθώς "αποτελεί μια απάντηση στην (σημερινή) κρίση", δήλωσε την Παρασκευή ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

"Αυτό θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό (...) θα ήταν επιθυμητό να μπορούσαμε να δούμε τα πρώτα στοιχεία πριν από το τέλος του 2012", σημείωσε ο ίδιος σε συνέδριο στην Εξ-αν-Προβάνς, στη νοτιοανατολική Γαλλία.

"Πιστεύω ότι αυτό επείγει, επειδή ένας από τους μηχανισμούς που βρίσκεται στην καρδιά της σημερινής κρίσης είναι η σχέση, που υπάρχει ανάμεσα στις πιστώσεις των τραπεζών και στις πιστώσεις των κρατών", εξήγησε ο Κερέ. "Αυτή είναι μια απάντηση στην κρίση", επέμεινε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "η δημιουργία αυτού του μηχανισμού αποτελεί προϋπόθεση για την άμεση πρόσβαση των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), το οποίο και την καθιστά ακόμη πιο επείγουσα".


Οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν στις 29 Ιουνίου να επιτρέψουν την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αντιμετωπίζουν δυσκολία, από τον ΕΜΣ, για να μην επιβαρύνεται το χρέος των κρατών.

'Ομως, οι ίδιοι θέλουν προηγουμένως να έχει δημιουργηθεί ως το τέλος του τρέχοντος έτους ένας μοναδικός εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών της ευρωζώνης, στον οποίο θα εμπλέκεται η ΕΚΤ κατά τρόπο, που ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί.

"Αυτό που χρειάζεται είναι να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό όλες οι αποφάσεις της ευρωζώνης, κυρίως οι περισσότερο διαρθρωτικού χαρακτήρα, αυτές για μια τραπεζική ένωση, καθώς από αυτό εξαρτάται η αξιοπιστία της ευρωζώνης (...) και εν τέλει το μέλλον του ευρώ", κατέληξε ο Κερέ.

Έρευνα στην Deutsche Bank για χειραγώγηση επιτοκίων   

Ο εποπτικός μηχανισμός στη Γερμανία (BaFin) έχει ξεκινήσει την έρευνά του για την Deutsche Bank, για να διαπιστωθεί, εάν υπήρξε χειραγώγηση των διατραπεζικών επιτοκίων, όπως ανέφεραν την Παρασκευή «δύο καλά πληροφορημένες πηγές», μιλώντας όμως ανωνύμως, στο Reuters.

Στο μεταξύ, ερευνητές συνεχίζουν την ανάκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, που αφορά μια δωδεκάδα μεγάλων τραπεζών, ως προς το εάν συμμετείχαν, ή όχι, στη χειραγώγηση του βρετανικού διατραπεζικού επιτοκίου Libor.

Στη βρετανική Barclays, που αποδέχθηκε τέτοια χειραγώγηση, έχει ήδη επιβληθεί πολύ υψηλό πρόστιμο ύψους 450 εκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων.

«Η ανωτέρω έρευνα από τον BaFin είναι κατά πολύ αυστηρότερη από την έρευνα, που θα διεξήγαγε άλλος φορέας», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. «Περί το μέσον του Ιουλίου θα κοινοποιηθούν τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας από τον BaFin», ανέφεραν συγχρόνως αυτές οι πηγές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ