2012-07-07 09:50:19
Φωτογραφία για Πρώτες εκλογές στη Λιβύη μετά τον Καντάφι
Στις κάλπες αναμένεται να προσέλθουν σήμερα 2,7 εκατομμύρια Λίβυοι, κάνοντας έτσι πρώτο βήμα για τη μετάβαση σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, μετά το τέλος της πολύχρονης δικτατορίας του Μουαμάρ Καντάφι .

Ο λαός της Λιβύης καλείται σήμερα – στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές έπειτα από περισσότερο από 40 χρόνια δικτατορίας - να επιλέξει μια σύγκλητο, που θα αντικαταστήσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, που διοίκησε την χώρα κατά τη διάρκεια της επανάστασης ενάντια στο καθεστώς του Καντάφι.

Τόσο οι μεταβατικές αρχές όσο και διεθνείς αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι οι σημερινές εκλογές δεν θα είναι μια ειρηνική διαδικασία και πολλοί αμφιβάλλουν για την ασφαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Ήδη, εχθές το απόγευμα, ένα ελικόπτερο, το οποίο μετέφερε εκλογικό υλικό δέχθηκε αντιαεροπορικά πυρά και πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση έξω από την πόλη Βεγγάζη.

Η ταυτότητα των δραστών της επίθεσης δεν έχει διαπιστωθεί, όμως η ανατολική ζώνη της χώρας αποτελεί θέατρο αναταραχών, με πρωταγωνιστές τοπικές ομάδες που διεκδικούν μεγαλύτερη αυτονομία και εκπροσώπηση στη νέα Συντακτική Συνέλευση. Επιπλέον , η προσωρινή κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τους υποστηρικτές του Καντάφι που φέρονται να σχεδιάζουν να σαμποτάρουν τη διαδικασία.


Οι αστυνομικές περιπολίες στην Λιβύη συχνά συνοδέυονται από βαρύ οπλισμό καθώς η αντιμετώπιση ταραχών είναι καθημερινό φαινόμενο

Και οι δύο πλευρές έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ των εκλογών και απειλούν να σαμποτάρουν την εκλογική διαδικασία. Την περασμένη εβδομάδα άγνωστοι επιτέθηκαν και έκαψαν εκλογικά κέντρα στη Βεγγάζη και την Αζνταμπίγια ενώ στόχοι επιθέσεων έγινα δυτικές αντιπροσωπείες και γραφεία του Ερυθρού Σταυρού, ιδιαίτερα στην ανατολική Λιβύη.

Ένας πολίτης περνά δίπλα από την πισίνα στο εγκαταλελειμμένο οχυρό του άλλοτε ισχυρού ηγέτη της Λιβύης , Μπαπ αλ Αζισίγια

Η σύλληψη και ο θάνατος του Καντάφι αποδυκνείεται σταδιακά ότι δεν ήταν η πανάκεια για την εκδημοκρατικοποίση της Λιβύης. Καθημερινά, ένοπλες ομάδες ισλαμιστών που θέλουν να επιβάλλουν συνταγματικά το Κοράνι, συγκρούονται με τις αρχές ενώ φονικές συγκρούσεις ξεσπούν τακτικά ανάμεσα σε ένοπλες οργανώσεις - οι οποίες συχνά αποτελούνται από πρώην αντάρτες μαχητές- και πολιτοφυλακές.

Δεδομένης της καθημερινής βίας και των αναταραχών , οι αρχές έχουν κινητοποιήσει για τις σημερινές εκλογές 40.000 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, που ενισχύονται από 13.000 άνδρες του λιβυκού στρατού.

Ο εκπρόσωπός της προσωρινής κυβέρνησης Νάσερ αλ-Μανάα κάλεσε «όλους τους Λίβυους να συμμετάσχουν και να προστατεύσουν τις εκλογές» ενώ ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Γιούσεφ αλ-Μανγκούς διαβεβαίωσε πως οι στρατιώτες θα έχουν την ευθύνη της μεταφοράς των ψηφοδελτίων και θα περιπολούν για να επιτηρούν τα παράλια και τον εναέριο χώρο της Λιβύης.
real.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ