2012-07-16 13:03:36
Φωτογραφία για Περιμέναμε λοκατζήδες, ήρθαν παιδιά για σφαγή Αποκαλύψεις για τη μάχη του «φυλακίου 4» στο Δίκωμο
ΤΟΥΛΟΥΚΑ ΠΑΡΠΑ

Λίγες μέρες πριν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, μια μικρή ομάδα εθνοφρουρών του 361 τάγματος πεζικού μετακινήθηκε από την «Άσπρη Μούττη» στο «φυλάκιο 4» έξω από το Δίκωμο και τους βρήκε η εισβολή. Με ελάχιστα όπλα, ανέλαβαν το δύσκολο καθήκον να ανακόψουν τις ορδές του εισβολέα που ήθελε πάση θυσία να διέλθει από Δίκωμο και να προχωρήσει ανατολικά, μέχρι να φτάσει στα παράλια της Αμμοχώστου.

Για τη μάχη στο φυλάκιο «4» του Δικώμου θυμάται ο τότε στρατιώτης Μικης Πασιάς από το Γέρι που υπηρετούσε εκεί:«Σε μια φάση μας είπαν ότι θα έρχονταν λοκατζήδες δικοί μας για να περάσουν στην Αγύρτα και να χτυπήσουν τον εισβολέα. Όντως ήρθαν κάποιοι και πέρασαν από δίπλα μας για να προχωρήσουν μπροστά και να εισχωρήσουν πίσω από τις τουρκικές γραμμές. Ρώτησα έναν από αυτούς που κρατούσε μαρτίνι, να μου πει από ποια μοίρα καταδρομών είναι και μου είπε «δεν είμαστε λοκατζήδες, είμαστε του 399 τάγματος πεζικού». Αργότερα έμαθα ότι ήταν έξι μηνών στρατιώτες, άπειροι, που τους έφεραν από το Μπογάζι για να κάνουν επίθεση στην Αγύρτα, όμως στην πραγματικότητα τους έστειλαν στη σφαγή. Οι Τούρκοι έκαναν σκοποβολή πάνω τους. Από αυτούς που επιτέθηκαν, επέστρεψε πίσω μόνο ένας τραυματισμένος, γεμάτος αίματα».


Για την έντονη παρουσία της τουρκικής αεροπορίας στην περιοχή λέει ο Πασιάς:

«Τα πολεμικά αεροσκάφη αλλά και τα ελικόπτερα της Τουρκίας πετούσαν σε σχετικά χαμηλό ύψος, διότι δεν υπήρχαν αντιαεροπορικά της Εθνικής Φρουράς στη γύρω περιοχή».

Στη μέθη της μάχης, ο Μίκης Πασιάς -όπως ο ίδιος διηγείται- αποφάσισε να χτυπήσει με μπρεν ένα ελικόπτερο που πετούσε κοντά στο φυλάκιό τους και δεν έφερε οπλισμό. Το σημάδεψε και άδειασε τη σφαιροθήκη του μπρεν πάνω του. Οι σφαίρες εξοστρακίζονταν χωρίς να το διαπεράσουν.

Ο πιλότος του ελικοπτέρου τον εντόπισε και μετακίνησε το ελικόπτερο, οδηγώντας το πάνω από το φυλάκιο. Έμεινε εκεί για λίγο και απομακρύνθηκε. Μεγαλοψυχία; «Για να μας πυροβολήσουν τα άτομα που ήταν στο ελικόπτερο, έπρεπε να ανοίξουν πόρτα και εάν έκαναν κάτι τέτοιο, υπήρχε ο κίνδυνος να δεχθούν δικούς μας πυροβολισμούς, γι’ αυτό και αποφάσισαν να μην το ρισκάρουν», μαρτυρεί ο γιατρός.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ

Την Κυριακή 21 Ιουλίου 1974 το πρωί, το «φυλάκιο 4» έξω από το Δίκωμο πολυβολείται από τουρκικό αεροσκάφος. Ο Πολύδωρος Πολυδώρου, στρατιώτης που υπηρετούσε εκεί, δέχεται δύο σφαίρες. Χρόνια αργότερα, το 2004, αναγνωρίζεται από το κράτος ως παθών, αφού παρουσιάζει ακτινογραφία που δείχνει τα δυο βλήματα στην πλάτη.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Δρ Μίκης Πασιάς-99435999, Χριστόδουλος Λευκαρίτης99640795, Τάκης Χριστοδούλου-99757525.

Χρέος δύο λίρες

Οι στρατιώτες που υπηρετούσαν στην Άσπρη Μούττη, όταν είχαν έξοδο κατέβαιναν στο Δίκωμο για φαγητό, σινεμά, βόλτα, φλερτ με τα κορίτσια του χωριού. Πολλές φορές, ήταν απένταροι ή με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη, όμως ήξεραν ότι ο Λούκας ο Παγωτάρης που είχε μαγαζί στο κέντρο του χωριού, θα τους έφτιαχνε φαγητό και θα «έγραφε» το χρέος τους, μέχρι να μπορέσουν να τον ξεπληρώσουν. Το καλοκαίρι του 1974 όταν έγινε η εισβολή, ο Πολύδωρος Πολυδώρου χρωστούσε στον προστάτη των στρατιωτών της Άσπρης Μούττης, δύο λίρες. Χρόνια μετά το 1974, ο Λούκας ο Παγωτάρης γυρνούσε τους συνοικισμούς των προσφύγων στη Λευκωσία και πουλούσε παγωτό. Εκεί τον εντόπισε ο Πολύδωρος και έσπευσε να ξεπληρώσει το παλιό του χρέος, να του επιστρέψει τις δυο λίρες που του χρωστούσε. Ο γνωστός Δικωμίτης συγκινήθηκε από την πράξη του, όμως δεν δέχθηκε τις δύο λίρες, παρά τα οικονομικά προβλήματα που είχε στην προσφυγιά. Τον κέρασε παγωτό και του είπε: «Γιε μου, χάσαμε ό,τι είχαμε και δεν είχαμε στον πόλεμο και μου ζητάς να πάρω πίσω δύο λίρες που ξόδεψα για ένα στρατιώτη που πολέμησε στο χωριό μου προσπαθώντας να το κρατήσει λεύτερο και που θα μπορούσε να είναι σήμερα νεκρός; Δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο, δεν μου το επιτρέπει η συνείδησή μου».

Εκδήλωση μνήμης και τιμής ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ28 Ιουλίου 2012 διοργανώνεται εκδήλωση τιμής για τους πεσόντες και αγνοούμενους του 361 Τ.Π από τον Σύνδεσμο Εφέδρων και φίλων του 361 , στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Γερίου, στις 5 το απόγευμα.

Το 361 Τ.Π με έδρα το Συγχαρί το 1974 έδωσε μάχες με τον εχθρό στην περιοχή Μιας Μηλιάς, Δικώμου και Αλωνάγρας (Άσπρη Μούττη) και στον δεύτερο γύρο της εισβολής των Τούρκων, στην περιοχή Παχύαμμου Κερύνειας. Είναι το τάγμα με τον μεγαλύτερο αριθμό πεσόντων και αγνοουμένων.

Οι πεσόντες και αγνοούμενοι που θα τιμηθούν στην εκδήλωση για τη θυσία τους είναι : ΑΝΘΥΠ/ΓΟΣ Χ”ΠΕΤΡΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΠΑΝΑΓΗ ΠΑΝΙΚΟΣ, ΜΕΣΟΓΗ, ΚΟΥΡΟΥΦΕΞΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΠΑΛΑΙΧΩΡΙ, ΛΟΧΙΑΣ ΒΑΛΑΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΑΓΡΙΔΙΑ,ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΛΕΜΕΣΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ, ΑΜΑΡΓΕΤΗ, ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ, Χ”ΛΟïΖΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΠΑΝΙΚΟΣ, Π. ΑΜΙΑΝΤΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΟΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ, ΤΡΑΧΩΝΑΣ , ΔΕΚΑΝΕΑΣ ΑΔΑΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΤΥΜΠΟΥ, ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΚΑïΜΑΚΛΙ, ΚΑΡΥΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, ΑΥΓΟΡΟΥ, ΛΟΥΛΟΥΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΛΕΜΕΣΟΣ, ΜΙΧΑΗΛ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ, ΟΜΟΡΦΙΤΑ , ΜΙΧΑΗΛ ΥΨΟΥ ΜΑΡΙΟΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΛΙΟΠΕΤΡΙ, ΣΑΒΒΑ ΗΡΟΔΟΤΟΣ, ΤΣΑΔΑ, Χ”ΣΑΒΒΑ ΜΑΡΙΟΣ, ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑïΜΑΚΛΙ, ΒΑΡΝΑΒΑ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, ΤΡΑΧΩΝΙ ΚΥΘΡΕΑΣ, ΒΛΑΧΟΥ ΝΙΚΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ, ΓΕΡΟΛΕΜΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗΣ, ΛΕΜΕΣΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΑΘΗΚΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ, ΚΑΛΟΨΙΔΑ, ΓΙΑΝΝΗ ΛΟΥΚΑΣ, Κ. ΔΙΚΩΜΟ, ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΜΑΛΟΥΝΤΑ, ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΚΑΖΑΦΑΝΙ, ΔΑΝΙΗΛ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΑΝΩΓΥΡΑ, ΔΡΑΚΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, ΚΑΜΠΟΣ, ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ, ΕΜΠΑ, ΖΑΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΗΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ, ΠΟΛΙΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΑΒΒΑΣ, ΑΡΕΔΙΟΥ, ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΕΥΔΩΡΑΣ, ΟΜΟΡΦΙΤΑ, ΙΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ, ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ ΒΑΣΟΣ, ΚΑΚΟΠΕΤΡΙΑ, ΚΑΛΛΑΡΗ ΜΑΡΙΟΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΚΑΛΛΗ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, ΚΟΣΜΑ ΝΙΚΟΣ, ΟΡΜΗΔΕΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΜΙΤΣΕΡΟ, ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑ, ΛΑΒΙΘΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΛΙΑΣΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, ΓΙΑΛΟΥΣΑ, ΜΑΝΩΛΗ ΤΑΣΟΣ, ΛΕΜΕΣΟΣ, ΜΑΠΠΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΕΞΩ ΜΕΤΟΧΙ, ΜΙΛΤΙΑΔΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΛΕΥΚΑΡΑ, ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ, ΟΜΟΡΦΟΥ ΚΩΣΤΑΣ, ΔΙΚΩΜΟ, ΠΑΝΑΓΙΔΗΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΛΕΜΕΣΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗΣ, Π. ΔΙΚΩΜΟ, ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΗΝΑΣ, ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟ ΝΗΣΟΥ, ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΣ, Κ. ΔΙΚΩΜΟ, ΠΡΟΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΟΣ, ΚΑïΜΑΚΛΙ, ΠΑΡΠΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ, ΠΑΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΓΙΟΣ ΔΟΜΕΤΙΟΣ, ΠΑΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ, ΛΙΟΠΕΤΡΙ, ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΝΙΚΟΣ, ΔΑΛΙ, ΠΙΠΠΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗΣ, ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ, ΠΟΓΙΑΤΖΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ, ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ, ΛΙΜΝΑΤΗΣ, ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ, ΡΩΤΗ ΛΕΥΚΙΟΣ, ΝΑΤΑ , ΣΑΒΒΑ ΣΑΒΒΑΚΗΣ, ΛΑΡΝΑΚΑ, ΣΑΒΒΙΔΗ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΑïΜΑΚΛΙ, ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ, ΛΕΥΚΑΡΑ, ΣΤΙΒΑΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΛΕΜΕΣΟΣ, ΤΖΥΡΚΑΛΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΤΣΑΚΟΥΡΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΚΑïΜΑΚΛΙ , ΤΗΛΛΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ, ΚΑïΜΑΚΛΙ, ΤΥΡΙΜΟΥ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ, ΚΑΛΟ ΧΩΡΙΟ ΚΛΗΡΟΥ, ΦΕΡΕΚΙΔΗΣ ΛΟΥΚΑΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΦΡΑΝΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΠΕΛΕΝΔΡΙ, Χ”ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ, ΒΑΤΥΛΗ, Χ”ΚΩΣΤΑΝΤΗ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ, ΔΙΚΩΜΟ, Χ”ΣΑΒΒΑ ΜΑΡΙΟΣ, ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ, Κ. ΛΕΥΚΑΡΑ, ΧΑΡΙΤΟΥ ΧΑΡΙΤΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΥΘΡΕΑ, ΧΡΙΣΤΟΦΗ ΠΑΡΗΣ, ΛΕΜΕΣΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΗ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ, ΑΣΚΑΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗΣ, Κ. ΔΙΚΩΜΟ, ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΣΑΒΒΑΣ, ΜΕΣΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των ηρώων από τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ