2012-07-16 13:55:22
Φωτογραφία για Κατασχέσεις αντί διακοπής ηλεκτροδότησης για το χαράτσι!
Το διήμερο 28 και 29 Ιουλίου θα αρχίσουν να αποστέλλονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι πρώτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ στους οποίους θα έχει ενσωματωθεί και το τέλος ακινήτων για το 2012, από το οποίο η κυβέρνηση στοχεύει σε έσοδα ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Κι αν έχει εκλείψει πλέον το ενδεχόμενο διακοπής του ρεύματος -ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας- για όσους φορολογουμένους δεν πληρώσουν το χαράτσι, η εφορία δεν θα τους... ξεχάσει.

Το αντίθετο μάλιστα. Ετσι στις περιπτώσεις που το τέλος ακινήτων δεν εξοφληθεί, το χρέος θα μεταβιβάζεται για είσπραξη στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες θα έχουν στη συνέχεια το δικαίωμα να το διεκδικήσουν μέσω κατασχέσεων σε εισοδήματα και κινητά περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη. Διαδικασία που ακολουθείται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Πιο αναλυτικά και φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το χαράτσι θα αποσταλεί μέσω της ΔΕΗ και το ποσό που αναλογεί σε κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου θα προστίθεται στην αξία του λογαριασμού ρεύματος.


Η προτεινόμενη λύση να εκδοθούν ξεχωριστά ειδοποιητήρια από τη ΔΕΗ και να σταλούν στους υπόχρεους μαζί με τους λογαριασμούς ρεύματος απορρίφθηκε από την τρόικα, με το αιτιολογικό ότι έτσι θα ετίθετο σε κίνδυνο η είσπραξη του τέλους και το υπουργείο Οικονομικών δεν θα πετύχει τον προσδοκώμενο στόχο για τα έσοδα.

Πάντως υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου άφηναν ένα μικρό παράθυρο να αποσυνδεθεί τελικά το εκκαθαριστικό για το ειδικό τέλος, αν και έδιναν ελάχιστες πιθανότητες σε αυτό το ενδεχόμενο.

Θα πρέπει να τονιστεί πως φέτος η εξόφληση του τέλους θα γίνει σε πέντε δόσεις και όχι σε τρεις, όπως έγινε πέρυσι.

Ειδικότερα για το τέλος ακινήτων του 2012 ισχύουν τα ακόλουθα:

- Σε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος δεν πληρώσει το χαράτσι, δεν θα επιβάλλεται σε βάρος του το μέτρο της διακοπής ηλεκτροδότησης, το οποίο έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

- Η αποπληρωμή του θα γίνει σε πέντε διμηνιαίες δόσεις με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που θα σταλούν από τις 28-29 Ιουλίου μέχρι και το τέλος Απριλίου ή Μαΐου του επόμενου έτους.

- Οι φορολογούμενοι, αν δεν μπορούν να πληρώσουν το σύνολο του λογαριασμού του ρεύματος μαζί με το χαράτσι, θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στις χρεώσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα. Θα μπορούν, δηλαδή, να πληρώνουν λιγότερα χρήματα από αυτά που αναγράφονται στο άθροισμα όλων των χρεώσεων του ειδοποιητηρίου της ΔΕΗ και τα χρήματα αυτά θα καλύπτουν κατά προτεραιότητα τις οφειλές προς την επιχείρηση. Κι αυτό προκειμένου να μη διογκωθούν περαιτέρω οι ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ, οι οποίες προσεγγίζουν το 1,1 δισ. ευρώ.

- Ομως όσοι δεν πληρώσουν το τέλος ακινήτων θα βρουν μπροστά τους την εφορία. Οι απλήρωτες οφειλές που αναλογούν στο τέλος ακινήτων θα μεταφέρονται για είσπραξη στον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και σε περίπτωση που και πάλι δεν εξοφληθούν, θα μεταβιβάζονται για είσπραξη στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες θα έχουν στη συνέχεια το δικαίωμα να τις διεκδικήσουν ακόμη και με κατασχέσεις σε εισοδήματα και κινητά περιουσιακά στοιχεία του φορολογουμένου.

Τα... βάσανα των ιδιοκτητών ακινήτων δεν τελειώνουν εδώ. Μέσα στο φθινόπωρο μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τον ΦΑΠ του 2010.
πηγή
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ