2012-07-16 15:55:07
Φωτογραφία για Ο λαός είναι έτοιμος ή να επιβραβεύσει ή να καταγγείλει...
Γράφει ο Κίμων Γεωργακάκης

Δημοσκόπηση της MRB που δημοσίευσε η εφημερίδα Real News δίνει σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με την πολιτική που οφείλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για να φέρει στη χώρα ανάπτυξη.

Δικαιολογημένη η δυσπιστία του ελληνικού λαού, αφού το 60,8% θεωρεί ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά δεν θα καταφέρει να επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο, προκειμένου να επιφέρει ευνοϊκές προς τη χώρα και τους πολίτες ρυθμίσεις. Το 36,5 των ερωτηθέντων έχει αντίθετη άποψη.

Ωστόσο το 73,9% απαιτεί για την Ελλάδα «να παραμείνει σταθερή στο αίτημα για διαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, ανεξάρτητα με τους κινδύνους που αυτό μπορεί να δημιουργήσει ως προς τη συμμετοχή μας στο ευρώ».

Όσον αφορά στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, που πολύς ντόρος γίνεται, το 59,2% των ερωτηθέντων λέει ναι και μόλις το 31,5% όχι. Είναι εντυπωσιακό ότι «ναι» στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην αποκρατικοποίηση ορισμένων δημοσίων οργανισμών λέει ακόμα και το 40,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, αλλά και το 45,8% όσων επέλεξαν τους Ανεξάρτητους Έλληνες.


Οι ερωτηθέντες που τάσσονται υπέρ της κοινής λογικής απαιτούν όμως σε ποσοστό 52,6% ότι «θα πρέπει να γίνει μόνο παραχώρηση του management ή αξιοποίηση περιουσίας για ένα συγκεκριμένο διάστημα».

Το μήνυμα λοιπόν είναι σαφές. Άμεση διαπραγμάτευση του Μνημονίου με κάθε κόστος. Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, τώρα, η κυβέρνηση έχει, σύμφωνα και με άλλες δημοσκοπήσεις, το λαό μαζί της, ο οποίος ωστόσο δεν πιστεύει ότι η νοοτροπία των υποχωρήσεων είναι δυνατό χαρτί απέναντι στους δανειστές. Και πώς να μην έχουν οι πολίτες δίκιο, όταν η τακτική Στουρνάρα είναι το «εκλιπαρώ και περιμένω» αντί να είναι η αρχή των αμοιβαίων συμφερόντων. Σου «δίνω μου δίνεις». Είμαι χώρα με αξιοζήλευτη γεωγραφική θέση, ορυκτό πλούτο και πολλές χώρες επιζητούν την συμμαχία μαζί μου. Έτσι ασκείται διαπραγματευτική πολιτική.

Εν τω μεταξύ ο ΥΠΟΙΚ καλείται μέχρι την Τετάρτη να παραδώσει στον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση δυο σκληρά «πακέτα» που έρχονται ως κληρονομιά από την επικαιροποίηση του μνημονίου, το μεσοπρόθεσμο και το «κούρεμα» του χρέους. Τα καλά των δύο προηγούμενων κυβερνήσεων. Το ένα πακέτο έχει να κάνει με τα μέτρα των 3 δις ευρώ που εκκρεμούν από τον Μάρτιο και το δεύτερο τα 11,7 δις τα οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κατανείμει σε διάρκεια που θα ξεπεράσει τα δυο έτη. Βασική προϋπόθεση αποτελεί το πράσινο φως από τους δανειστές, όταν τεθεί και επισήμως το αίτημα για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Την ίδια στιγμή δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρει για τα χαμένα κοινοτικά κονδύλια (περίπου 90 δις) που δόθηκαν για ανάπτυξη και κατέληξαν αλλού. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ρεπορτάζ της Real News. Ενώ η κυβέρνηση ψάχνει για ισοδύναμα η σπατάλη συνεχίζεται: 82 εκατ. ευρώ για εκλογικά επιδόματα. Οι πολίτες θα πληρώσουν πάλι τη νύφη;

Μοναδική λύση για την έξοδο της χώρας από την ύφεση είναι η βαθιά ρήξη με το «κράτος της αρπαχτής» καθώς και η πολιτική ανάπτυξης με χαμηλή φορολογία και προσέκλυση επενδύσεων.

Οι Έλληνες χρειάζονται νέο όραμα ή μάλλον το χαμένο όραμα της χώρας, που εδώ και αρκετά χρόνια έχει αντικατασταθεί από το «μύθο της ψωροκώσταινας». Οι βερμπαλιστικές φράσεις, ο ξύλινος λόγος και οι παχυλές υποσχέσεις δεν αγγίζουν πια τον Έλληνα, όπου κι αν βρίσκεται. Απαιτούνται πολιτικοί που θα βάλουν αυτοβούλως το κεφάλι τους στο στόμα του λύκου. Άλλωστε σ’ αυτή τη χώρα εκτιμάται περισσότερο η θυσία, παρά οι δήθεν «ρεαλιστικές» προσεγγίσεις των πραγμάτων που κρύβουν στα σπλάχνα τους μια πέρα για πέρα υποτακτική πολιτική βραχυπρόθεσμου βολέματος.
pygmi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ