2012-07-16 16:18:04
Φωτογραφία για Βοριάδες και ζέστη απειλούν να βάλουν φωτιά στα δάση
Να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα ζητά από τις τοπικές αρχές... σε Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Πελοπόννησο και Επτάνησα η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται σήμερα ο δείκτης επικινδυνότητας για πυρκαγιά στην Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Πελοπόννησο και στα Επτάνησα. Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπει ότι στην κατηγορία κινδύνου «4», δηλαδή πολύ υψηλού κινδύνου, βρίσκονται σήμερα η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Κιλκίς, η Μεσσηνία, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος. Ο συνδυασμός των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των δυνατών βοριάδων στις περιοχές αυτές δημιουργεί σήμερα τις πιο κατάλληλες συνθήκες για την εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών και γι' αυτόν τον λόγο η ΓΓΠΠ ζητά από τις τοπικές αρχές να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Οι πολύ ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιάς εμφανίζονται στη χειρότερη δυνατή χρονική στιγμή, καθώς τα μέσα αλλά και το προσωπικό της Πυροσβεστικής βρίσκονται στο χαμηλότερο, αριθμητικά, επίπεδο των τελευταίων ετών
. Στην πυρόσβεση μπορεί να συνδράμει σε καθημερινή βάση μόλις το 50% - 60% του στόλου των αεροσκαφών, ενώ τα πυροσβεστικά οχήματα έχουν μέσο όρο ηλικίας που ξεπερνά τα 25 χρόνια. Ακόμα και το προσωπικό έχει συρρικνωθεί, αφού μόνο οι περίπου 8.500 μόνιμοι υπάλληλοι είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Παρά τις ελλείψεις, ωστόσο, η αντιμετώπιση των πυρκαγιών του Σαββατοκύριακου ήταν άμεση και αποτελεσματική. Μέχρι χθες το βράδυ είχαν τεθεί υπό έλεγχο σχεδόν όλες οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Aπό αναμμένο τσιγάρο το οποίο πέταξε ασυνείδητος οδηγός ξεκίνησε η φωτιά στο Σέιχ Σου

Η πιο σοβαρή πυρκαγιά, η οποία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, ξέσπασε χθες το μεσημέρι στη Ριτσώνα. Η φωτιά έκαιγε έκταση με χαμηλή βλάστηση και ξερά χόρτα, χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή. Στην επιχείρηση κατάσβεσης έλαβαν μέρος 20 πυροσβέστες με επτά οχήματα και δύο αεροσκάφη.

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χθες το απόγευμα μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε σε χαράδρα στην περιοχή «Χουτιάνα» στα Τρίκαλα.

Στις 2 χθες το μεσημέρι ξέσπασε πυρκαγιά στο Πικέρμι, στη συμβολή των οδών Ξάνθης και Καβάλας. Οι φλόγες έκαψαν πεύκα και πουρνάρια, χωρίς ωστόσο να απειλήσουν τα σπίτια της περιοχής. Επί τόπου έσπευσαν 44 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα και έθεσαν αμέσως τη φωτιά υπό έλεγχο.

Αμέσως υπό έλεγχο τέθηκαν επίσης οι πυρκαγιές που ξέσπασαν το Σάββατο στου Παπάγου και στην Κερατέα. Η φωτιά στην περιοχή του Παπάγου ξέσπασε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στο τέρμα της οδού Ζησιμοπούλου, κοντά στη συμβολή της Λεωφόρου Κατεχάκη με την Αττική Οδό. Στο σημείο έσπευσαν 14 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ ρίψεις νερού έκαναν δύο αεροσκάφη. Λόγω του πυκνού καπνού έκλεισε για λίγη ώρα το ρεύμα κυκλοφορίας από την Κατεχάκη προς τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού. Υπό έλεγχο τέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Σακκά Κερατέας.

Σέιχ Σου

Η έγκαιρη επέμβαση έσβησε την πυρκαγιά

Λαχτάρησαν οι Θεσσαλονικείς από τη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, σε συνθήκες καύσωνα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν γρήγορα ανεξέλεγκτες καταστάσεις, όπως έγινε το 1997, όταν αφανίστηκε ένα μεγάλο μέρος του δάσους από πυρκαγιά. Καταλυτική σημασία, όμως, για τον περιορισμό και τον έλεγχο της φωτιάς είχε αυτή τη φορά η έγκαιρη επέμβαση των εναέριων μέσων με 6 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Η φωτιά ξεκίνησε από αναμμένο τσιγάρο το οποίο πέταξε ασυνείδητος οδηγός που κινούνταν στην περιφερειακή οδό, στο ύψος του κόμβου της Νεάπολης, και γρήγορα επεκτάθηκε με κατεύθυνση το Ρετζίκι. Στην περιοχή έφτασαν αμέσως δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ υπήρξε άμεση κινητοποίηση των εναέριων μέσων που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Αρχικά δύο αεροσκάφη τύπου καναντέρ μαζί με ένα ελικόπτερο «χτύπησαν» στην καρδιά της φωτιάς με επιβραδυντικό υλικό. Στην επιχείρηση προστέθηκαν στη συνέχεια άλλα τέσσερα καναντέρ, ενώ συνολικά συμμετείχαν 20 οχήματα, 90 πυροσβέστες, δεκάδες υδροφόρες δήμων της περιοχής και πολλοί εθελοντές. Τελικά η φωτιά περιορίσθηκε και ελέγχθηκε αφού κατέκαψεπερίπου 50 στρέμματα δάσους.
ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ