2012-07-16 16:59:09
Φωτογραφία για Ρωσία: Η Δύση εκβιάζει στο θέμα της Συρίας, λέει ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ότι η Μόσχα διακρίνει στοιχεία εκβιασμού στη θέση των δυτικών χωρών σχετικά με την παράταση της αποστολής των διεθνών παρατηρητών στη Συρία.

Επέκρινε μάλιστα για το θέμα προσωπικά και την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον.

«Προς μεγάλη μας λύπη, παρατηρούνται στοιχεία εκβιασμού. Μας λένε ότι εάν δεν συμφωνήσετε στην υιοθέτηση του ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας που επικαλείται το άρθρο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, τότε θα αρνηθούμε την παράταση της εντολής για την αποστολή των παρατηρητών», είπε ο Λαβρόφ.

Το έβδομο άρθρο του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ ρυθμίζει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα χρήσης ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση απειλής για την ειρήνη ή επιθετικών ενεργειών εναντίον οποιουδήποτε κράτους.

«Είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι παρατηρητές της αποστολής του ΟΗΕ ως είδος συναλλαγής», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.


Μεταξύ άλλων, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι η χώρα του διαβίβασε στην Τουρκία όσα στοιχεία είχε στη διάθεσή της σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού αεροσκάφους, που είχε καταρριφθεί από τη συριακή αεράμυνα στις 22 Ιουνίου. Ο Ρώσος υπουργός δεν επεκτάθηκε στις λεπτομέρειες των στοιχείων αυτών, ωστόσο ρωσικά κρατικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «κατασκοπευτικό αεροσκάφος» και για ομολογία των τουρκικών αρχών ότι δεν υπάρχουν ίχνη χτυπήματος από πύραυλο στα συντρίμμια του αεροσκάφους, άρα η κατάρριψη έγινε από σχετικά μικρή απόσταση και από συμβατικά αντιαεροπορικά συστήματα—έμμεση αναγνώριση ότι αυτό συνέβη στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ η Μόσχα τάσσεται υπέρ της συμμετοχής του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας στις διαπραγματεύσεις των χωρών που μεσολαβούν για τη διευθέτηση της κρίσης στη Συρία και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί στο ΣΑ ψήφισμα, που δεν θα συνάδει με όσα συμφωνήθηκαν πρόσφατα στη Γενεύη, στη συνεδρίαση της Διάσκεψης υπουργών Εξωτερικών για το θέμα της Συρίας και της λεγόμενης «Ομάδας Δράσης», η οποία θα συνεχίσει τις συνεδριάσεις της.

Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι αναμένει «αναλυτική συζήτηση και ενημέρωση» από τον ειδικό απεσταλμένο ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Κόφι Άναν, με τον οποίο θα συναντηθεί αργότερα σήμερα στη Μόσχα. Αύριο έχει προγραμματιστεί συνομιλία του κ. Άναν με τον πρόεδρο της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν.
kerdos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ