2012-07-16 22:19:03
Φωτογραφία για 170.000 Ιάπωνες διαμαρτυρήθηκαν για την επαναλειτουργία πυρηνικού αντιδραστήρα
Περίπου 170.000 άνθρωποι βγήκαν σήμερα, Δευτέρα, στους δρόμους του Τόκιο για να διαμαρτυρηθούν για την επαναλειτουργία ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στην... κεντρική Ιαπωνία την 1η Ιουλίου, του μοναδικού που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στη χώρα από τους 50 που υπάρχουν.

Και οι 50 αντιδραστήρες της Ιαπωνίας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας για λόγους συντήρησης και επισκευών μετά το πυρηνικό ατύχημα που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα και οι εταιρίες οι οποίες τους διαχειρίζονται δεν είχαν καταφέρει μέχρι στιγμής να τους θέσουν εκ νέου σε λειτουργία εξαιτίας της ανησυχίας των πολιτών.

Ο αριθμός των διαδηλωτών που πήραν μέρος στις σημερινές κινητοποιήσεις ήταν σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με αυτούς που είχαν βγει στους δρόμους τον Σεπτέμβριο του 2011, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η ιαπωνική κυβέρνηση θα δώσει άδεια για την επαναλειτουργία και άλλων πυρηνικών αντιδραστήρων, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση πολιτών Sayonara Nukes Organization, που διοργάνωσε και τις δύο διαδηλώσεις.


Στην οργάνωση αυτή ανήκουν πολλοί ιάπωνες διανοούμενοι, όπως ο τιμημένος με Νομπέλ Λογοτεχνίας Κενζαμπούρο Όε.

«Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή λειτουργεί ένας πυρηνικός αντιδραστήρας είναι παράλογο», δήλωσε ο Τακάσι Χιρόσε, ένας συγγραφέας βιβλίων κατά της πυρηνικής ενέργειας. «Η ιαπωνική κοινωνία στο σύνολό της διαπράττει ένα ανεπανόρθωτο έγκλημα. Θα πρέπει να ντρεπόμαστε να κοιτάξουμε τα εγγόνια μας».

Ο Χιρόσε, που είναι επίσης μηχανικός, προειδοποιεί εδώ και καιρό ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες δεν είναι ασφαλείς στην Ιαπωνία, μια ιδιαίτερα σεισμογενή χώρα.

Ο αντιδραστήρας αρ. 3 του πυρηνικού εργοστασίου Όι, που βρίσκεται στην περιφέρεια Φουκούι, έχει τεθεί εκ νέου σε λειτουργία αφού ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα έδωσε τη σχετική άδεια στα μέσα Ιουνίου, ενώ ο αντιδραστήρας αρ. 4 του ίδιου εργοστασίου αναμένεται να επαναλειτουργήσει την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Kansai Electric Power Co, παρά τις αντίθετες προειδοποιήσεις των σεισμολόγων.

Ο Νόντα έδωσε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των δύο αντιδραστήρων μία ημέρα αφού οι επικεφαλής της οργάνωσης Sayonara Nukes Organization επέδωσαν στο γραφείο του μια επιστολή κατά της ενέργειας αυτής την οποία είχαν υπογράψει περίπου 7,5 εκατομμύρια Ιάπωνες.

«Είμαστε εξοργισμένοι από την απόφαση αυτή», δήλωσε ο Σατόσι Καμάτο, ένας από τους επικεφαλής της οργάνωσης. «Τι κυβέρνηση είναι αυτή;».

Μέχρι σήμερα την επιστολή έχουν υπογράψει 7,85 εκατομμύρια Ιάπωνες, επεσήμανε η οργάνωση.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ενθουσιασμένος ο Χουχούμης!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ενθουσιασμένος ο Χουχούμης!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ