2012-07-17 00:27:08
Φωτογραφία για Εορτή Αγίας Μαρίνας
Μνηστευθείσα τω Λόγω Μαρίνα ένδοξε,

των επίγειων την σχέσιν πάσαν κατέλιπες,

και ενήθλησας λαμπρώς ως... καλλιπάρθενος·

τον γαρ αόρατον εχθρόν, κατεπάτησας στερρώς,

οφθέντα σοι Αθληφόρε.

Και νυν πηγάζεις τω κόσμω,

των ιαμάτων τα χαρίσματα

Σε απόσταση δεκαπέντε χιλιομέτρων εκ της Τριπόλεως στην όμορφη διαδρομή προς Βυτίνα, βρίσκετε το χωριό Κάψια Τριπόλεως.

Την Δευτέρα 16η Ιουλίου 2012 το απόγευμα τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία προς τιμή και μνήμη της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρας Μαρίνας, παρουσία Ιερέων και πλήθους Ευσεβών Χριστιανών, συμμετεχόντων στην Εορτή.

Ανάμεσα σε ένα πευκόφυτο περιβάλλον, δεσπόζει ο περικαλέστατος Ναός της Αγίας Μαρίνας, του οποίου Ναού την φροντίδα έχει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Αγίου Νικολάου Κάψια.

Τους Ιερούς ύμνους προς τιμή της Αγίας, απέδωσαν άριστα οι προσκεκλημένοι Ιεροψάλτες με χοράρχην τον επί πολλές δεκαετίες Ιεροψάλτη της Τριπόλεως και καταγόμενων εκ του χωρίου Κάψια κ. Σωτήριο Μιλτ. Πετρόπουλο.


Ανήμερα της Εορτής οι λατρευτικές Εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την τέλεση του Όρθρου και την Πανηγυρική Θεια Λειτουργιά.

Ευχόμαστε η Αγία Μαρίνα να σκέπει και να προστατεύει πάντας τους τιμώντας την Αγίαν Μνήμην της.

Βίος της Αγίας Μαρίνας

Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ,. από γονείς ειδωλολάτρες. Η μητέρας της πέθανε όταν η Μαρίνα ήταν πολύ μικρή και ο πατέρας της ανέθεσε την ανατροφή της σε μια εξαιρετική γυναίκα, η οποία ήταν κρυφή Χριστιανή. Έτσι η Μαρίνα από την νηπιακή της ηλικία βρέθηκε σε περιβάλλον Χριστιανικό.

Σε ηλικία 15 ετών, αποκάλυψε στον πατέρα της ότι είναι Χριστιανή και εκείνος συγκλονισμένος και μη ξέροντας τι να κάνει για να την συνετίσει, πήρε την απόφαση να την καταγγείλει στον Έπαρχο Ολύμβριο. Αυτός διέταξε να την συλλάβουν για ανάκριση. Όταν παρουσιάστηκε μπροστά του, η Μαρίνα άφοβα ομολόγησε ότι είναι Χριστιανή. Αυτός προσπάθησε να την μεταπείσει, αλλά μάταια. Τότε διέταξε να την φυλακίσουν. Τα μαρτύρια που ακολούθησαν ήταν τρομερά. Το καθένα πιο σκληρό από το άλλο. Η Αγία όμως δεν λύγισε. Κανένα κακό δεν στάθηκε ικανό να της κάμψει την θέληση και να την κάνει να αρνηθεί την πίστη της.

Όταν ο Ολύμβριος την κάλεσε για δεύτερη φορά και διαπίστωσε ότι η πίστη της ήταν αμετακίνητη στο Χριστό, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες. Αλλά οι πληγές της ως εκ θαύματος, έκλεισαν και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, πολλοί παρευρισκόμενοι να ασπαστούν τον Χριστιανισμό.

Μπροστά σε αυτό τον «κίνδυνο» ο Έπαρχος Ολύμβριος, τελικά την αποκεφάλισε. Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη της στις 17 Ιουλίου.

+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ