2012-07-17 01:26:18
Φωτογραφία για ΔΝΤ: Στα 2 δισ. ευρώ επιπλέον η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό το 2012
Με τα μέτρα που μας υποχρεώνουν να παίρνουμε, η τρύπα ολοένα μαγαλώνει.Οι πολίτες δεν έχουν μία για να δώσουν στο κράτος.

«Τρύπα» τουλάχιστον άλλων 2 δισ. ευρώ βλέπει στο πρωτογενές έλλειμμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση Ιουλίου για την παγκόσμια οικονομία Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση, η Ελλάδα θα «κλείσει» την χρονιά παρουσιάζοντας πρωτογενές έλλειμμα 2% αντί αρχικής πρόβλεψης 1%, δηλαδή συνολικά η «τρύπα» του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στα 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2012 τοποθετείται στο 7% του ΑΕΠ (ή 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση) και στο -2,7% του ΑΕΠ για το 2013. Όπως επισημαίνεται, ωστόσο τα μεγέθη αναμένεται να αναθεωρηθούν.

Η εκτίμηση για το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα τοποθετείται στο 4,5% του ΑΕΠ για φέτος και σε πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά. Από την άλλη πλευρά, το χρέος αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 162,9% του ΑΕΠ το 2012 και να συνεχίσει ανοδικά και το 2013, οπότε θα φτάσει το 171% του ΑΕΠ.


Όπως επισημαίνει το Ταμείο η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ρευστή. Η ύφεση και οι ανισότητες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουν βαρύνει στα έσοδα και οδηγούν σε αστοχίες. Αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής επισημαίνεται, τότε το πρωτογενές έλλειμμα θα κινηθεί μεταξύ 1,5%-2% του ΑΕΠ έναντι της εκτίμησης για 1% του ΑΕΠ που είχε γίνει στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το Ταμείο.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ