2012-07-17 07:40:00
Φωτογραφία για ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ 4 ΔΙΣ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Νέες περικοπές προανήγγειλε ο κ. Γ. Στουρνάρας

Και νέες περικοπές σε συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και εφάπαξ βοηθήματα, ετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος την εξοικονόμηση 11,5 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο έτη.

Το κύριο βάρος αυτής της προσπάθειας θα αναλάβει και πάλι το υπουργείο Εργασίας, το οποίο καλείται να περικόψει παροχές ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, κυρίως από τη μείωση κοινωνικών δαπανών.

Αυτό κατέστη σαφές στην χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Στουρνάρα με τους βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης με στόχο τον καθορισμό και τον προγραμματισμό των περικοπών.

Όλοι οι υπουργοί εντός των επόμενων ημερών θα πρέπει να αποσαφηνίσουν τις περικοπές των δαπανών, έτσι ώστε να εγκριθούν από του πολιτικούς αρχηγούς και να δοθούν στην τρόικα στην επόμενη επίσκεψή της.

Τα μέτρα που αφορούν το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει μειώσεις συντάξεων, εφάπαξ και επανασχεδιασμό των χορηγούμενων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων.


Συντάξεις: Προτείνεται να τεθεί νέο πλαφόν στις συντάξεις το οποίο θα αφορά το σύνολο των παρεχόμενων ποσών είτε προέρχονται από μια είτε από περισσότερες κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το ποσό του πλαφόν που προτείνεται είναι τα 1.400 ευρώ, αλλά το ύψος του τελεί υπό την τελική έγκριση των πολιτικών αρχηγών. Από το μέτρο θα πληγούν ου υψηλές συντάξεις όπως και οι διπλοσυνταξιούχοι, που προέρχονται κυρίως από ταμεία των ΔΕΚΟ, από στρατιωτικούς, νομικούς, μηχανικούς γιατρούς κλπ.

Εφάπαξ: Μείωση κατά 10% έως 20% των χορηγούμενων εφάπαξ βοηθημάτων ιδιαιτέρως στα ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.

Κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα: Αναμόρφωση των επιδομάτων έτσι ώστε να δίδονται μόνο στις περιπτώσεις των δικαιούχων που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Συζητείται η θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, στις περιπτώσεις που δεν ισχύουν. Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, ούτε στο ΕΚΑΣ για το οποίο ήδη ισχύουν ανάλογα κριτήρια.

Τέλος, στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν πως οι εξοικονομήσεις δεν θα γίνουν με οριζόντια μέτρα, αλλά με την θέσπιση κριτηρίων, προκειμένου να είναι περισσότερο κοινωνικά δίκαια.

ΔΟΛ
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ