2012-07-17 07:35:09
Φωτογραφία για «Οι Ρώσοι στην Κύπρο: Ένας Δούρειος Ίππος στην Ευρώπη»
Η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα «L' Echo» δημοσιεύει ένα άρθρο για την Κύπρο με τίτλο: «Οι Ρώσοι στην Κύπρο: Ένας Δούρειος Ίππος στην Ευρώπη».

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η φιλία Ρωσίας-Κύπρου προκαλεί ανησυχία, τη στιγμή που η Λευκωσία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για έξι μήνες.

Κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου πάντως ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας απέκρουσε τα σχόλια με κάποια ειρωνεία: «Πολλά παραμύθια κυκλοφορούν σχετικά με την Κύπρο».

«Παραμύθια ή όχι, η μαγεία αρχίζει και πιάνει: Η Κύπρος και η Ρωσία υπέγραψαν μία συμφωνία για τη διπλή φορολόγηση εισοδημάτων, η οποία θα ισχύει από 1η Ιανουαρίου του 2013. Ένα μέτρο που θα σβήσει την Κύπρο από τη μαύρη λίστα», συνεχίζει το άρθρο της «L' Echo».

Η βελγική εφημερίδα αναφέρει το ότι τον περασμένο Δεκέμβρη, η Μόσχα δάνεισε 2,5 δισ. ευρώ με προνομιακό τόκο, για να επιτρέψει στην κυπριακή κυβέρνηση να καλύψει τις δαπάνες της για το έτος 2012.


«Η Λευκωσία ελπίζει σε νέα κίνηση, ζητώντας επιταγή 5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η κυβέρνησή της ζητούσε επίσημα την οικονομική βοήθεια της ΕΕ», επισημαίνει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα γράφει ότι η άφιξη των Ρώσων χρονολογείται από το 1990, όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση. Επιχειρηματίες, γοητεύτηκαν από τη γεωστρατηγική θέση του νησιού, ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και από ένα ελκυστικό φόρο για τις επιχειρήσεις, 10%, το χαμηλότερο στην Ευρώπη. Οι Ρώσοι έγιναν οι μεγαλύτεροι επενδυτές στο νησί.

Το 2008, ενώ το νησί έμπαινε το ευρώ, η Ρωσία έβαλε την Κύπρο σε μαύρη λίστα, λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης για τις τραπεζικές συναλλαγές.

Για την ώρα, μόνο η Russian Commercial Bank, μία θυγατρική του κατά το ήμισυ κρατικού γίγαντα Vneshtorgbank, είναι η μόνη ρωσική τράπεζα στην Κύπρο, με δύο καταστήματα και 120 υπαλλήλους.

Επίσης η βελγική εφημερίδα τονίζει ότι οι Ρώσοι έχουν στη Λεμεσό δύο σχολεία, δύο εφημερίδες και ένα ραδιοφωνικό σταθμό.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ