2012-07-17 08:14:27
Φωτογραφία για Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: Ξεκινάει το συμμάζεμα στο Δημόσιο
Αποφασισμένος να πάρει πάνω του τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στον δημόσιο τομέα ώστε να καταπολεμηθούν η γραφειοκρατία και η διαφθορά στη δημόσια διοίκηση φέρεται ο Πρωθυπουργός, ο οποίος με επιστολή του προς τους υπουργούς προαναγγέλλει την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης σε όλο το κράτος.

Δύο μερες πριν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στην οποία θα αποφασιστεί ποια μέτρα θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στην τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα, κι ενώ ήδη οι υπουργοί καλούνται ένας ένας να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για περικοπές στον υπουργό Οικονομικών, το Μέγαρο Μαξίμου δημοσιοποίησε χθες την επιστολή του Αντώνη Σαμαρά.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε ευρύτερη στρατηγική που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου ώστε λίγες ημέρες πριν από την έλευση της τρόικας να υπογραμμιστεί η βούληση της τρικομματικής κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού για να προχωρήσει το «νοικοκύρεμα» στο Δημόσιο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια «συμμαζέματος» του ελληνικού Δημοσίου θα έχει και ο Χορστ Ράιχενμπαχ ο οποίος βρίσκεται ήδη πάνω από έναν χρόνο στην Ελλάδα και εργάζεται αθόρυβα συγκεντρώνοντας υλικό για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα.


ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ. Επί της ουσίας ο Αντώνης Σαμαράς προαναγγέλλει μέσω της επιστολής την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης των υπουργείων και των οργανισμών που εποπτεύουν. Η αξιολόγηση θα γίνει από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα, δηλαδή την ομάδα Ράιχενμπαχ η οποία εδώ και μήνες έχει «ακτινογραφήσει» ολόκληρο τον δημόσιο τομέα. Μέσα από την αξιολόγηση και την αναδιάρθρωση Δημοσίου και οργανισμών θα εντοπιστούν και θα εξουδετερωθούν αδυναμίες και δυσλειτουργίες της διοίκησης. Αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα είναι, όπως «υπόσχεται» ο Αντ. Σαμαράς, ένας εντελώς νέος δημόσιος τομέας, ο οποίος θα προκύψει από τη συγχώνευση ή και κατάργηση ανενεργών μονάδων και υπηρεσιών. Στόχος, όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή, «ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των υπουργείων και η περιστολή περιττών δαπανών».

Οπως υπογραμμίζει στις γραπτές οδηγίες του προς όλους τους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς ο Πρωθυπουργός «επιδίωξή μας είναι η δημιουργία μιας αποτελεσματικής και λειτουργικής διοίκησης, απαλλαγμένης από τις χρόνιες παθογένειές της, η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου και θα βρίσκεται κοντά στον πολίτη».

ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Κι ενώ οι υπουργοί κάνουν τον δικό τους αγώνα δρόμου για να παρουσιάσουν τις περικοπές που θα βγάλουν τη χώρα ασπροπρόσωπη έναντι των εταίρων, χωρίς όμως να ματώσουν κι άλλο μισθωτούς και συνταξιούχους, ο Πρωθυπουργός προαναγγέλλει μια «ανατροπή» που εξαγγέλλεται σταθερά από όλους τους προκατόχους του, αλλά κάθε φορά με πενιχρά αποτελέσματα: την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης.

Οι στόχοι παραμένουν ίδιοι και περιγράφονται και στην επιστολή Σαμαρά: περιορισμός της γραφειοκρατίας και των άσκοπων χρονοβόρων διαδικασιών, διαφάνεια και αξιοκρατία μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και εξορθολογισμός του κόστους. Αυτή τη φορά πρόκειται να δημιουργηθεί και Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης υπό τον Πρωθυπουργό, το οποίο θα συντονίζει την όλη προσπάθεια και θα συνεδριάζει τακτικά.
tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ...ΤΥΦΛΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ...ΤΥΦΛΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ