2012-07-17 08:14:38
Φωτογραφία για ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ...ΤΥΦΛΑ
Άλλος δεν έφερε προτάσεις, άλλος έφερε προτάσεις που έχουν αυξημένες πιθανότητες να κοπούν από χέρι από την τρόικα, άλλος ήρθε διαβασμένος αλλά μέχρι να οριστικοποιήσει τις περικοπές θα χρειαστεί αρκετό χρόνο. 

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονταν χθες από ορισμένες πηγές του υπουργείου Οικονομικών να περάσει προς τα έξω ένα θετικό μήνυμα μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, από κοινού με τον Χρ. Σταϊκούρα στις περισσότερες και το γενικό γραμματέα Γιώργο Μέργο, οι διαρροές των ιδίων των υπουργών που συμμετείχαν στις συσκέψεις συνθέτουν εικόνα ουσιαστικών δυσκολιών στον προσδιορισμό των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ. 

Ο λογαριασμός των μέτρων που εισηγήθηκαν ή δεν εισηγήθηκαν χθες στον κ. Στουρνάρα οι υπουργοί βγάζει σούμα 5,680 δισ. ευρώ, δημιουργώντας βάσιμες υπόνοιες ότι το πακέτο δύσκολα θα κλείσει στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα των επομένων επτά ημερών έως την έλευση της τρόικας, εξέλιξη που ενέχει τον κίνδυνο να επιβληθούν μέτρα χωρίς ελληνική σφραγίδα αλλά καθ’ υπόδειξη των τροϊκανών.


Το σκηνικό επιδεινώνουν και τα πρώτα συναδελφικά μαχαιρώματα. 

«Δεν μπορεί να έρχεται υπουργός με προτάσεις περικοπών δαπανών 100 εκατ. ευρώ όταν μπορεί να εξοικονομήσει 2-3 δισ. ευρώ» έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος φωτογραφίζοντας τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Η ίδια πηγή συμπλήρωνε με νόημα πως «πρόκειται για ομαδικό παιχνίδι στο οποίο όλοι οφείλουμε να συμβάλλουμε», ενώ αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διεμήνυε ότι «είτε οι υπουργοί θα κόψουν από μόνοι τους, είτε θα έρθει το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα να εφαρμόσουν τις προβλεπόμενες περικοπές».

Σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη των κ. Στουρνάρα και Σταϊκούρα με υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να καταρτιστεί ένας μπούσουλας μέτρων που θα παρουσιαστεί στην αυριανή συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η μαγιά, από τις χθεσινές συναντήσεις πάντως είναι μάλλον φτωχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί που μετείχαν στις χθεσινές συσκέψεις παρουσίασαν τις παρακάτω προτάσεις:

Αντώνης Μανιτάκης , υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Έγινε αναφορά στα οφέλη που θα προκύψουν από την αξιολόγηση των δομών του Δημοσίου και τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανικών μονάδων κατά τουλάχιστον 30% αλλά όπως αναφέρουν κύκλοι του κ. Μανιτάκη, το δημοσιονομικό όφελος το οποίο θα προκύψει δεν μπορεί να προσδιοριστεί, δεδομένου ότι το υπουργείο «θα λειτουργήσει ως ομπρέλα για τη διοικητική μεταρρύθμιση και τις αλλαγές σε όλα τα υπουργεία και επι του παρόντος δεν μπορεί να υπολογιστεί σε απόλυτα μεγέθη η εξοικονόμηση».

Ανδρέας Λυκουρέντζος, υπουργός Υγείας. Υπέβαλλε προτάσεις εξοικονομήσεων δαπανών κάτω από 300 εκατ. ευρώ που αφορούν κυρίως λειτουργικές δαπάνες και θα προέλθουν από τις συγχωνεύσεις μονάδων και οργανισμών αλλά και από την αξιοποίηση κτιριακών εγκαταστάσεων και γενικότερα της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Υγείας.

Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, υπουργός Παιδείας. Παρουσίασε ένα σετ προτάσεων, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, της τάξεως των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες, για μέτρα που αφορούν κυρίως σε περιορισμό της σπατάλης και λειτουργικές δαπάνες «χωρίς μείωση του φυσικού έργου και της ποιότητας του υπουργείου Παιδείας», επισημαίνουν πηγές του υπουργείου.

Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Ο «αρσιβαρίστας» των μέτρων, όπως χαρακτηρίστηκε μετά τη σύσκεψη αναζητά εξοικονομήσεις δαπανών 3 συν 1 δισ. ευρώ Τα 3 δισ. ευρώ αφορούν περικοπές κοινωνικών επιδομάτων ενώ 1 δισ. ευρώ αναμένεται να προκύψει από την επιβολή γενικού πλαφόν στις συντάξεις από τα 2.770 ευρώ σήμερα στα 2.400 ευρώ. Κανένα από τα μέτρα δεν έχει κλειδώσει.

Ευρυπίδης Στυλιανίδης, υπουργός Εσωτερικών. Αθροιστικά θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υπέβαλλε προτάσεις 600 εκατ. ευρώ. Ομως ποσό 513 εκατ. ευρώ προκύπτει στη λογική δαπανών που δεν θα καταβληθούν επομένως θεωρούνται…περικοπές. Για παράδειγμα φέτος οι Δήμοι θα ελάμβαναν από τον κρατικό προϋπολογισμό 2,7 δισ. ευρώ αλλά θα πάρουν 2,4 δισ. ευρώ. Τα 300 εκατ. ευρώ είναι περικοπές δαπανών; Ανάλογη εκκρεμότητα υπάρχει και για το 2013 με επιπλέον 213 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές προτάσεις που υπέβαλλε ο κ. Στυλιανίδης φτάνουν τα 600 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβάνουν σχέδια για αύξηση του παραβόλου στη χορήγηση της άδειας διαμονής σε μετανάστες, καθώς και πρόβλεψη αντί οικονομικής αποζημίωσης για απαλλοτριώσεις να γίνεται μεταφορά συντελεστή σε άλλα οικόπεδα των δικαιούχων.

Πάνος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας. Η επικοινωνία έγινε τηλεφωνικά και παρουσίασε προτάσεις εξοικονομήσεων συνολικά 680 εκατ. ευρώ την ερχόμενη διετία στη βάση περικοπών στα λειτουργικά έξοδα και στα εξοπλιστικά προγράμματα. Το μόνο πιθανό πρόβλημα θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ότι οι προβλέψεις στις οποίες έγινε αναφορά περιλαμβάνονται ήδη στο ισχύον Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Αντώνης Ρουπακιώτης, υπουργός Δικαιοσύνης. Περικοπές 46 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπει η έκθεση του ΚΕΠΕ για το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης αντιπροτείνει τη λήψη ισοδύναμων μέτρων τα οποία αναζητούνται, προκειμένου να μην περικοπούν περισσότερο οι μισθοί των δικαστών και μάλλον δεν φέρεται διατεθειμένος να κόψει άλλες δαπάνες αφού ο ίδιος είχε πει προ ημερών στη ΝΕΤ ότι «από τα 950 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός το 2010, φθάσαμε το 2011 τα 730 εκατ. ευρώ και το 2012 τα 550 εκατ. ευρώ. Τα 550 εκατ. είναι μισό υποβρύχιο, έστω και αν μπατάρει»  

με πληροφορίες από το Euro2Day
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ