2012-07-17 09:48:28
Φωτογραφία για «Ζορίζονται» οι υπουργοί στις (επιπλέον) περικοπές
Δυσκολίες και αντιδράσεις στην προσπάθεια περιστολής των δημόσιων δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ, στη διετία 2013 - 2014, συναντά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, από υπουργούς που αρνούνται να αποδεχθούν τις δραματικές περικοπές των κονδυλίων τους, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος οι περικοπές να αγγίξουν αναγκαστικά το κονδύλι της μισθοδοσίας και των συντάξεων, αλλά και σειρά κοινωνικών επιδομάτων και κοινωνικών παροχών.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου έψεξε υπουργό, καθώς πρότεινε μειώσεις των κονδυλίων του τομέα του κατά 100 εκατ. ευρώ, «ενώ μπορεί να περικόψει 2 ή 3 δισ. ευρώ», που αντανακλά και το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των υπουργών, λόγω του βάρους που αναλαμβάνουν για την περιστολή δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, τα μέτρα που δρομολογούνται, θα περάσουν από δύο κρίσιμα τεστ, με διαμετρικά αντίθετα κριτήρια αξιολόγησης. Αύριο, τίθεται υπόψη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και, για να εγκριθούν, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν κοινωνικά ανώδυνα, ενώ, την Τρίτη 24 Ιουλίου, το πακέτο των περικοπών θα τεθεί υπόψη της τρόικας, η οποία επιζητεί αποτελεσματικότητα και αδιαφορεί για τις κοινωνικές επιπτώσεις.


Ο κύκλος των κατ' ιδίαν επαφών του κ. Στουρνάρα με τους υπουργούς ολοκληρώνεται σήμερα, αλλά ήδη καταγράφηκαν οι πρώτες αντιδράσεις και εκδηλώθηκε αδυναμία εξεύρεσης κονδυλίων προς περικοπή, στα μεγέθη που επιβάλλει το μνημόνιο, χωρίς να θιγούν κοινωνικές παροχές ή αποδοχές.

Σημειώνεται ότι η μείωση των δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ, σε μια διετία, ή κατά 5,75 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο, θα προέλθει από τις πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού, το σύνολο των οποίων φέτος είναι 47,7 δισ. ευρώ, δηλαδή θα πρέπει να περικοπούν κατά 12% ετησίως ή κατά 24% στη διετία!. Από το σύνολο των πρωτογενών δαπανών, ποσό ύψους 20,5 δισ. ευρώ ή το 43% αφορά σε μισθούς ή συντάξεις. Οι συντάξεις, σύμφωνα με την εισήγηση του ΚΕΠΕ (η οποία δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση) θα περικοπούν κατά 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι μισθοί εξαιρούνται από τις περικοπές, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά η τρόικα έχει σίγουρα άλλη άποψη.

Στην περίπτωση που δεν θιγεί το κονδύλι των αποδοχών, τότε οι μειώσεις θα πρέπει να προέλθουν αποκλειστικά από το κονδύλι των 27 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει τα κονδύλια για την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, ποσού ύψους 15,6 δισ. ευρώ, τις λειτουργικές και άλλες δαπάνες, ποσού ύψους 6,6 δισ. ευρώ, αποδόσεις προς τρίτους, 4 δισ. ευρώ, και το αποθεματικό που είναι 1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ασφυκτικά δεδομένα, τα οποία ήδη προκαλούν αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή αναφορά υπουργού, μετά τη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα: «Δεν μπορεί κάποιος υπουργός να λέει ότι μπορεί να περικόψει κονδύλια 100 εκατ. ευρώ, από τη στιγμή που ξέρω ότι μπορεί να περικόψει 2 ή 3 δισ. ευρώ», είπε.

Πρόσθεσε ότι προχωράμε με βάση το μνημόνιο και το ΚΕΠΕ και πως «είναι ομαδικό παιχνίδι και οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε. Εχουμε υποχρέωση, ως υπουργείο, να έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση και με νούμερα, όταν έρθει η τρόικα».

Σημείωσε ακόμα ότι πρέπει να υλοποιηθεί ό,τι έχει συμφωνηθεί από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ για τα ειδικά μισθολόγια έχουμε αποστείλει τις προτάσεις μας για τα ισοδύναμα και περιμένουμε την απάντησή τους, όπως και για το θέμα των δόσεων στη φορολογία εισοδήματος.

Κατά τη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τον υπουργό Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδη, συζητήθηκαν τα οικονομικά των δήμων, όπου το ΚΕΠΕ διαπιστώνει περιθώρια μειώσεων, μέσω της κατάργησης των δημοτικών επιχειρήσεων και της μείωσης της απασχόλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι οι πόροι των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν μειωθεί ήδη κατά 61% από το 2009, ενώ πρότεινε εξοικονομήσεις πόρων «με ευρεσιτεχνίες». Για παράδειγμα, πρότεινε να μην καταβάλλονται αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις, αλλά το τίμημα να αντικατασταθεί με μεταφορά του συντελεστή δόμησης σε άλλες περιοχές. Επίσης, μεταξύ των μέτρων ανέφερε την αύξηση τελών που καταβάλλουν οι μετανάστες για έκδοση άδειας παραμονής, καθώς και τη συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων.

Περικοπές σε ασφάλιση και υγεία

Κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τέθηκε επί τάπητος το σχέδιο των περικοπών του ευαίσθητου τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και της πρόνοιας, όπου οι περικοπές θα είναι υψηλές και οι αντιδράσεις μεγάλες.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Βρούτση, μετά τη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα, «Το υπουργείο Εργασίας είναι ο αρσιβαρίστας των περικοπών», προσθέτοντας ότι «όλα θα γίνουν με κοινωνικά δίκαιο τρόπο». Πάντως, η περιστολή δαπανών θα κυμανθεί μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ για το υπουργείο Εργασίας.

Ιδιαίτερη σημασία είχε και η συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, από τον τομέα του οποίου οι αναμενόμενες περικοπές είναι υψηλές, αλλά ταυτόχρονα και οι ανάγκες των νοσοκομείων μεγάλες. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εξοικονόμηση πόρων από την προώθηση των γενόσημων φαρμάκων και την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής των φαρμάκων.

Εκτός των περικοπών των δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ, στην προσεχή διετία, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να υλοποιήσει τα έκτακτα μέτρα, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που προβλέπει το μνημόνιο, προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα εντός των στόχων. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι και η μείωση των ειδικών μισθολογίων κατά 205 εκατ. ευρώ για το 2012 και των 410 εκατ. ευρώ για το 2013, αλλά η κυβέρνηση θέλει να το αποφύγει και αναζητεί ισοδύναμα μέτρα.

Οι αρμόδιοι υπουργοί υποστηρίζουν ότι τα έχουν βρει και, αν εγκριθούν από την τρόικα, θα εφαρμοστούν. Οι τελικές προτάσεις του ΥΠΟΙΚ θα τεθούν επίσης αύριο, στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

ΚΕΠΕ: Εξοικονόμηση 6 δισ. με εφαρμογή 150 μέτρων

Μειώσεις δαπανών, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, προτείνει το προσχέδιο της έκθεσης του ΚΕΠΕ, που παραδίδεται σήμερα στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, Παναγιώτης Κορλίρας, η εξοικονόμηση των 6 δισ. ευρώ προκύπτει από τη μείωση συνολικά 150 κονδυλίων, που διοχετεύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Οι εξοικονομήσεις είναι μικρές, αλλά αθροιστικά το ποσό είναι τεράστιο», σημείωσε ο κ. Kορλίρας στο Real fm.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι το ΚΕΠΕ δεν εισηγείται οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, πέρα από το πλαφόν στις συντάξιμες αποδοχές, το οποίο από 2.773 ευρώ προτείνεται να μειωθεί σε 2.400 ευρώ, που θα αποφέρει εξοικονόμηση ποσού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Επίσης, εισηγείται την περικοπή των διπλών και τριπλών συντάξεων, εκείνων, όμως, που είναι υψηλές.

Στην παρατήρηση ότι οι περικοπές γίνονται και σε όλους όσοι έχουν καταβάλει αναλογικές εισφορές, ο κ. Κορλίρας ανταπάντησε πως όλοι ξέρουμε ότι το ασφαλιστικό σύστημα, όπως είναι σήμερα, δεν είναι βιώσιμο, καθώς πολλοί από τους σημερινούς εργαζομένους κινδυνεύουν να μη λάβουν καθόλου σύνταξη. Συνεπώς, κάτι πρέπει να γίνει... ένα πλαφόν στις συντάξεις πρέπει να μπει, πρόσθεσε ο κ. Κορλίρας.

Ανέφερε ακόμη ότι στις προτάσεις του ΚΕΠΕ περιλαμβάνονται:

- Μειώσεις έως 20% στους μισθούς γενικών γραμματέων και συμβούλων, προέδρων νομικών προσώπων, ώστε να μην καταφύγει η κυβέρνηση σε οριζόντια μέτρα.

- Μείωση του αριθμού των συμβούλων που έχει κάθε υπουργός.

- Εξορθολογισμός των δαπανών των ΟΤΑ, όπου υπάρχει τεράστια σπατάλη, ειδικά μέσω θυγατρικών δημοτικών επιχειρήσεων και τεράστια περιθώρια παρεμβάσεων.

- Το ενδεχόμενο κλείσιμο ενός κρατικού καναλιού ή η μείωση του κόστους λειτουργίας τους. «Εχουμε το κανάλι της Βουλής και άλλα τρία κρατικά. Τέσσερα κανάλια είναι λίγο υπερβολικό», είπε ο κ. Κορλίρας.

Ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ διευκρίνισε ότι η εντολή του υπουργείου Οικονομικών αφορούσε στον εντοπισμό δαπανών προς περικοπή από τον τομέα Γενικής Κυβέρνησης και όχι για το σύνολο των δαπανών των 11,5 δισ. ευρώ, που καλείται να εξοικονομήσει συνολικά η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, οι προτάσεις του ΚΕΠΕ περιέχουν περικοπές ύψους 6 δισ. ευρώ, με περίπου 150 μέτρα, ενώ αντίστοιχες μελέτες περικοπών θα υποβάλουν το υπουργείο Εργασίας, που θα αφορά στα προνοιακά επιδόματα, αναπήρων πολυτέκνων κ.λπ. Καθώς επίσης και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για το κομμάτι που αφορά σε εξοικονομήσεις πόρων από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και την ανακατανομή του προσωπικού.

Σήμερα, πρόκειται να κοινοποιηθεί στον ΥΠΟΙΚ το προσχέδιο της έκθεσης του ΚΕΠΕ, ενώ το οριστικό κείμενο θα παραδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ