2012-07-17 13:06:03
Φωτογραφία για ΔΕΙΤΕ: Oι παραλίες που βλάπτουν σοβαρά την υγεία
Πόσο σίγουροι είστε ότι η παραλία στην οποία επιλέγετε να κάνετε τα καλοκαιρινά σας μπάνια είναι καθαρή; Ο «Κίτρινος Τύπος» παρουσίασε την έρευνα που διεξήγαγε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑ.Κ.Ο.Ε.), από τις 2 Μαϊου έως τις 31 Μαϊου του 2012, η οποία αφορά στην καταλληλότητα των νερών κολύμβησης σε παραλίες εντός και εκτός Αττικής.Τα αποτελέσματα προκαλούν αν μη τι άλλο, ανησυχία.

Η διαδικασία δειγματοληψίας του νερού από τις παραλίες που ελέγχθηκαν, έγινε σε τρία στάδια. Προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι έγκυρα, γίνονται τρείς δειγματοληψίες από την ίδια παραλία. Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων γίνεται η κατανομή στις παραλίες οι οποίες χαρακτηρίζονται στις Κατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και στις (Α) Ακατάλληλες.

Περισσότερες οι ακατάλληλες παραλίες

Από τις 220 παραλίες που ελέγχθηκαν από την επιστημονική ομάδα του ΠΑ.Κ.Ο.Ε., μόνο οι 104, κρίθηκαν επαρκώς καθαρές, άρα κατάλληλες για κολύμβηση, ενώ οι 116 κρίθηκαν ακατάλληλες, διότι δεν πληρούν τα πρότυπα για την ποιότητα υδάτων και περιέχουν βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες, όπως κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκο.


Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στη Δυτική Αττική από το Πέραμα έως την Κόρινθο, όπου το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται στο 70%, ενώ και στις υπόλοιπες περιοχές οι ακατάλληλες παραλίες είναι περισσότερες από τις… καθαρές.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ακατάλληλες για κολύμβηση χαρακτηρίστηκαν παραλίες που είναι οι πλέον πολυσύχναστες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:

- Oι παραλίες από τον Φάρο Αυλίδας μέχρι το Χαλκούτσι είναι ακατάλληλες σε ποσοστό 58,62%.

- Οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Άγιους Αποστόλους είναι ακατάλληλες σε ποσοστό 63,15%.

- Η περιοχή από τον Πειραιά έως Καβούρι έχει ποσοστό ακατάλληλων ακτών 65,21%.

- Στην περιοχή του Σαρωνικού, από την Βουλιαγμένη έως το Σούνιο βρέθηκαν ακατάλληλες παραλίες σε ποσοστό 21,42%.

- Στην Ανατολική Αττική, από τον Σχοινιά έως το Λαύριο κρίθηκε το 29,27% των ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 41 ακτών που αναλύθηκαν.

- Στη Δυτική Αττική, από το Πέραμα έως την Κόρινθο το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 70,21%.

Ενώ το κράτος, λοιπόν, οφείλει να καταπολεμήσει αφενός τη ρύπανση, κι αφετέρου να λάβει ανασταλτικά μέτρα με έμφαση στη σήμανση περί της ακαταλληλότητας των ακτών κολύμβησης, οι λουόμενοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα μπάνια τους, χωρίς να γνωρίζουν τους κινδύνους που διατρέχουν. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μπροστά από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα νερά έχουν βρεθεί μολυσμένα, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης. Ακόμα, παραλίες που διαθέτουν μπλε σημαία χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση.zougla.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ