2012-07-17 15:06:04
Φωτογραφία για Σενάρια για αύξηση εισφορών και ετών ασφάλισης
«Μαχαίρι» θα μπει στα εφάπαξ, ενώ εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια... -όπως η αύξηση των εισφορών και των απαιτούμενων ετών ασφάλισης- για να περιοριστούν οι απώλειες. Τα νέα μέτρα θα αφορούν κατά προτεραιότητα τα ταμεία πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σημειώνεται πως την περικοπή των εφάπαξ είχε ζητήσει η τρόικα τον Φεβρουάριο αλλά τελικά δόθηκε πίστωση χρόνου, ώστε να ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες. Στα σενάρια που εξετάζονται είναι να περικοπεί το βοήθημα στα ελλειμματικά ταμεία από 10% έως 20%.

Πάντως δεν αποκλείεται οι μειώσεις στους φορείς πρόνοιας να συνδυαστούν με πρόσθετα μέτρα για να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες». Για παράδειγμα θα μπορούσε να αποφευχθεί μια δραστική μείωση του βοηθήματος αν υπάρξει νέα εισφορά υπέρ του φορέα πρόνοιας.

Στα σενάρια που θα εξεταστούν στους φορείς πρόνοιας δεν αποκλείεται να είναι και η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης. Για παράδειγμα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων έχει υπάρξει πρόταση για καταβολή του εφάπαξ με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης (στους υπόλοιπους θα επιστρέφεται ένα ποσό αντί για εφάπαξ).


Στο «μικροσκόπιο» θα βρεθούν κατά προτεραιότητα 24 ταμεία πρόνοιας, που με βάση τις αναλογιστικές μελέτες χορηγούν υψηλότερα ποσά εφάπαξ σε σχέση με αυτά που αναλογούν στις εισφορές. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως στον φορέα πρόνοιας του δημοσίου εκκρεμούν 52.000 αιτήσεις και όσοι καταθέσουν τώρα τα χαρτιά τους θα πάρουν το βοήθημα μετά από επτά έτη.
imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ