2012-07-17 15:01:18
Φωτογραφία για Η Μαρίσα Μάγιερ από «πρόσωπο» της Google, αφεντικό στην Yahoo!
Μια «μεταγραφή» που θα συζητηθεί στις ΗΠΑ πέτυχε η Yahoo! κλέβοντας από την Google την Μαρίσα Μάγιερ, την αντιπρόεδρο του αμερικάνικου γίγαντα της διαδικτυακής αναζήτησης και των διαφημίσεων, που ήταν ταυτόχρονα η 20η κατά σειρά υπάλληλος της. Η Μάγιερ που είναι πέντε μηνών έγκυος αναλαμβάνει τη διοίκηση της εταιρείας Η γοητευτική κυρία Μάγιερ ήταν ένα από τα πιο βασικά στελέχη της Google για πολλά χρόνια, καθώς ήταν υπεύθυνη για την όψη και την αίσθηση σε μερικά από τα πιο γνωστά προϊόντα της. Δική της ιδέα ήταν η κλασική πλέον λευκή οθόνη αναζήτησης της Google, όπως επίσης και το σχέδιο για το Gmail, το Google news και το Google images. Πολύ συχνά μιλούσε σε συνέδρια εκ μέρους της Google και σε διάφορες εκδηλώσεις και γι' αυτό της έχει δοθεί το παρατσούκλι «το πρόσωπο της Google». Η τελευταία της θέση μέχρι τη Δευτέρα που παραιτήθηκε ήταν αντιπρόεδρος του Local και των Google Maps.

Ποια είναι η Μαρίσα Μάγιερ

Γεννημένη στις 30 Μαϊου του 1975 και με σπουδές στην Πληροφορική και στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η Μάγιερ θεωρείται μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες παγκοσμίως στον χώρο της τεχνολογίας. Δεν είναι τυχαίο ότι το Fortune την συμπεριελάμβανε στις 50 ισχυρότερες γυναίκες του επιχειρηματικού τομέα από το 2008 μέχρι σήμερα, ενώ ψηφίστηκε ως μια από τις «Γυναίκες της Χρονιάς» από το περιοδικό Glamour το 2009.

Επιπλέον, μια και ήταν στην Google από το 1999 (ήταν η 20η υπάλληλος που προσλήφθηκε και η πρώτη γυναίκα αρχιμηχανικός!), η Μάγιερ έχει αποκτήσει πλέον μια πολύ μεγάλη περιουσία λόγω των μετοχών της εταιρείας που έχει στην κατοχή της, μετοχές τις οποίες έδινε αρχικά η Google στους εργαζομένους ως μπόνους.

Η 37χρονη ξανθομάλλα Μάγιερ παραιτήθηκε μόλις τη Δευτέρα από την Google και ξεκινάει από σήμερα κιόλας να δουλεύει στην Yahoo! ως διευθύνουσα σύμβουλος (CEO). Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε χτες είναι έγκυος και περιμένει το πρώτο της παιδί τον Οκτώβριο.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι η Μάγιερ είχε δυσαρεστηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω του παραγκωνισμού της από την διευθυντική ομάδα που οργάνωσε πέρσι ο ιδρυτής της Google, Λάρι Πειτζ. Την ομάδα αυτή δημιούργησε ο Πέιτζ μετά την αποχώρηση του Έρικ Σμιντ από την διοίκηση της Google, και λαμβάνουν μέρος όλα τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη. Όχι όμως και η Μάγιερ και κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν το συγχώρησε αυτό μετά από 13 χρόνια στην Google. Η ίδια πάντως είχε πει σε συνέντευξή της ότι δεν είχε πρόβλημα με την μη επιλογή της: «Ήταν πολύ νωρίς για αυτό». Και ο Λάρι Πέιτζ της έπλεξε το εγκώμιο μετά την παραίτησή της: «Η Μαρίσα ήταν ενας ακούραστος πρωταθλητής για τους χρήστες μας. Θα μας λείψει το ταλέντο της», είπε.

Χτύπημα στην Google;

Η μεταγραφή αυτή είναι ουσιαστικά ένα καίριο χτύπημα της Yahoo! στον βασικό της ανταγωνιστή, την Google, που κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να της κλέψει τα πρωτεία τόσο στην αναζήτηση (την οποία η Yahoo! παράτησε για χάρη του Microsoft Bing) οσο και στα e-mails. Η άλλοτε κραταιά Yahoo! που μεσουρανούσε στην δεκαετία του 1990 και παρουσίασε πρώτη προϊόντα που σήμερα θεωρούμε δεδομένα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εδώ και λίγα χρόνια. Αυτό οφείλεται κυρίως στον έντονο ανταγωνισμό που δέχεται από την Google αλλά εσχάτως και το Facebook, καθώς και στην αδυναμία της να φτιάξει καινοτόμα προϊόντα που δεν έχουν οι ανταγωνιστές της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μάγιερ θα είναι η 5η CEO που αναλαμβάνει τη διοίκηση της εταιρείας μέσα σε πέντε χρόνια, ενώ η μετοχή της έχει κατρακυλήσει τα τελευταία χρόνια. Κάποτε η Yahoo! ήταν η δημοφιλέστερη ιστοσελίδα του κόσμου και είχε χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου, οι επισκέπτες μένουν στις σελίδες της Yahoo! μόλις 135 λεπτά το μήνα, την ίδια ώρα που το Facebook καυχάται για μέσο χρόνο παραμονής 360 λεπτά. Έτσι εξηγείται και η ραγδαία μείωση στο μερίδιο της στην αγορά των online διαφημίσεων. Το 2014 το μερίδιο της θα πέσει στο 8%, ενώ η Google και το Facebook θα ελέγχουν το 39%.

Ωστόσο, η Yahoo! παραμένει ένα από τα μεγάλα ονόματα του Διαδικτύου (εκατομμύρια είναι μόνο οι χρήστες του yahoo.com για email) ενώ σχεδιάζει χιλιάδες απολύσεις για να βελτιώσει τα οικονομικά της μεγέθη. Ουσιαστικά, με την πρόσληψη της Μάγιερ, που έχει βαθιά γνώση της Πληροφορικής και του Διαδικτύου καθώς η ίδια ξεκίνησε στην Google από προγραμματίστρια ενώ ήταν υπεύθυνη επί χρόνια για το google search, η Yahoo! φαίνεται να θέλει να επιστρέψει στις ρίζες της, που είναι ταυτόχρονα και τα ισχυρά της σημεία, δηλαδή τα e-mails, τα οικονομικά στοιχεία και οι ειδήσεις. Με απλά λόγια, η Yahoo! ζητάει από την Μάγιερ να της... δώσει ένα κομματάκι από την καινοτομική ενόραση που έδειξε ως βασικό στέλεχος της Google, και η οποία την έριξε από την πρωτοκαθεδρία του internet!

Παράλληλα, λόγω της φήμης που έχει η Μάγιερ στην Πληροφορική, θα είναι πιο εύκολο για την Yahoo! να προσελκύσει ταλαντούχα στελέχη που θα θέλουν να δουλέψουν για αυτήν θεωρώντας ότι η εταιρεία έχει δυνατότητα να αλλάξει το μομέντουμ της.
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ