2012-07-17 18:50:21
Φωτογραφία για Λαγκάρντ και Σαρκοζί ύποπτοι για διαφθορά
Στο επίκεντρο νέας έρευνας για διαφθορά βρίσκονται ο Νικολά Σαρκοζί και η Κριστίν Λαγκάρντ. Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν βρεθεί για μια ακόμα φορά στο μικροσκόπιο των  γαλλικών αρχών για την υπόθεση που αφορά την απονομή παρασήμων της Λεγεώνας της Τιμής με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες. Η Λαγκάρντ είχε κατηγορηθεί αρχικά ότι την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας είχε εγκρίνει καταβολή χρημάτων ύψους 345 εκατομμυρίων ευρώ σε γνωστό υποστηρικτή του Σαρκοζί.

Αυτή τη φορά οι δύο πολιτικοί έρχονται αντιμέτωποι με μια διαφορετική έρευνα, σχετικά με το σκάνδαλο που αφορά το ποσό της αποζημίωσης που θα έπρεπε να έχει πληρώσει η κυβέρνηση Σαρκοζί μετά την κατάρρευση της ασφαλιστικής εταιρείας Itea το 2009.

Ο οικονομολόγος Χαβιέ Μούσκα λέγεται ότι είχε προτείνει στην Λαγκάρντ να τιμήσει με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής τον Μορίς Νούσενμπαουμ, έναν άλλο οικονομολόγο, ο οποίος ως αντάλλαγμα θα τάσσονταν υπέρ της κυβέρνησης στο θέμα της διαμάχης για την αποζημίωση.


Λίγο καιρό μετά την παρασημοφόρησή του ο Νούσενμπαουμ δημοσιοποιούσε την αναφορά του πάνω στην υπόθεση, σύμφωνα με την οποία η απώλεια του διευθυντή της Itea Κριστιάν Λορέν εκτιμήθηκε ως μηδενική - απείχε δηλαδή πολύ από τα 400 εκατομμύρια ευρώ που διεκδικούσε.

Η αστυνομία του Παρισιού ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα μετά τη κατάθεση αγωγής του Λορέν εναντίον του Μούσα, ο οποίος εν συνεχεία προήχθη σε προσωπάρχης του Νικολά Σαρκοζί.

Ο Λορέν άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα κινηθεί νομικά και εναντίον της Λαγκάρντ, ενώ ο Μούσα, ο οποίος σήμερα είναι ανώτατο στέλεχος της Cradit Agricole, αρνείται τις κατηγορίες και απειλεί να μηνύσει τον Λορέν για ψευδείς δηλώσεις.

Παρά το γεγονός ότι για να κινηθεί νομικά ο Λορέν εναντίον της Λαγκάρντ θα πρέπει η αγωγή του να επικυρωθεί από το ειδικό νομικό σώμα που ασχολείται με την απαγγελία κατηγοριών εναντίον πρώην υπουργών, η προοπτική να εμφανιστεί στο δικαστήριο και δεύτερος Γάλλος επικεφαλής του ΔΝΤ, σίγουρα δεν ικανοποιεί τον οργανισμό.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ