2012-07-17 19:16:01
Φωτογραφία για «ΗΠΑ και Γερμανία ζητούν απόσυρση των σερβικών δυνάμεων από το Κόσοβο»
Σύμφωνα με δημοσίευμα, είναι «κοινό μυστικό» ότι στο βόρειο Κόσοβο βρίσκονται 300-400 υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας και «οι ξένες υπηρεσίες εκτιμούν ότι στην περιοχή βρίσκονται περίπου 1.000-2.000 πράκτορες».Οι ΗΠΑ και η Γερμανία ζητούν από τη Σερβία να αποσύρει αστυνομικές της δυνάμεις από το βόρειο Κόσοβο, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπλιτς» του Βελιγραδίου, στο οποίο τονίζεται ότι η Σερβία επίσημα δεν έχει δυνάμεις ασφαλείας στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, αλλά «έχει περίπου 300-400 απασχολούμενους στο σερβικό υπουργείο Εσωτερικών».

Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, η εφημερίδα αναφέρει ότι είναι «κοινό μυστικό» ότι στο βόρειο Κόσοβο βρίσκονται 300-400 υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας και ότι «οι ξένες υπηρεσίες εκτιμούν ότι στην περιοχή βρίσκονται περίπου 1.000-2.000 πράκτορες».

Διαβάστε περισσότερα Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπλιτς», ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βελιγράδι ζήτησε οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας να αποσυρθούν από το βόρειο Κόσοβο.


Ο κ. Γκόρντον, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στις συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον αρχηγό του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι «οι ΗΠΑ μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν», αλλά το Βελιγράδι πρέπει να σταματήσει να στηρίζει «τις παράνομες δικαστικές και αστυνομικές δομές στο βόρειο Κόσοβο».

«Επίσημα η Σερβία δεν έχει δυνάμεις ασφαλείας στο Κόσοβο, αλλά έχει υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών που εκδίδουν έγγραφα. Νομίζω ότι η εκτίμηση για 1.000 ή 2.000 Σέρβους πράκτορες είναι υπερβολική» ανέφερε στην εφημερίδα Σέρβος αξιωματούχος.

Με βάση το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Σερβία μπορεί να επαναφέρει έναν αριθμό αστυνομικών και στρατιωτών στο Κόσοβο, αλλά σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα.

«Αντί γι αυτό, ανεπίσημα ανέπτυξε αστυνομικές δομές και δικαστήρια που εδρεύουν σε κατοικίες ιδιωτών χωρίς πινακίδες και σήματα. Το ίδιο συνέβαινε και με τη διοίκηση του Κοσόβου τη δεκαετία του 1990, την εποχή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Αλεξάνταρ Ράντιτς θεωρεί ότι οι σερβικές δυνάμεις ασφάλειας στο Κόσοβο αποτελούν «σοβαρό πολιτικό ζήτημα και ζήτημα ασφάλειας» και ότι με το αίτημα για απομάκρυνση των δυνάμεων αυτών από το Κόσοβο οι ΗΠΑ «κατηγορούν τη Σερβία ότι ακολουθεί επιθετική πολιτική που συνεχίζεται από τη δεκαετία του 1990».

«Οι αρχές της Σερβίας αντί να επιλύουν το πρόβλημα, βρήκαν προσωρινές λύσεις με παράλληλες δομές και το κράτος φαίνεται σαν κάποια παράνομη οργάνωση», ανέφερε ο κ. Ράντιτς.

Ο νομικός Μπόζο Πρέλεβιτς σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Μπλιτς» τόνισε ότι οι ΗΠΑ με το συγκεκριμένο αίτημα επιθυμούν να ανακοινώσουν ότι η Σερβία βοηθά εκείνους που δημιουργούν επεισόδια εναντίον του ΝΑΤΟ και της ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο (KFOR) και έτσι «ανοίγουν το δρόμο στους Αλβανούς να επαναλάβουν τα γεγονότα του Μαρτίου του 2004».

«Απ΄ όσο γνωρίζω στο βόρειο Κόσοβο εργάζονται απόστρατοι αστυνομικοί και απασχολούνται σε διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως την οργάνωση «Υπερασπιστές της γέφυρας». Στο Κόσοβο βρίσκονται πολλά μέλη της Μοσάντ που εκπαιδεύουν Αλβανούς αστυνομικούς και όχι συνταξιούχους του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών», δήλωσε ο κ. Πρέλεβιτς.

Οι Σέρβοι κάτοικοι του βορείου Κοσόβου δεν αποδέχονται τις αρχές της Πρίστινας. Ο ποταμός Ίμπαρ που διχοτομεί την πόλη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα στο βόρειο τμήμα, στο οποίο πλειοψηφούν οι Σέρβοι και στο νότιο, στο οποίο ζουν κυρίως Αλβανοί, θεωρείται η γραμμή που συμβολικά χωρίζει το βόρειο Κόσοβο που κατοικείται από Σέρβους από το υπόλοιπο Κόσοβο, στο οποίο το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού είναι Αλβανοί.

Η κατάργηση των παράλληλων δομών στο βόρειο Κόσοβο είναι ένας από τους όρους για την πρόοδο της Σερβίας στην πορεία προσχώρησης στην ΕΕ, είχε τονίσει πέρσι τον Αύγουστο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά την επίσημη επίσκεψή της στο Βελιγράδι.

Πηγή: ΑΜΠΕ
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ