2012-07-17 19:46:19
Φωτογραφία για Ανήσυχη η Γαλλία για τις πληροφορίες περί μετακίνησης χημικών όπλων στη Συρία
Η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα «την ανησυχία της» αναφορικά με «τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για μετακινήσεις χημικών όπλων στη Συρία από το καθεστώς (του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ», ως προς τις οποίες διευκρίνισε ότι «αναζητεί την αυθεντικότητά τους».

"Με ανησυχία λάβαμε πληροφορίες ότι γίνονται μετακινήσεις χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ. Είναι φήμες ή πληροφορίες, προσπαθούμε πάντως να τις επαληθεύσουμε. Είναι πολύ ανησυχητικό», ανέφερε στη δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό. Συγχρόνως, η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι λαμβάνει υπόψη όσα δηλώνει για τα συριακά χημικά όπλα ο πρώην πρεσβευτής της Δαμασκού στη Βαγδάτη, ο Ναουάφ Φαρές, που αυτομόλησε την 11η Ιουλίου.

"Θα χρησιμοποιήσει τα χημικά όπλα το καθεστώς (Άσαντ), αν νιώσει ότι απειλείται από τον λαό», δήλωσε ο Φαρές μιλώντας στο BBC.

Διαβάστε περισσότερα Το Σαββατοκύριακο, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal είχε επίσης δημοσιεύσει την πληροφορία ότι γίνονται στο εσωτερικό της Συρίας μετακινήσεις φορτίων χημικών όπλων --όπως το υψηλά τοξικό σαρίν, το κυάνιο και το 'αέριο της μουστάρδας' -, επικαλούμενη πηγές δυτικής αντικατασκοπείας.


Τέλος, για τη συριακή κρίση η Γαλλία κατέστησε σαφές ότι ευνοεί την υιοθέτηση από το 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ «απόφασης για τη συριακή κρίση, που να συνδεθεί με δεσμευτικές κυρώσεις - κατά του καθεστώτος στη Δαμασκό -, τις οποίες προβλέπει το 7ο κεφάλαιο του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ».

Λευκός Οίκος προειδοποιεί τις συριακές αρχές για τα χημικά όπλα

Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε σήμερα τη συριακή κυβέρνηση ότι θα θεωρηθεί υπεύθυνη για τον ασφαλή χειρισμό και την αποθήκευση οποιωνδήποτε χημικών όπλων έχει στην κατοχή της.

Η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ φαίνεται ότι μετακινεί ορισμένα χημικά όπλα από τις θέσεις όπου παρέμεναν αποθηκευμένα, σύμφωνα με δυτικούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, αλλά δεν είναι σαφές αν η επιχείρηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια εν μέσω του χάους που επικρατεί στη Συρία λόγω της σύγκρουσης, ή αν πρόκειται για κάτι παραπάνω.

"Υπάρχουν ορισμένες ευθύνες όσον αφορά τον χειρισμό, την αποθήκευση και την ασφάλεια αυτών των χημικών όπλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ από το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος, το οποίο κατευθύνεται προς το Τέξας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

"Πιστεύουμε ότι τα άτομα που είναι υπεύθυνα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων θα πρέπει να το κάνουν και θα θεωρηθούν υπεύθυνα γι’ αυτό», σημείωσε ο Έρνεστ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει σχετικά με οποιεσδήποτε συγκεκριμένες πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών για τα χημικά όπλα της Συρίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ