2012-07-19 21:53:05
Φωτογραφία για «Καμπανάκι» ΔΝΤ για τράπεζες
Του Κώστα Παπαγρηγόρη*

Την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου πιστωτικού συστήματος εξέφρασε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Σε έκθεση για την ευρωζώνη που δημοσιοποίησε χθες, το ΔΝΤ ζητάει να επισπευσθεί η οριστικοποίηση των όρων για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.

Συνολικά η έκθεση περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες για τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, την οριστικοποίηση της στρατηγικής ανακεφαλαιοποίησης των βιώσιμων τραπεζών και τη διαμόρφωση του χρονοδιαγράμματος για τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Επίσης, το ΔΝΤ ζητά την οριστικοποίηση του σχεδιασμού που αφορά τις κρατικές τράπεζες με στόχο την μείωση του κόστους με παράλληλη προστασία των καταθετών.

Σημειώνεται ότι η τρόικα που θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα προκειμένου να εξετάσει τα ζητήματα σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, όπως και τις δύο βασικές εκκρεμότητες που προκύπτουν από την ATE Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.


Κρίσιμη για τον κλάδο είναι πάντως η καθυστέρηση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ αφού σε αυτή περιλαμβάνονται τα 25 δισ. ευρώ που συμπληρώνουν το πακέτο στήριξης του τραπεζικού κλάδου. Το ΤΧΣ έχει λάβει τα πρώτα 25 δισ. ευρώ και έχει δώσει από αυτά, τα 18 δισ. ευρώ ως προκαταβολή έναντι των αυξήσεων για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται να προσδιοριστούν ως το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ενώ θα προηγηθεί η επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν την εκτελεστική επιτροπή και το γενικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ταυτόχρονα, μέχρι το τέλος Αυγούστου η κυβέρνηση θα πρέπει σε συνεργασία με την τρόικα να καταλήξει σε λύση για την ΑΤΕ καθώς και στον τρόπο με τον οποίο θα ανακεφαλαιοποιηθεί το Τ.Τ.

Το ενδιαφέρον της για την απόκτηση των καλών στοιχείων ενεργητικού της ΑΤΕ έχει εκδηλώσει δημόσια η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρεται και άλλη μεγάλη τράπεζα. Οι διαδικασίες για το Τ.Τ. δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, η αγορά όμως θεωρεί δεδομένο το ενδιαφέρον στην περίπτωση όπου η κυβέρνηση αποφασίσει να το ανακεφαλαιοποιήσει και εν συνεχεία να το συγχωνεύσει με άλλη τράπεζα.

Τραπεζίτες και στελέχη ελεγκτικών εταιρειών θεωρούν ότι πρώτα θα κλειδώσουν οι απορροφήσεις του Τ.Τ. και των υγιών στοιχείων της ΑΤΕ και μετά θα ξεκινήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου, αφού ληφθεί και η δεύτερη δόση των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση. Με αυτόν τον τρόπο και το πλάνο συνεργειών που θα παρουσιάσουν οι διοικήσεις των νέων σχημάτων, ενδέχεται να ενισχυθεί και το αναιμικό σήμερα ενδιαφέρον των ιδιωτών για τη συμμετοχή στις ΑΜΚ.

Συνάντηση Στουρνάρα - Τραπεζιτών

Όλα τα παραπάνω ζητήματα απασχόλησαν την χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Τις τράπεζες εκπροσώπησαν οι Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και προσφάτως της ΕΕΤ Γ. Ζαννιάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Δ. Μαντζούνης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Ν. Νανόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Στ. Λεκκάκος και ο Γ.Γ της ΕΕΤ Χρ. Γκόρτσος.

Τραπεζίτες και οικονομικό επιτελείο συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αφού από την κεφαλαιακή θωράκιση του κλάδου περνά η αποκατάσταση της δυνατότητας να παράσχει την αναγκαία ρευστότητα στην οικονομία.

Παράλληλα εξετάστηκαν ζητήματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων κεφαλαίου, τα σχέδια αναδιάρθρωσης που θα πρέπει να καταθέσουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι τράπεζες μέσα στο Αύγουστο, αλλά και ζητήματα σχετικά με τα επίπεδα ρευστότητας.

Ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Ζανιάς αναφέρθηκαν και στις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής το οποίο αποφάσισε η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών να γίνει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αντιμετωπισθούν και παρόμοιες περιπτώσεις με αντίστοιχο τρόπο στο μέλλον.

Τέλος, στη συνάντηση τέθηκε και η θέση που προσφάτως έχουν διαμορφώσει τα ευρωπαϊκά όργανα -κυρίως η ΕΚΤ- με αφορμή τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της Ισπανία και η οποία συνίσταται στην συμπερίληψη και των ομολογιούχων πρώτης εξασφάλισης στους επενδυτές που θα υφίστανται απομειώσεις κατά την αναδιάρθρωση των τραπεζών.

*στο Axiaplus.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ