2012-03-16 00:36:17
Φωτογραφία για Το ΔΝΤ έδωσε το «οκ» για το δάνειο των 28 δισ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε το πράσινο φως για το δάνειο ύψους 28 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της νέας στήριξης της Ελλάδας. Επίσης ανακοίνωσε πως είναι άμεσα προς εκταμίευση διαθέσιμα 1,65 δισ. ευρώ.

Η συνεισφορά του ΔΝΤ θα είναι 19,8 δισ. ευρώ στο δεύτερο πακέτο στήριξης από κοινού με την Ευρωζώνη ύψους 130 δισ. ευρώ έως το 2014 και επιπλέον 8,2 δισ. ευρώ το 2015, όταν δηλαδή θα έχει λήξει το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Στη σχετική του έκθεση, που τέθηκε υπ' όψιν του δ.σ. του Ταμείου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν εισηγούνταν:

- Να δοθεί το προτεινόμενο ποσό για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα δανειακή σύμβαση, κατανέμοντας τα 28 δισ. σε 17 ισόποσες δόσεις του 1,65 δισ. για κάθε τρίμηνο, αφού όμως προηγουμένως υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα. Επίσης, αν στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος εμφανιστούν «χρηματοδοτικά κενά», τότε θα καλυφθούν από την Ε.Ε.


- Χωρίς αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος (κυρίως στους τομείς της φοροδιαφυγής, των αποκρατικοποιήσεων, των δημοσιονομικών προσαρμογών και της αυστηρής περικοπής δαπανών), υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για αποτυχία, ακόμη και για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

- Θα χρειαστούν δέκα και πλέον χρόνια για να λειτουργήσει ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα και η συνολική επίτευξη του στόχου θα συμβεί εάν η Ελλάδα πετύχει «μεγάλη εσωτερική υποτίμηση».

- Παρά τις δυσκολίες, το νέο πρόγραμμα αποτελεί «τολμηρό βήμα» προς τη σωστή κατεύθυνση.

- Καλωσορίζεται η «αφοσίωση» των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα με αυστηρότερο έλεγχο από τους δανειστές.
dealnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ