2012-07-19 22:04:46
Φωτογραφία για Καθαρές κουβέντες
Του Ι. Κ. Πρετεντέρη

Χαίρομαι που η «τριανδρία» των πολιτικών αρχηγών επιβεβαίωσε χθες ότι δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το 2012. Τι πρόσθετα μέτρα μπορούν άραγε να ληφθούν σε μια χώρα όπου η ύφεση ξεπερνάει ήδη το 7%;

Μόνο ένας ηλίθιος ή ένας σαδιστής θα ήταν ικανός για τέτοιες σκέψεις!

Χαίρομαι επίσης που οι αρχηγοί επιβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να γίνουν οριζόντιες περικοπές. Θέλω να ελπίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως αυτή η άγρια και άδικη μέθοδος δημοσιονομικής προσαρμογής εξάντλησε και τα πιο ακραία όριά της.

Από εκεί και πέρα θα ήθελα δυο κουβέντες παραπάνω για τις συντάξεις και τους μισθούς. Με άλλα λόγια, να δεσμευτούν ότι δεν θα βάλουν άλλο χέρι στα εισοδήματα.

Εντάξει, δεν λέω να μην υπάρξουν διορθώσεις σε μερικές κραυγαλέες περιπτώσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αλλά η επιδρομή επί των εισοδημάτων έχει υπερβεί όχι μόνο κάθε αίσθηση κοινωνικής ορθότητας, αλλά και τη στοιχειώδη οικονομική λογική.


Και η τρόικα; ίσως ρωτήσουν ορισμένοι. Θα τα δεχτεί όλα αυτά;

Η απάντησή μου είναι εξαιρετικά απλή: να τα δεχτεί! Με οιονδήποτε τρόπο, αλλά να τα δεχτεί.

Διότι η χώρα υποχρεούται ασφαλώς να εξαντλήσει τις δυνατότητες προσαρμογής της αφού χρεοκόπησε και ζει με δανεικά. Αλλά ταυτοχρόνως οφείλει να μείνει αμετακίνητη στα όρια επιβίωσής της.

Ο αργός θάνατος δεν αποτελεί οικονομική μέθοδο κανενός είδους.

Λυπάμαι, αλλά όταν η Μέρκελ λέει ότι αυτά που ζητάει από τους Ελληνες τα έχει ήδη ζητήσει και από τους Γερμανούς λέει ψέματα. Χοντρά ψέματα.

Καμία δυτική ευρωπαϊκή χώρα δεν βυθίστηκε μεταπολεμικά στην ύφεση επί πέντε συνεχόμενα χρόνια - και πάει αισίως για το έκτο! Καμία δυτική ευρωπαϊκή χώρα δεν υπέστη περικοπή των εισοδημάτων της τάξεως του 25%-30% μέσα σε δύο χρόνια - ακόμη μεγαλύτερη αν συνυπολογίσει κανείς και την αύξηση του φορολογικού βάρους Καμία δυτική ευρωπαϊκή χώρα δεν υφίσταται εξευτελιστικό και ασφυκτικό έλεγχο από υπαλλήλους των δανειστών της σε καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας.

Καμία δυτική ευρωπαϊκή χώρα δεν υποχρεώθηκε σε μια τόσο γρήγορη, βαθιά και ριζική κοινωνική αναπροσαρμογή με το πρόσχημα και τη μορφή ενός «προγράμματος στήριξης».

Αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα δεν έχουν συμβεί ποτέ και πουθενά στον κόσμο των ευρωπαϊκών δημοκρατιών.

Να βρούμε, λοιπόν, τα 11,7 δισ. αφού έχουμε δεσμευτεί, σύμφωνοι. Αλλά μετά νομίζω ότι ήλθε η ώρα να πούμε μερικές καθαρές κουβέντες με τους άλλους. Να τραβήξουμε επιτέλους μια γραμμή.

Οχι για να μην αλλάξει η χώρα, κάθε άλλο. Αλλά για να μην πεθάνει.

πηγη:tanea
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ