2012-07-20 14:59:03
Φωτογραφία για Κύριοι, περί λιγνίτη. Η Κερατέα ήταν ένα απλό παράδειγμα
από το Γραφείο Τύπου

Από χτες το πρωί, άρχισαν τα όργανα και πάλι. Η ιστορία του λιγνίτη επέστρεψε και προσπαθεί να αποδιοργανώσει την τοπική κοινωνία της Ελασσόνας, με τον πολιτικό κόσμο να δηλώνει αντίθετος σε ενδεχόμενο εξόρυξης του μαύρου καρκίνου στην περιοχή της Ποταμιάς.

Επειδή όμως ποτέ ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη σε αυτόν τον τόπο, θα πρέπει να καταλάβει και ο κόσμος της Ελασσόνας και δη του πρώην πια Δήμου Ποταμιάς τι συμβαίνει, σε τι πολιτικά παιχνίδια, σε ευρωπαικό επίπεδο μπαίνει η περιοχή μας, η ιστορία της, το περιβάλλον της και η ανάπτυξή της. Η μεγαλύτερη γεωργική «κοιλάδα» της ποταμιάς με αγροτική και κτηνοτροφική δύναμη, ισάξια των παρολύμπιων περιοχών του νέου Δήμου Ελασσόνας, πληρώνει για τον μαύρο καρκίνο που έχει στο υπέδαφός της. Πληρώνει την αλαζονία ενός κράτους και μιας τοπικής πολιτείας που δεν προστάτεψε ποτέ, δεν ανέδειξε ποτέ και δεν χτύπησε ποτέ στη ρίζα του προβλήματος, που δεν ήταν άλλη από την αποδιοργανωμένη λειτουργία ενός ανύπαρκτου αγροτικο-κτηνοτροφικού συνεταιρισμού, που θα καθιστούσε «πόλο δύναμης, έλξης, εργασίας, δουλειάς και ανάπτυξης» τον Δήμο Ποταμιάς
. Λάθη επί λαθών, μαράζωση και με τα νέα δεδομένα της κρίσης, της ανεργίας και των υποτιθέμενων «αποζημιώσεων» των ιδιοκτητών ακινήτων, κτημάτων, χωραφιών και σπιτιών (ξεκινώντας από το χωριό του Δομενίκου), εμφανίζεται σιγά-σιγά από συγκεκριμένα κέντρα πληροφόρησης ότι ο μαύρος καρκίνος, που λέγεται λιγνίτης, θα δώσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και θα λύσει ως διά μαγείας το πρόβλημα της ανεργίας και της απελπισίας, που επικρατεί και στην Ελασσόνα!

Επειδή αρκετά φάγαμε αυτό το παραμύθι, προτείνουμε μέσα στο διάστημα που απομένει μέχρι και την εκκίνηση της Γιορτής της Απελευθέρωσης της Ελασσόνας (100 χρόνια) να γίνει δημόσια διαβούλευση στη Κεντρική Πλατεία της Ελασσόνας, από γεωλόγους, πνευμονολόγους, κοινωνιολόγους, πολιτικούς επιστήμονες και δεν ξέρουμε και ποιους άλλους και να πουν εδώ και τώρα την αλήθεια στον ελασσονίτικο λαό, για το πώς ο μαύρος καρκίνος, πλασάρεται σαν λύση βιωσιμότητας μιας επαρχίας που βρίσκεται δίπλα στον Όλυμπο.

Δεν είμαστε Πτολεμαίδα, ούτε Βεύη και Κορώνη. Εάν το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στην ταμπέλα «Ανάπτυξη-Ιδιωτικοποιήσεις» θέλει να πλασάρει και τους λιγνίτες του Δομενίκου, ας το ξανασκεφτεί. Η Κερατέα ήταν ένα απλό παράδειγμα για το πως αντιστέκεται ο λαός. Είναι ωραία εξάλλου για κατασκήνωση στο Δομένικο και δεν θέλουμε και πολύ να αρχίσουμε εκστρατεία καλώντας όλους τους πολίτες στο δρόμο και στα βουνά, αφού πρώτα μάθουν τι εστί λιγνίτης, εξόρυξη, εργοστάσιο και καρκίνος.

Εάν κάποιοι βύθισαν την χώρα σε απελπισία και εγκατέλειψαν την επαρχία Ελασσόνας και δη την Ποταμιά, όλα αυτά τα χρόνια με την ασχετοσύνη τους, θέλουν τώρα να μας πείσουν πως ο λιγνίτης είναι λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε νοικοκυριό, ας πάνε να παίξουν σε άλλη περιοχή, παρέα με τις ειρωνίες, τα ψέματα και τις δήθεν «αναπτυξιακές πολιτικές τους». Η κοινωνία και ο πολιτικός κόσμος της Ελασσόνας είναι ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ στην εξόρυξη λιγνίτη και στέλνουν το μήνυμα μέσα στο Κοινοβούλιο της Τρόικας.

Να ενημερωθεί ο κόσμος, να μάθει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και στη συνέχεια να γίνει ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Και στα παπαγαλάκια που υπάρχουν σε κάθε πόλη και όλα τα γνωρίζουν από πριν, ένα τελευταίο μήνυμα.

Εμείς θα αντισταθούμε και για τα δικά τους παιδιά. Εκείνοι ας συνεχίσουν απτόητοι να απολαμβάνουν το καφεδάκι τους Αντώνης Λιάνος,

Στέφανος Γκατζιούρας,

Νίκος Μεζίλης,

Έλλη Σαμόλαδου

Μέλη της Ομάδας Ελασσονιτών Εθελοντών
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ