2012-03-16 10:25:31
Φωτογραφία για ΗΠΑ: Αρνούνται ότι απηύθυναν προειδοποίηση στο Ιράν μέσω της Ρωσίας


Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέψευσαν σήμερα την πληροφορία την οποία μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία ότι η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε ζητήσει από τη Ρωσία να προειδοποιήσει το Ιράν ότι έχει την "τελευταία ευκαιρία" του για την επίλυση μέσω της διπλωματίας της διένεξης για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

"Η υπουργός δεν απηύθυνε προειδοποίηση προς τους Ιρανούς μέσω του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ", δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant της Μόσχας.

Ερωτηθείσα εάν η Κλίντον είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη "τελευταία" στις συνομιλίες της με τον Λαβρόφ την Δευτέρα, η Νάλαντ απάντησε: "Δεν είχε χρησιμοποιήσει το επίθετο αυτό στη συνομιλία τους".

Η Kommersant έγραψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τη Ρωσία να ενημερώσει την ηγεσία του Ιράν ότι οι επικείμενες συνομιλίες με τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα θα είναι η "τελευταία ευκαιρία" της Τεχεράνης.


"Οι Ισραηλινοί εκβιάζουν ντε φάκτο τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Τον έβαλαν σε μια ενδιαφέρουσα θέση: είτε ο ίδιος υποστηρίζει τον πόλεμο, ή χάνει την υποστήριξη του εβραϊκού λόμπι των ΗΠΑ", φέρεται ότι δήλωσε καλά πληροφορημένη αμερικανική πηγή στην εφημερίδα.

Η Ομάδα 5+1 των μεγάλων δυνάμεων (Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) αποδέχτηκε μια προσφορά την περασμένη εβδομάδα από την Τεχεράνη για νέες συνομιλίες σχετικά με το πρόγραμμά πυρηνικής ενέργειας, το οποίο η Δύση φοβάται ότι είναι μια "βιτρίνα" για τη δημιουργία ενός πυρηνικού όπλου.

Το Ιράν, το οποίο αρνείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, υποσχέθηκε να φέρει απροσδιόριστες "νέες πρωτοβουλίες" στο τραπέζι.

Η Kommersant έγραψε ότι "οι Αμερικανοί επιμένουν πως η συνάντηση είναι η τελευταία ευκαιρία για την Τεχεράνη".

"Μια τέτοια θέση" -δήλωσε η πηγή στην Kommersant- "εκφράστηκε από την Χίλαρι Κλίντον στις συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ. Ζήτησε επίσης από τον Ρώσο συνάδελφό της να περάσει το μήνυμα αυτό στις ιρανικές αρχές, με τις οποίες η Ουάσιγκτον δεν έχει κανένα σύνδεσμο".

   

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς είπε ότι δεν μπορεί "ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει" τις πληροφορίες της Kommersant. Δεν θέλησε μάλιστα να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον δεν έκαναν άμεσα κανένα σχόλιο.

http://www.e-typos.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ