2012-03-16 10:39:05
Φωτογραφία για Θεσ/νίκη: Κλειστό το εργοτάξιο του μετρό στη Βενιζέλου λόγω υδραργύρου
Ποσότητα υδραργύρου, επικίνδυνη για τους εργάτες, βρέθηκε στο σταθμό του μετρό στη Θεσσαλονίκη, στο εργοτάξιο της Βενιζέλου, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί ο χώρος και να ξεκινήσει έρευνα.

Η ποσότητα του υδραργύρου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι 300 γρμ. σε συμπαγή μορφή και βρέθηκε σε βάθος περίπου 5 μέτρων. Προληπτικά έχουν ξεκινήσει οι αιματολογικές εξετάσεις για 220 άτομα που δούλευαν στο εργοτάξιο. Να σημειωθεί πως ο υδράργυρος είναι ιδιαίτερα τοξικό στοιχείο, αν μάλιστα εισέλθει στον οργανισμό δημιουργεί ιδιαίτερα μεγάλη ζημία, ενδεχόμενως σε νεύρα, αγγεία, καρδιά κτλ.

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία λέει η κοινοπραξία

Διευκρινίσεις για τον εντοπισμό σφαιριδίων υδραργύρου στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ανασκαφών στο σταθμό Βενιζέλου δίνει με ανακοίνωσή της η ανάδοχος κοινοπραξία του έργου κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει, ενημερώθηκε για το περιστατικό τη Δευτέρα 12 Μαρτίου και προέβη αμέσως σε ενέργειες, όπως ο αποκλεισμός του χώρου όπου βρέθηκαν τα σφαιρίδια, η προληπτική διακοπή των ανασκαφικών εργασιών στον ευρύτερο χώρο, ενώ με την βοήθεια των τεχνικών ασφαλείας απευθύνθηκε σε εξειδικευμένο εξωτερικό συνεργάτη, προκειμένου να γίνει έλεγχος και έρευνα για την σύσταση των σφαιριδίων και την απομάκρυνση αυτών.

Όπως επισημαίνεται, από τις πρώτες έρευνες για τον έλεγχο και την ποιότητα της ατμόσφαιρας, δεν διαπιστώθηκε κάποιου είδους ρύπανση ή μόλυνση, ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
. «Οι περαιτέρω εργασίες ελέγχου και έρευνας βρίσκονται σε εξέλιξη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δουλεύουμε δίπλα στο θάνατο λένε οι εργαζόμενοι

Σκληρή ανακοίνωση για τον εντοπισμό υδραργύρου εξέδωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. «Ένα χρόνο τώρα οι 100 περίπου εργαζόμενοι στο εργοτάξιο Βενιζέλου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, δουλεύουν δίπλα στο θάνατο», σημειώνει και απαιτει:

«ΑΜΕΣΑ και με δαπάνες της εταιρίας, να υποβληθούν σε αξιόπιστες εξετάσεις σε δημόσιο νοσοκομείο και τυχόν θεραπεία που θα απαιτηθεί, όλοι οι εργαζόμενοι που ήρθαν οποτεδήποτε σε επαφή με τον υδράργυρο. Ήδη, η αδιαφορία της Κοινοπραξίας για το πώς θα μεταφερθούν οι εργαζόμενοι στα κέντρα εξετάσεων είναι ενδεικτική της απαράδεκτης στάσης της.

»Να διατηρηθεί κλειστό το εργοτάξιο μέχρι την απομάκρυνση του υδραργύρου και τη βεβαίωση δημόσιων επιστημονικών φορέων ότι δεν υφίσταται κανένας απολύτως κίνδυνος για τους εργαζόμενους. Κάθε άλλη ενέργεια θα αποτελεί "δολοφονική πράξη".

»Να εντοπιστούν άμεσα και να αποδοθούν οι ευθύνες για το "έγκλημα" όσο "ψηλά κι αν φτάνουν". Να μη την πληρώσει η "μαρίδα" και αθωωθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι.

»ΚΑΙ να μη διανοηθεί η εταιρία και η Κοινοπραξία να χρησιμοποιήσουν τη διακοπή των έργων του εργοταξίου σαν ευκαιρία για να ξεφορτωθούν εργάτες ή για να προωθήσουν μειώσεις μισθών, ωραρίων, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.

»Η απάντηση μας θα είναι άμεση και δυναμική. Καλούμε τους εργαζόμενους του ΜΕΤΡΟ σε αγωνιστική ετοιμότητα».

Ανταπάντηση κοινοπραξίας

Κληθείς να σχολιάσει τα παραπάνω, ο Κ. Ζέρβας, μέλος του δ.σ. της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., με κύριο αντικείμενο την παρακολούθηση της κατασκευής του ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, είπε χαρακτηριστικά πως ο ίδιος είναι τεχνοκράτης και δεν μπορεί να σχολιάσει πολιτικές ανακοινώσεις.

«Αν θέλουν να δημιουργούν ένταση περί θανάτων, μέσα από τις ανακοινώσεις τους, εμάς αυτό δε μας αγγίζει. Σε επαναστατικά κείμενα που πουλούν σενάρια περί θανάτου δεν απαντάμε. Είναι μακριά από τη διοίκηση», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως εξετάζεται το μέγεθος και η σοβαρότητα ή όχι του θέματος που προέκυψε.
aftodioikisi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ