2012-07-24 22:29:47
Φωτογραφία για Τη διαπραγμάτευση θα την κάνω εγώ, λέει ο πρωθυπουργός...!!!
ΧΑΜΗΛΟΥΣ τόνους τηρούν από το Μέγαρο Μαξίμου ως προς το μείζον ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ ο Αντ. Σαμαράς ολοκληρώνει τους σχεδιασμούς του για τις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

Ο πρωθυπουργός έχει αναγάγει το θέμα σε «προσωπική υπόθεση» και φέρεται αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την επίτευξη του εθνικού στόχου, κάτι που αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το κλίμα που επικρατεί για τη χώρα μας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάθε άλλο παρά εύκρατο και υγιεινό είναι, ωστόσο ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς και συγκεκριμένες κινήσεις είναι εφικτό να αμβλυνθούν οι αντιστάσεις. Στις κινήσεις αυτές συμπεριλαμβάνει την προώθηση κρίσιμων διαρθρωτικών αλλαγών με άμεσα αποτελέσματα αλλά και την αποκρατικοποίηση ενός με δύο κρατικών οργανισμών ή φορέων. Τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά, καθώς οι ουσιαστικές συζητήσεις θα διεξαχθούν τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, οπότε και οι πιστωτές θα λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους στο ελληνικό αίτημα.


«Μην ακούτε τι λέγεται και τι γράφεται, τη διαπραγμάτευση θα την κάνω εγώ», επισημαίνει στις κατ' ιδίαν συνομιλίες του ο πρωθυπουργός, την ίδια στιγμή που οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κοινή δράση των αρχηγών των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση.

Παράγοντες του Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, και αυτό θεσμικά μπορεί να γίνει μόνο από τον εκλεγμένο πρωθυπουργό. «Θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο να ορισθεί ραντεβού με τη Μέρκελ ή τον Ολάντ και στη συνάντηση να εμφανισθούν ο πρωθυπουργός και δύο αρχηγοί κομμάτων», τονίζουν. Η προσπάθεια του κ. Σαμαρά θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις: Στην πρώτη θα έχει σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες του ΔΝΤ προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις του και να καταγράψει τις αντιδράσεις των συνομιλητών του.

Ήδη προχθές (Παρασκευή) συνομίλησε τηλεφωνικά με τους επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι και συμφώνησαν να συναντηθεί μαζί τους εντός του Αυγούστου. Στη δεύτερη φάση ο κ. Σαμαράς θα ταξιδέψει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Ψηλά στον κατάλογο βρίσκεται το Βερολίνο, όπου θα δει την καγκελάριο Άνγκ. Μέρκελ, το Παρίσι για να συναντήσει τον Φρ. Ολάντ (θα είναι η πρώτη φορά), η Μαδρίτη για να δει τον Μ. Ραχόι κ.ά.

Τα ταξίδια αυτά αναμένεται να πραγματοποιηθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, όταν οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν επιστρέψει από τις θερινές τους διακοπές και παράλληλα θα έχει αρθεί το «απαγορευτικό» των γιατρών του κ. Σαμαρά για τις αεροπορικές πτήσεις.
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ