2012-03-16 14:36:46
Φωτογραφία για Ανάπτυξη: Αδιάθετα 12 δισ. από ΕΕ
Την ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών για να αξιοποιηθεί όλο το δυναμικό των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής, τη στιγμή που η Ελλάδα εισέρχεται στον πέμπτο χρόνο οικονομικής ύφεσης και η ανεργία ανέρχεται σε πρωτοφανή επίπεδα, επισημαίνει στη δεύτερη έκθεση προόδου της η Ομάδα Δράσης.

Οι προσπάθειες αυτές περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τον Επικεφαλής της Ομάδας Horst Reichenbach την ταχύτερη ανάληψη των κονδυλίων μέσω της αποτελεσματικότερης υλοποίησης, την άρση των σχετικών εμποδίων και τη μεγαλύτερη εστίαση σε έργα με σημαντικότερη οικονομική και κοινωνική επίπτωση.

Όπως είπε ο ίδιος η ΕΕ έχει θέσει στη διάθεση της Ελλάδας μέσω των διαρθρωτικών ταμείων 20 δισεκατ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013 εκ των οποίων έχουν ήδη καταβληθεί σχεδόν 8 δισεκατ. ευρώ.

Έτσι για την υπόλοιπη περίοδο προγραμματισμού παραμένουν αδιάθετα περίπου 12 δισεκατ. ευρώ, παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις, όπως σημείωσε, υφίστανται ήδη αναλήψεις υποχρεώσεων για έργα.


Στόχος είναι όπως είπε να προχωρήσουν τα 181 έργα που προωθούν την ανάπτυξη, τα οποία έχουν ήδη προσδιοριστεί. Τα έργα αυτά που αντιστοιχούν στο 56% της χρηματοδότησης που διατίθεται κατά την περίοδο προγραμματισμού, θα αποτελέσουν αντικείμενο εντατικής παρακολούθησης και στήριξης από την ελληνική δημόσια διοίκηση και την Επιτροπή, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Task Force.

Σημειώνεται ότι μέχρι τα τέλη του 2011, η Ελλάδα απορρόφησε το 35% των κονδυλίων της ΕΕ ύψους 20,4 δισεκατ. ευρώ. Η επίδοση αυτή εντοπίζεται στα διαρθρωτικά ταμεία (39,6% για την Ελλάδα και 34,6% για την ΕΕ) και το Ταμείο Συνοχής (29,2% για την Ελλάδα και 28,5% για την ΕΕ). Στην περίπτωση του Κοινωνικού Ταμείου, έχει απορροφηθεί το 24,4% της επιχορήγησης για την Ελλάδα έναντι μέσου ποσοστού 27% για την ΕΕ.

Πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις ΜμΕ

Κομβικής σημασίας κρίνεται από τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης η πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τα έργα υποδομών, αλλά και για τις ΜμΕ. Ειδικότερα και σε ότι αφορά στις ΜμΕ ο στόχος είναι να υπάρξει, μέχρι το τέλος του έτους 2012, αύξηση του συνολικού όγκου πιστώσεων.

Προς επίτευξη αυτού του στόχου είναι υπό εξέταση:

- Η θέσπιση μηχανισμού εγγυήσεων που θα κάλυπτε δάνεια προς ΜΜΕ. Ο μηχανισμός αυτός θα συμπληρώνει τα συνολικά δάνεια της ΕΤΕπ για τη στήριξη της ρευστότητας, μέσω της μείωσης του κινδύνου της δανειοδότησης.

- Ο μηχανισμός μικροχρηματοδοτήσεων Progress θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να καλύπτει και άλλες ελληνικές τράπεζες.

Από κοινού με άλλους παράγοντες, η TFGR εξετάζει επίσης τις δυνατότητες θέσπισης συμπληρωματικών μέτρων, π.χ. μηχανισμών πιστωτικής ανάλυσης/διαμεσολάβησης, τα οποία εφαρμόστηκαν σε άλλα Κράτη Μέλη κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης της περιόδου 2008-2010.

Όπως είπε πάντως ο Horst Reichenbach υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, περίπου 4 δισ. ευρώ ειδικά για τις ΜΜΕ, 2 δισ ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και 2 δισ ευρώ με τη μορφή δανείων μέσω των ελληνικών τραπεζών.

Κίνδυνος για επιστροφή 3 δισ. ευρώ από μη ολοκλήρωση παλαιών έργων

Την ίδια ώρα πάντως που το χρήμα είναι είδος προς εξαφάνιση στην Ελλάδα, η χώρα κινδυνεύει να επιστρέψει περίπου 3 δισ. ευρώ από πληρωμές για όλα τα έργα 8.724 της περιόδου προγραμματισμού 2000-2006 τα οποία δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Μια πρώτη ομάδα έργων (περίπου το ήμισυ του συνολικού αριθμού) χρειάζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2012, ενώ μια δεύτερη ομάδα προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2013 (ανάλογα με τα σχετικά επιχειρησιακά προγράμματα).

Το συνολικό ποσό εθνικής χρηματοδότησης που απαιτείται ακόμη για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων εκτιμάται περίπου σε 230 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τα υπό εκτέλεση έργα του Ταμείου Συνοχής, μένουν να ολοκληρωθούν 35 έργα 5 εντός των προθεσμιών.

Για την ολοκλήρωση όλων αυτών των έργων πρέπει να διασφαλιστεί στον κρατικό προϋπολογισμό για την εθνική συμμετοχή συνολικό ποσό 1,2 δισ. ευρώ από το οποίο ποσό 607 εκατ. ευρώ αφορά έργα των οποίων η λήξη τοποθετείται το 2011 και το 2012.

Επιχειρηματικό περιβάλλον

Στην άρση κανονιστικών και διοικητικών περιορισμών οι οποίοι περιορίζουν τις αγορές και καταπνίγουν τις ευκαιρίες, στο επιχειρείν, θα πρέπει να εστιασθούν οι προσπάθειες σύμφωνα με την έκθεση της Ομάδας Δράσης. Όπως αναφέρεται οι ελληνικές δημόσιες αρχές και οργανισμοί πρέπει να οργανωθούν και να στελεχωθούν για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν φιλικές προς την ανάπτυξη επιχειρηματικές πολιτικές.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση ο αριθμός δημιουργίας νέων επιχειρήσεων είναι σε κάθετη πτώση, εκτιμάται ότι από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα έκλεισαν 60 000 επιχειρήσεις, ο αριθμός προβλέπεται να έχει διπλασιασθεί μέχρι το τέλος του έτους.  GreekzNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Wind of change...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Wind of change...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ