2012-08-05 16:14:27
Φωτογραφία για Πρόοδο ..βλέπει η τρόϊκα!
Ικανοποιημένοι εξήλθαν του υπουργείου Οικονομικών οι επικεφαλής της τρόικας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα. «Έχει σημειωθείπολύ μεγάλη πρόοδος» δήλωσαν σχετικά με την οριστικοποίηση του πακέτου των περικοπών 11,5 δισ. ευρώ.

Οι σημερινές συνομιλίες έγραψαν τον επίλογο του πρώτου κύκλου διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, που αναχωρούν από την Αθήνα και αναμένεται να επιστρέψουν στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν τα μέτρα θα έχουν εξειδικευτεί, προκειμένου να συντάξουν την έκθεσή τους, που θα κρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης της βοήθειας προς τη χώρα.

Τα μέτρα αναμένεται να επικυρωθούν από τον πρωθυπουργό και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση στις συσκέψεις που θα έχουν τη Δευτέρα, στις 16.00 το απόγευμα και την Τρίτη στις 18.00, οι οποίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις αποκρατικοποιήσεις και τις συγχωνεύσεις στο δημόσιο τομέα.


Σύμφωνα με πληροφο

ρίες από το υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ των μέτρων, είναι μειώσεις σε επικουρικές, εφάπαξ και προνοιακά επιδόματα, αύξηση ορίων ηλικίας στα 66 έτη και περικοπές έως και 6% ακόμα και στις χαμηλές συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον “Τύπο της Κυριακής”, στα μέτρα που εξετάζονται είναι και τα εξής:

 1. Κλιμακωτές μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις:  Το σενάριο που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες προβλέπει κλιμακωτές μειώσεις επί του συνόλου των αποδοχών από κύριες και επικουρικές συντάξεις: α) 3% για συνολικές συντάξεις 1.000 έως 1.300 ευρώ, β) 5% για συνολικές συντάξεις 1.300 έως 1.800 ευρώ και γ) έως 15% για συνολικές συντάξεις άνω των 1.800 ευρώ. Αν υιοθετηθεί το μοτίβο αυτό, το πλαφόν των 2.760 ευρώ που ισχύει σήμερα για μία σύνταξη -αλλά δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη- μπορεί να παραμείνει ανέπαφο. Στο τραπέζι παραμένει και μια άλλη φόρμουλα, η οποία προβλέπει την επιβολή πλαφόν επί του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών, με πιθανό ανώτατο όριο μεταξύ των 2.000 και 2.400 ευρώ και παράλληλο «ψαλίδισμα» των κύριων συντάξεων. Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, έχει πέσει και η πρόταση να οριστεί ότι δεν θα υπερβαίνουν ένα ποσοστό της κύριας σύνταξης (π.χ. 20%).

2. Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης:  Υπάρχουν εισηγήσεις για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 ή ακόμα και στα 67 έτη, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την υιοθέτησή τους.

3. Εφάπαξ:  Περικοπή του εφάπαξ όλων ανεξαιρέτως των Ταμείων. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μειώσεις μπορεί να φθάσουν ακόμα και το 40%. Το τελικό ύψος του εφάπαξ που θα χορηγείται στο εξής θα εξαρτηθεί από τις αναλογιστικές μελέτες για το κάθε Ταμείο. Το μέτρο αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ, συνεπώς θα θιγούν ακόμα και όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις καταβολής εφάπαξ και η ικανοποίηση της αίτησής τους εκκρεμεί.

4. Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης: Το μέτρο θεωρείται πως έχει «κλειδώσει», ούτως ώστε να περικοπούν κονδύλια 506,1 εκατ. ευρώ.

5. Ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, διπλωμάτες κ.ά.): Η κυβέρνηση δίνει μάχη για να πείσει την Τρόικα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ισοδύναμων μέτρων, ύψους 200 εκατ. ευρώ, τα οποία έχει προτείνει ώστε να αποφευχθούν οι μειώσεις κατά 12% που προβλέπει το Μνημόνιο. Οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για περικοπές 10%-20% στις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές από τους ελεγκτές της Τριμερούς. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση στα ειδικά μισθολόγια ενδεχομένως να αποτραπεί για τη φετινή χρονιά, αλλά θα είναι πολύ δυσκολότερο να γίνει το ίδιο από το 2013 και μετά. Περισσότερες πιθανότητες διάσωσης έχουν οι ένστολοι (και δη όσοι απασχολούνται σε μάχιμες θέσεις).

6. Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ: Το εν λόγω μέτρο, σε συνδυασμό με τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις οργανισμών, την αναδιάρθρωση ή και την ιδιωτικοποίησή τους, εκτιμάται ότι θα αποφέρει πάνω από 1 δισ. ευρώ από φέτος έως το 2016.

7. Αναδρομικά των δικαστών: Η πληρωμή τους «σπρώχνεται» για μετά το 2016, με στόχο να εξοικονομηθούν 280 εκατ. ευρώ.

8. «Πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων: Το ΚΕΠΕ έχει προτείνει ακόμα και κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών στα ειδικά μισθολόγια.

9. Ένα δισ. ευρώ από την Άμυνας. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας καλείται να βρει την προσεχή διετία 1 δισ. ευρώ επιπλέον. Και αυτό την ώρα που ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται πια στα 3,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε μισθολογικές δαπάνες.

10. Μαχαίρι στην Δημόσια Διοίκηση και τους Δήμους. Η Δημόσια Διοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα υποστούν γερό «μαχαίρι» ώστε να εξοικονομηθεί 1,2 δισ. ευρώ από την πρώτη και 1,1 δισ. ευρώ από τη δεύτερη, κυρίως μέσω της μείωσης επιχορηγήσεων και λειτουργικών δαπανών. Οι περικοπές φαίνεται ότι θα συμπαρασύρουν και τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το ήδη δεκάκις «ψαλιδισμένο» ΠΔΕ έχει προβλεφθεί από την Τρόικα να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 904 εκατ. ευρώ, όπως αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα ο «Ε.Τ.».

11. Υγεία. Αρχικά είχαν ανακοινωθεί περικοπές 600 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014, αλλά η δυστοκία στο κλείσιμο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ οδηγεί σε υπερτριπλασιασμό του ποσού αυτού. Ο πήχυς έχει ανέβει πια στα 2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει βρεθεί ξανά στο τραπέζι η πολύκροτη πρόταση του ΚΕΠΕ για τη «συνασφάλιση». Σύμφωνα με αυτή, οι δικαιούχοι ιατρικής περίθαλψης σε νοσοκομεία και εξωτερικά ιατρεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα συμβεβλημένου με τα ασφαλιστικά ταμεία) θα έχουν κάλυψη μέχρι ποσού 1.500 ευρώ ετησίως από τα ασφαλιστικά τους ταμεία για τις μηνιαίες επισκέψεις τους για συνταγογράφηση, για 2 checkup το χρόνο και 1 νοσηλεία σε ιδιωτικό ή κρατικό θεραπευτήριο (δηλαδή 4 μέρες με βάση τη μέση διάρκεια νοσηλείας). Από κει και πέρα, όποιος υπερβαίνει το ποσό αυτό θα καταβάλλει -σύμφωνα με την πρόταση- 10 ευρώ ανά επίσκεψη και το 15% του ημερήσιου νοσηλίου! Το ΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό («συνασφάλιση») θα εξοικονομούνταν 182,57 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014.

12. Προνοιακά επιδόματα. Με εξαίρεση το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ, τα 89 διαφορετικά είδη επιδομάτων θα μπουν στην «πρέσα», με όχημα την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή τους. Το ύψος των κριτηρίων αυτών αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης. Μία από τις πιθανότητες είναι να συνεχιστεί η χορήγηση των επιδομάτων αυτών μόνο για όσους βρίσκονται στο όριο της φτώχειας (περίπου 7.000 ευρώ ατομικού εισοδήματος ή 15.000 ευρώ οικογενειακού). Ο στόχος είναι να εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ, την ώρα που σήμερα δαπανώνται περί τα 4,8 δισ. ευρώ. Η Τρόικα έχει ζητήσει «μαχαίρι» ακόμα και στα βοηθήματα των εποχικά ανέργων (ξενοδοχοϋπάλληλοι κ.ά.), όπως αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα ο «Ε.Τ.». Η περικοπή ζητείται να αποφέρει εξοικονόμηση 80 εκατ. ευρώ το 2013, άλλο τόσο το 2014 και επιπλέον 50 εκατ. ευρώ το 2015.

 πηγη:antinews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ