2012-08-05 16:55:03
Φωτογραφία για Νιγηρία: «Τρομοκράτης ο Ομπάμα», δηλώνει ηγέτης ισλαμιστικής οργάνωσης
Ο φερόμενος ως ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης της Νιγηρίας Μπόκο Χαράμ χαρακτήρισε τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, «τρομοκράτη», μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να τον συμπεριλάβει στην αμερικανική μαύρη λίστα της τρομοκρατίας, σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Διαδίκτυο χθες Σάββατο.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις 21 Ιουνίου ότι συμπεριέλαβαν στη μαύρη λίστα της τρομοκρατίας τρία ηγετικά στελέχη της Μπόκο Χαράμ, μεταξύ αυτών και τον επικεφαλής της οργάνωσης Αμπουμπακάρ Σεκάου, αν και στον κατάλογο δεν συμπεριλαμβάνεται η ίδια η οργάνωση.

«Είπες ότι είμαι ένας παγκόσμιος τρομοκράτης, θα είσαι ένας τρομοκράτης στον κόσμο που έρχεται», δήλωσε ο Σεκάου απευθυνόμενος στον Ομπάμα στο βίντεο αυτό, που μοιάζει με τα προηγούμενα που έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο ο φερόμενος ως ηγέτης της Μπόκο Χαράμ.

Η προσθήκη του Σεκάου στη μαύρη λίστα της τρομοκρατίας σημαίνει ότι παγώνουν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, ενώ απαγορεύεται στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται μαζί του.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, 43 ετών, γεννήθηκε σε ένα χωριό γεωργών και κτηνοτρόφων με το όνομα Σεκάου στην πολιτεία Γιόμπε, στη βορειοανατολική Νιγηρία, και έχει σπουδάσει θεολογία. Διοικεί το βασικό παρακλάδι της οργάνωσης. Πριν από μερικά χρόνια είχε ανακοινωθεί ότι σκοτώθηκε.

Η οργάνωση Μπόκο Χαράμ, το όνομα της οποίας μεταφράζεται «Η δυτική παιδεία είναι απαγορευμένη» στη γλώσσα Χάουσα που ομιλείται στη βόρεια Νιγηρία, ιδρύθηκε το 2002 και επιθυμεί την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου (σαρία) βόρειο τμήμα της χώρας.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία δύο χρόνια σε ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις της οργάνωσης.

kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ