2012-08-19 03:30:08
Φωτογραφία για Έρχονται ξύλα απο τη Βουλγαρία
Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός ότι από τις 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο που ζεσταίνει τα σπίτια μας θα πωλείται στη λιανική αγορά έναντι 1,40 με 1,45 ευρώ το λίτρο και παρά το γεγονός ότι σχεδιάζεται η παροχή επιδόματος με βάση γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια, πολλοί Ηπειρώτες έχουν αρχίσει να αναζητούν εναλλακτικές, πιο οικονομικές μεθόδους θέρμανσης, με το καυσόξυλο να βρίσκεται φυσικά πρώτο στη λίστα τους!

Φέτος η ζήτηση ξύλου που θα τροφοδοτήσει τζάκια και σόμπες παρουσιάζει νέα μεγάλη αύξηση κι έχει ξεκινήσει από αρκετά νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές. Όπως ανέφερε χθες, μιλώντας στον «Π.Λ.», ο γνωστός ξυλέμπορος κ. Γιάννης Ντασταμάνης, ενώ μέχρι πέρυσι οι πελάτες άρχιζαν να επισκέπτονται τις μάντρες με τα καυσόξυλα για να κάνουν τις παραγγελίες τους μετά το Δεκαπενταύγουστο, αυτή τη φορά η κίνηση ξεκίνησε ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, αφού ο κόσμος φοβάται πως αργότερα δεν θα βρει καλά ξύλα... Και είναι αλήθεια ότι αυτή την περίοδο η ποιότητα των ξύλων είναι καλύτερη, αφού είναι πιο στεγνά σε σχέση με εκείνα του φθινοπώρου.


Ωστόσο και στον τομέα της εμπορίας καυσόξυλου υπάρχουν φέτος προβλήματα με κυριότερο το γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει οι διαχειριστικές μελέτες τόσο στα δημόσια όσο και στα δημοτικά δάση, ώστε να γίνει έγκαιρα η κοπή των ξύλων που θα διατεθούν στην αγορά. «Υπάρχει μια… απραξία φέτος», τονίζει ο κ. Ντασταμάνης.

Ως αποτέλεσμα, όπως έγραψε και χθες ο «Π.Λ.», πολλοί έμποροι και στο Νομό Ιωαννίνων στρέφονται προς τη γειτονική Βουλγαρία και κάνουν από αυτή εισαγωγές καυσόξυλων (οξιά και δέντρο κατά βάση), για να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση από πλευράς των πελατών τους! Κι όλα αυτά τη στιγμή που η ελληνική και φυσικά η τοπική οικονομία στενάζει, και τα ξύλα στην περιοχή μας είναι πολύ καλής ποιότητας!

Οι τιμές των καυσόξυλων φέτος είναι λίγο υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, το δέντρο και η οξιά στοιχίζουν κατά μέσο όρο 140 ευρώ ο τόνος παραδοτέα, ενώ το πουρνάρι παραδοσιακά κοστίζει πιο ακριβά και αυτή τη χρονιά αγγίζει τα 190 ευρώ. Το κόστος πέφτει λίγο για όσους μεταφέρουν μόνοι τους τα ξύλα, όμως ελάχιστοι πολίτες έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Σημείο των δύσκολων καιρών και η λαθροϋλοτομία, που αυξάνει τελευταία και στην περιοχή μας, καθώς πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα της θέρμανσης, καταφεύγουν στο παράνομο κόψιμο ξύλων, που προορίζονται να «ταΐσουν» τζάκια και σόμπες. Απαιτείται λοιπόν από πλευράς των αρμοδίων φορέων εποπτείας των δασών αυξημένη επαγρύπνηση, για να μην φτάσουμε σε σημείο να… αποψιλωθούν τα δάση μας!

Εδώ σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν η Περιφέρεια Ηπείρου και οι Δήμοι, αφενός μοιράζοντας ξύλα που κόβουν συνεργεία στους επαρχιακούς και εθνικούς δρόμους κατά τους καθαρισμούς τους οποίους κάνουν, αφετέρου προσφέροντας καυσόξυλα για το χειμώνα σε φτωχούς πολίτες, όπως προτίθεται να πράξει για παράδειγμα ο Δήμος Μετσόβου.

Το ενδεχόμενο παροχής επιδόματος θέρμανσης με βάση γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να βοηθήσει πολίτες που δεν μπορούν φέτος να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα για να ζεστάνουν τα σπίτια τους.

Μεταξύ άλλων, μελετάται ο διαχωρισμός της χώρας σε γεωγραφικές ζώνες, ανάλογα με τη μέση θερμοκρασία της τελευταίας δεκαετίας, και το επίδομα θα δίνεται με πίστωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η Ελλάδα πρόκειται να χωριστεί σε τρεις κλιματολογικούς τομείς (Βόρειος, Κεντρικός και Νότιος) και κάθε τομέας σε τρεις υψομετρικές ζώνες. Επίσης, θα υπάρξει συντελεστής βαρύτητας, που θα αυξάνει ανάλογα με τη ζώνη και τον τομέα, ενώ θα προβλέπεται και συγκεκριμένος αριθμός τετραγωνικών μέτρων στέγασης ανά άτομο. 
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ