2012-08-20 09:01:03
Φωτογραφία για Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα στο Βερολίνο
Σκληραίνουν τη γραμμή τους οι Γερμανοί λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες επαφές Σαμαρά με Γιούνκερ, Ολάντ και Μέρκελ κατά τις οποίες αναμένεται να τεθεί για πρώτη φορά το θέμα της επιμήκυνσης του δημοσιονομικού προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας το Σάββατο στο Βερολίνο και αναφερόμενος στις υπάρχουσες εκτιμήσεις, στην ευρωζώνη, περί νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα τόνισε: "Δεν συντρέχει λόγος σε πηγάδι, που δεν έχει πάτο, να ρίχνουμε χρήματα".

Απαντώντας στις αιτιάσεις, που έχουν διατυπωθεί από πολλές πλευρές, ότι η πολιτική λιτότητας που η γερμανική κυβέρνηση προωθεί στην ευρωζώνη "είναι υπέρμετρα αυστηρή", επισήμανε ότι σήμερα, πλέον, "ο πληθωρισμός σε όλη την ευρωζώνη έχει υποχωρήσει, σε σύγκριση με την εποχή που κυκλοφορούσε το γερμανικό μάρκο".

Εξάλλου, ο κ. Σόιμπλε εναντιώθηκε, εκ νέου, στην αγορά κρατικού χρέους από την ΕΚΤ αποκλείοντας, με τρόπο κατηγορηματικό, κάθε γερμανική συναίνεση στο ορατό μέλλον όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.


"Πώς θα σταματήσουμε κάτι τέτοιο (αν αρχίσει;)" διερωτήθηκε.

Συγχρόνως, περιέγραψε τη λύση στο πρόβλημα κρατικού χρέους: η ΕΚΤ στην αγορά των ομολόγων να αγοράζει ομόλογα υπερχρεωμένων μελών της ευρωζώνης, ως την εικόνα στην οποία ο ναρκομανής με τη χρήση των ουσιών αυταπατάται ότι, έτσι, θα μπορέσουν να επιλυθούν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει.

Σκλήρυναν και οι βιομήχανοι

Τη στάση τους προς την Ελλάδα αλλάζουν και οι γερμανοί βιομήχανοι, όπως διαπιστώθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τους σε γερμανικό περιοδικό.

Συγκεκριμένα ο κ. Κάιτελ δήλωσε ότι αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις συμφωνίες της, τότε δεν θα έχει καμιά θέση στην Ευρωζώνη.

Μέχρι πρότινος ο ίδιος υποστήριζε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ.

Ο κ. Κάιτελ δήλωσε επίσης ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν μια εναλλακτική λύση,την οποία η Γερμανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει χωρίς να υπάρξουν μεγάλες απώλειες στην οικονομία και τις επιχειρήσεις της χώρας.

Εν τω μεταξύ, δύο μόλις 24ωρα πριν την κρίσιμη επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος Ρέσλερ με νέες δηλώσεις του στο περιοδικό Spiegel σημειώνει ότι δεν θα υπάρξει καμιά βοήθεια για τις χώρες που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

"Προθέρμανση" από Αβραμόπουλο

Το έδαφος για τις κρίσιμες συναντήσεις του πρωθυπουργού προλειαίνει στο Βερολίνο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος που πραγματοποιεί από την Κυριακή διήμερη επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της ο οποίας ο υπουργός Εξωτερικών θα "ζεστάνει το κλίμα" για την κρίσιμη συνάντησή του πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ την προσεχή Παρασκευή.

Την επόμενη μέρα, Σάββατο, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, ενώ σημαντική κρίνεται και η άφιξη, την ερχόμενη Τετάρτη, στην Αθήνα του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε, ενώ είχε επαφές και με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, Χανς - Ντίτριχ Γκένσερ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κατ' ιδίαν συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και -την επομένη- στο Παρίσι με τον Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Σαμαράς δεν θα θέσει επισήμως το αίτημα για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, αλλά περισσότερο θα βολιδοσκοπήσει προθέσεις.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ