2012-08-20 15:21:04
Φωτογραφία για Φωτοβολταϊκά: οι μειώσεις στις εγγυημένες τιμές αφανίζουν τον κλάδο λέει ο ΠΑΣΥΦ
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ) αντιδρώντας στα μέτρα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο ΠΑΣΥΦ υποστηρίζει ότι τα μέτρα του ΥΠΕΚΑ θα οδηγήσουν τον κλάδο σε αφανισμό, χωρίς να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή του ο ΠΑΣΥΦ αναφέρει τα εξής:

Παρά τη δέσμευσή του, ότι θα συζητήσει με τους φορείς της αγοράς τις τελικές προτάσεις του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Παπαγεωργίου προχώρησε, χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο, στην ανακοίνωση της πρώτης δέσμης μέτρων για τον τομέα των φωτοβολταϊκών, τα οποία θα οδηγήσουν στον αφανισμό έναν από τους ελάχιστους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που παρουσίαζε ανάπτυξη, χωρίς ταυτόχρονα να αντιμετωπίζουν στη βάση του το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ.


Ακόμα χειρότερα, παραμένει ως «απειλή» η παρέμβαση στα οικονομικά των υφιστάμενων επενδύσεων φωτοβολταϊκών, καθώς το ΥΠΕΚΑ προαναγγέλλει δεύτερη δέσμη μέτρων που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση, για την οποία αποφεύγει να δεσμευθεί ότι δεν θα περιλαμβάνει μέτρα (τα οποία «διέρρεαν» τις προηγούμενες ημέρες από τους διαδρόμους του υπουργείου) περί επιβολής ληστρικής εισφοράς επί του τζίρου των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών κ.λπ.

Πρόκειται για τη δημιουργία του πλέον ακατάλληλου κλίματος για οποιαδήποτε επένδυση είτε αφορά ξένους είτε αφορά εγχώριους επενδυτές. Άλλωστε, ο κ. Παπαγεωργίου, με τη λογική «έχετε κέρδη και συνεπώς πρέπει να υποστείτε αφαίμαξη» εμφανίζεται να αγνοεί τη στοιχειώδη προϋπόθεση οποιασδήποτε επιχειρηματικής προσπάθειας: Για να υπάρχει επένδυση πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα επίτευξης κέρδους.

Δυστυχώς, με τις νέες τεράστιες μειώσεις στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών, όχι μόνον η δυνατότητα κέρδους μηδενίζεται αλλά και η επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο γίνεται μη βιώσιμη. Οι επιβληθείσες μειώσεις που φτάνουν ακόμα και στο 46,8% σε σχέση με τις τιμές που είχαν αποφασιστεί μόλις 6 μήνες πριν, υπερβαίνουν κατά πολύ τη μείωση στο κόστος εξοπλισμού, ενώ δεν λαμβάνουν υπόψη τα χρηματοπιστωτικά δεδομένα της χώρας. Εν ολίγοις, με τις νέες αυτές τιμές και με τα επιτόκια δανεισμού στο ύψος που τα ορίζουν σήμερα οι τράπεζες, δεν μπορεί και δεν συμφέρει να υλοποιηθεί κανένα φωτοβολταϊκό έργο.

Επιπλέον, με την αναστολή υποβολής νέων αιτημάτων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και με το «πάγωμα» αξιολόγησης των παλαιών, το ΥΠΕΚΑ το μόνο που θα καταφέρει είναι να ευνοήσει το παράνομο και νόμιμο εμπόριο υφιστάμενων αδειών, με τεράστια κεφάλαια να αλλάζουν χέρια χωρίς να δηλώνονται και χωρίς να φορολογούνται. Από το μέτρο αυτό ο «Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ» δεν θα έχει κανένα όφελος, τη στιγμή που το κόστος της επένδυσης θα αυξάνει και το δημόσιο θα ζημιώνεται.

Με λύπη οι χιλιάδες πολίτες που εμπιστεύθηκαν την ελληνική οικονομία και επένδυσαν τις αποταμιεύσεις τους στον τομέα των φωτοβολταϊκών, βλέπουν να στοχοποιείται και να τίθεται υπό διωγμό ο συγκεκριμένος τομέας. Χαρακτηριστικό της στοχοποίησης είναι ο (έστω και λάθος) υπολογισμός και δημοσίευση του κέρδους (IRR) μόνο των Φ/Β και όχι των υπολοίπων τεχνολογιών ΑΠΕ και Φυσικού Αερίου. Προκαλούμε το ΥΠΕΚΑ στα πλαίσια του αντικειμενικού χειρισμού να ανακοινώσει το κέρδος (IRR) όλων των τεχνολογιών ενέργειας που συμμετέχουν στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Τα στοιχεία θα είναι εντυπωσιακά Τα Φ/Β φορολογούνται μέχρι και το τελευταίο ευρώ που εισπράττουν χωρίς να αποκρύπτουν απολύτως τίποτα από τα εισοδήματά τους. Είναι πράσινες επενδύσεις, δεν ρυπαίνουν, είναι ΕΓΧΩΡΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ και παρ’ ότι δεν εισπράττουν κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν επιπλέον ειδική εισφορά και μάλιστα υπέρ του χρεώστη τους καταστρατηγώντας 20ετείς (εκχωρημένες και μη) συμβάσεις που με νόμο έχουν υπογραφεί, δημιουργώντας παράλληλα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας στις τράπεζες και σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας χωρίς να διορθώσουν τελικά το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ.

Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής θα είναι να μπει σε ύφεση και ο κλάδος των φωτοβολταϊκών, με χιλιάδες θέσεις άμεσης και έμμεσης εργασίας να χάνονται, αλλά και το δημόσιο να χάνει τα φορολογικά και άλλα έσοδα που του εξασφάλιζε η ομαλή ανάπτυξη του κλάδου. Όταν η πολιτεία αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο έναν υγιή και ελπιδοφόρο κλάδο της πράσινης οικονομίας, στην πραγματικότητα υπονομεύει τα αναπτυξιακά εργαλεία που θα μπορούσαν να στηρίξουν την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση και τη βαθιά ύφεση.

Αλλά ούτε και τον αντικειμενικό στόχο τον οποίο υποτίθεται ότι επιδιώκουν, δηλαδή την άρση των προβλημάτων ρευστότητας της ηλεκτρικής αγοράς, θα καταφέρουν να εξυπηρετήσουν τα μέτρα του ΥΠΕΚΑ. Και τούτο διότι δεν «αγγίζουν» καθόλου το πλήθος στρεβλώσεων που συνεχίζουν να την χαρακτηρίζουν, με κυριότερες την άμεση επιδότηση προς τα ορυκτά καύσιμα που αγγίζουν το 1,5 δις ευρώ το χρόνο, αλλά και την έμμεση στήριξη από το ίδιο το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) καθώς το 60% των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές γι αυτό, κατευθύνεται τελικά προς τα ορυκτά ρυπογόνα και εισαγόμενα καύσιμα (ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ) αντί για τις ΑΠΕ.

Η πολιτική ηγεσία του τόπου πρέπει να γνωρίζει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται τις ημέρες αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για χιλιάδες μικρούς και μεγάλους επενδυτές, για τις χιλιάδες εργαζομένων στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, για το σύνολο των εμπλεκόμενων επιχειρηματιών. Είναι όμως επίσης καθοριστικές για τη σοβαρότητα, τη συνέπεια και τη φερεγγυότητα της ίδιας της πολιτείας όταν καλεί ξένους και έλληνες επενδυτές να εμπιστευθούν την ελληνική οικονομία.

Το ερώτημα είναι: Οι ενέργειες αυτές γίνονται σε άγνοια του πρωθυπουργού, του υπουργού ανάπτυξης και του υπουργού οικονομικών ή είναι κι αυτοί συνένοχοι στην «ληστεία»; Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.
econews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ