2012-03-18 12:45:04
Φωτογραφία για Βρέθηκε χαμένο αριστούργημα του Ντα Βίντσι;
Το έργο Τέχνης παρέμενε στο σκοτάδι για περισσότερα από 400 χρόνια, κρυμμένο πίσω από μία τοιχογραφία σε διαμέρισμα στη Φλωρεντία, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες, σύμφωνα με την Daily Mail.

Ένα ενδοσκοπικό «μάτι» εισήχθη στο εσωτερικό του τοίχου του Palazzo Vechio και έλαβε δείγμα χημικών από μία σκοτεινή χρωστική ουσία που ο Ντα Βίντσι χρησιμοποίησε και στη «Μόνα Λίζα». Ο πίνακας θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του ζωγράφου, αλλά για πολύ καιρό θεωρείτο ότι είχε καταστραφεί σε φωτιά τον 16ο αιώνα. Τώρα οι ερευνητές πιστεύουν ότι μάλλον έχουν καταφέρει να φθάσουν στην ανακάλυψή του καθώς «κρυβόταν» κάτω από τοίχο που είχε φτιάξει άλλος ζωγράφος.

Οι αρχαιολόγοι άρχισαν να ερευνούν πίσω από την τοιχογραφία στο Palazzo Vechio, όταν ένας ερευνητής ανακάλυψε πάνω της την επιγραφή «ψάξε και θα βρεις», θεωρώντας πως η ζωγραφιά που έβλεπε, του Giorgio Vasari, έκρυβε από κάτω της το αυθεντικό έργο του Ντα Βίντσι
. Πάνω στο καλώδιο που κατέβασαν πίσω από τον τοίχο οι επιστήμονες είχαν ενσωματώσει μία κάμερα κι έτσι μπόρεσαν να δουν τι κρυβόταν πίσω από τον τοίχο και το έργο του Vasari αλλά και να συγκεντρώσουν δείγματα για περισσότερα τεστ. Επίσης, ανακάλυψαν ένα «κενό αέρος» που υποδηλώνει ότι ο Vasari μπορεί να διατήρησε το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη χτίζοντας έναν τοίχο μπροστά του πριν ο ίδιος ζωγραφίσει τη δική του τοιχογραφία.

Σχετικά με τον πίνακα «Η μάχη του Άνγκιαρι» έχουν γίνει πολλές μελέτες, ώστε οι ιστορικοί τέχνης να μπορούν να έχουν μια ιδέα πώς θα έμοιαζε ο πίνακας αν πράγματι αυτός κρύβεται στον τοίχο του Palazzo Vechio. Ορισμένοι ιστορικοί είναι βέβαια σκεπτικοί, καθώς θεωρούν πως το έργο «Η μάχη του Άνγκιαρι» είχε καταστραφεί μερικώς πριν ο Vassari δημιουργήσει το δικό του έργο. Κάποιοι μάλιστα επιστήμονες που ήδη εργάζονταν στο συγκεκριμένο πρότζεκτ αποσύρθηκαν και η Italia Nostra, η ένωση που ασχολείται με τη συντήρηση των έργων τέχνης, ζήτησε από τις Αρχές της Φλωρεντίας να σταματήσουν τις έρευνες, μήπως καταστραφεί το έργο του Vassari, καθώς πιστεύουν ότι είναι αδύνατο να βρίσκεται από πίσω το αυθεντικό έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Ο Seracini, είναι ο επιστήμονας που ερευνά την τοιχογραφία εδώ και 30 χρόνια και ήταν εκείνος που το 1970 ανακάλυψε την επιγραφή "ψάξε και θα βρεις" θεωρώντας πως κρύβει από πίσω του το μυστήριο του Ντα Βίντσι. Από τότε ο Seracini έχει χρησιμοποιήσει κάθε δυνατή μέθοδο όπως το λέιζερ, το θερμικό ή ακτινολογικό σκανάρισμα ώστε να επιβεβαιώσει ότι το χαμένο έργο του Ντα Βίντσι βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο.

Το 1503, ο Ντα Βίντσι πληρώθηκε από τον Gonfaloniere Piero Soderini να ζωγραφίσει τη «Μάχη του Ανγκιάρι» στην Αίθουσα των 500 του Palazzo Vecchio, όπου είχε την έδρα η κυβέρνηση της Φλωρεντίας. Ο πίνακας απεικονίζει τη μάχη το 1440 ανάμεσα στο Μιλάνο και την Ιταλική Λίγκα με ηγέτιδα τη Δημοκρατία της Φλωρεντίας στην πεδιάδα του Άνγκιαρι.

Οι Φλωρεντίνοι αναδείχθηκαν ως η μεγαλύτερη δύναμη της κεντρικής Ιταλίας, επανεδραίωσαν την παπική εξουσία και κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή για τα επόμενα χρόνια. Με τα χρήματα που πήρε για τον πίνακα αυτόν, ο Ντα Βίντσι είχε την ευκαιρία να πειραματιστεί με νέες τεχνικές χωρίς όμως τα αποτελέσματα που ανέμενε. Στα μέσα του 16ου αιώνα ο θαυμαστής του Ντα Βίντσι και ο ίδιος καλλιτέχνης Giorgio Vasari ανέλαβε να φιλοτεχνήσει και να ολοκληρώσει την καλλιτεχνική δουλειά της Αίθουσας των 500.
 
Aniwthoi
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ