2012-03-18 13:00:37
Φωτογραφία για Έρχεται το κοινωνικό σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη...
Στα σκαριά βρίσκεται ακόμη μια δράση κοινωνικής αλληλεγγύης, με στόχο φθηνότερα και ποιοτικά προϊόντα για τους καταναλωτές, μετά τη μεγάλη απήχηση του «κινήματος της πατάτας».

Η Πρωτοβουλία Συνεργασίας για ... την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΠΡΩΣΚΑΛΟ) παρουσίασε πρόσφατα τον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό (ΚοΚαΣυν), ένα πρότυπο σούπερ μάρκετ με έδρα τη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρέχονται τόσο αγροτικά προϊόντα όσο και αγαθά πρώτης ανάγκης, σε τιμές χαμηλότερες από το εμπόριο.

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της συγκεκριμένης κίνησης, Κώστας Νικολάου, το κοινωνικό σούπερ μάρκετ αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του περί τα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου, μόλις λάβει την έγκριση του σήματος από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και θα εγκατασταθεί πιθανότατα σε χώρο στο κέντρο της πόλης.

Η εν λόγω δράση απαριθμεί ήδη πάνω από 100 μέλη, ενώ στόχος είναι να ξεπεράσουν τα 1000 μέχρι την επίσημη έναρξη λειτουργίας του καταστήματος
. Όπως εξηγεί ο κ. Νικολάου, όποιος επιθυμεί να γίνει μέλος στον συνεταιρισμό θα αποκτήσει μια μερίδα, αντί του ποσού των 150 ευρώ, ενώ ο ανώτατος αριθμός μερίδων που μπορεί να έχει ένα μέλος είναι 100. «Μόλις κάποιος γίνει μέλος-μέτοχος του συνεταιρισμού θα μπορεί να ψωνίζει όπως όλοι οι πολίτες και στο τέλος κάθε χρόνου, εφόσον υπάρχει πλεόνασμα, θα λαμβάνει επιστροφή, καθώς τα κέρδη θα αναδιανέμονται με βάση τις μερίδες», δηλώνει.

Ο εφοδιασμός με προϊόντα στο κοινωνικό σούπερ μάρκετ θα γίνει από τη συνεταιριστική εταιρεία Ελληνική Διατροφή, η οποία λειτουργεί με επιτυχία στην Αθήνα, ενώ οι διοργανωτές έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με παραγωγούς – είτε μεμονωμένους είτε συνεταιριστές – που βρίσκονται στις γύρω περιοχές της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να έρθουν σε συμφωνία για τη μεταπώληση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.

Νέο Δίκτυο Ανταλλαγών

Σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να τεθεί στο τέλος του μήνα το νέο Δίκτυο Ανταλλαγών Θεσσαλονίκης, όπου οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται με εικονικό νόμισμα, στα πρότυπα αντίστοιχων δικτύων που λειτουργούν στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, στον Βόλο, στην Αλεξανδρούπολη και αλλού.

Στο δίκτυο συμμετέχουν ήδη πάνω από 140 άτομα, ενώ όπως δηλώνει στη Voria.gr ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Ξενοφών Ζήσης, το ενδιαφέρον από τον κόσμο είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

«Στο δίκτυο υπάρχουν ήδη παραγωγοί των γύρω περιοχών που επιθυμούν να ανταλλάξουν τα προϊόντα τους, καθώς και πλειάδα επαγγελματιών που προσφέρουν υπηρεσίες, όπως κατασκευαστές, μαραγκοί κα», αναφέρει ο κ. Ζήσης, συμπληρώνοντας πως θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα μέλη του δικτύου που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δίνοντας τους την ευκαιρία να λαμβάνουν προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν και αυτοί κάτι.
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σαν…ξυπνητήρι(;)
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σαν…ξυπνητήρι(;)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ