2012-09-02 11:49:05
Φωτογραφία για Σήμερα η κηδεία του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας
Πλήθος ηγετών χωρών της Αφρικής έχουν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας προκειμένου να δώσουν το παρόν στην κηδεία του πρωθυπουργού Meles Zenawi, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Ο 57χρονος ηγέτης της αφρικανικής χώρας άφησε την τελευταία του πνοή στις 20 Αυγούστου σε νοσοκομείο των Βρυξελλών, όπου και νοσηλευόταν έχοντας προσβληθεί από άγνωστη ασθένεια. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε τεράστια θλίψη τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, καθώς ο Meles Zenawi θεωρούταν ένας από τους βασικούς συμμάχους της Δύσης (κυρίως των Η.Π.Α.) στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο βορειοανατολικό τμήμα της Αφρικής.

Η σορός του πρωθυπουργού έχει τοποθετηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου χιλιάδες πολίτες αναμένεται να πουν το τελευταίο αντίο σ’ έναν άνθρωπο που σημάδεψε την πολιτική ζωή της χώρας για πάνω από δύο δεκαετίες.


Έχοντας ανεβεί στην εξουσία το 1991, πιστώνεται την τόνωση της ανάπτυξης, τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και την τοποθέτηση της Αιθιοπίας στα ισχυρά κράτη της Αφρικής. Δεν είναι τυχαίο ότι η έδρα της Αφρικανικής Ένωσης (AU) βρίσκεται στην Αντίς Αμπέμπα, με τον Meles Zenawi να πρωτοστατεί στις προσπάθειες για καταπολέμηση της ένοπλης οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ στη γειτονική Σομαλία. Παράλληλα, διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στο Σουδάν και το Ν. Σουδάν προκειμένου να σταματήσουν οι συγκρούσεις μεταξύ τους λόγω του πετρελαίου που υπάρχει σε διαφιλονικούμενες περιοχές στα σύνορά τους.

Τον 57χρονο πολιτικό αντικατέστησε ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Hailemariam Desalegn, ο οποίος και θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2015, βάζοντας ένα τέλος στα σενάρια περί… πολιτικής αστάθειας.
e-volos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ