2012-09-02 16:01:03
Φωτογραφία για Οι εθελοντές δίνουν νέα πνοή στην Πάρνηθα
«Αν δεν έρχεσαι σε επαφή με το βουνό, δεν μπορείς να το προστατέψεις» λέει η Χριστίνα Δρακοπούλου, εθελόντρια πυροφύλακας στην Πάρνηθα. Ως παιδί μεγαλωμένο στην πόλη, η 23χρονη Χριστίνα στις νυχτερινές βάρδιες και κατά τη γνωριμία με τα μονοπάτια της Πάρνηθας έρχεται, όπως αναφέρει, πιο κοντά στη φύση. «Σιγά - σιγά το βουνό γίνεται μέρος το σπιτιού σου, ο κήπος που δεν έχεις» συμπληρώνει.

Είναι μία από τους 80 εθελοντές από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Ορειβατικό Σύλλογο Φυλής (ΕΠΟΣ Φυλής), που σε όλη την αντιπυρική περίοδο εκτελούν βάρδιες από το πυροφυλάκειο του βουνού Φυλής, σε υψόμετρο 950 μ., καλύπτοντας τη νοτιοδυτική Πάρνηθα.

Από τη μεγάλη πυρκαγιά τον Ιούνιο του 2007, οι εθελοντές σε συνεργασία με το δασαρχείο και το Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας, έδωσαν νέα πνοή στον ταλαιπωρημένο «πνεύμονα» του λεκανοπεδίου της Αττικής, με αποτέλεσμα, πέντε χρόνια μετά, η βλάστηση και η ελπίδα να ξαναγυρίσουν. Η αναγέννηση της Πάρνηθας οφείλεται στην αφοσίωση και τη συνεργασία των εθελοντών. Κάποιοι ασχολούνται με την πυροφύλαξη, άλλοι με την αναδάσωση. Όμως, τα μεσάνυχτα που τελειώνει η βάρδια, το βουνό μένει αφύλακτο, καθώς χρήματα για πυροφύλακες δεν υπάρχουν.


Η αντιπυρική περίοδος αρχίζει από την 1η Ιουνίου. Οι εθελοντές με βάρδιες, όσο μπορούν, κρατούν μακριά τον κίνδυνο φωτιάς, προστατεύοντας τόσο τις αναδασωμένες, όσο και τις άκαυτες εκτάσεις του δρυμού.

Από το φθινόπωρο έως την άνοιξη, δεκάδες εθελοντές, πάλι, φυτεύουν, προστατεύουν και περιποιούνται τα νεαρά φυτάρια χαλεπίας πεύκης και κεφαλληνιακής ελάτης, που φυτεύονται σταδιακά στις καμένες εκτάσεις.

taneatouoropou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ