2012-09-02 17:36:33
Φωτογραφία για Ευρω-καθεστώς τρίτης χώρας στήνουν για το ψευδοκράτος >Επικίνδυνο βήμα σε συμπεράσματα της ΕΕ με σφραγίδα της Κυπριακής Προεδρίας
ΠΑΥΛΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 

Επικίνδυνα συμπεράσματα εκδόθηκαν επί Κυπριακής Προεδρίας, ενσωματώνοντας εισήγηση του Ελεγκτικού Συνεδρί- ου για «θέσπιση ενός μηχα- νισμού με πολυετή προο- πτική…», για παραχώρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την τ/κ κοινότητα, πολιτική που εφαρμόζει η ΕΕ για τρίτες, υποψήφιες χώρες 

Θεσμοθέτηση της χρηματοδότησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τον «πολυετή μηχανισμό» που ισχύει για «τρίτες χώρες», υποψήφιες προς ένταξη, στήνουν εργολαβικά το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες. Όπως αποκαλύπτει ο «Φ», το πρώτο επικίνδυνο βήμα καταγράφηκε ήδη στο πλαίσιο Συμπερασμάτων που υιοθετήθηκαν από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, στις 24 Ιουλίου, κάτι μάλιστα που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για το ρόλο και τις αντοχές της Κυπριακής Προεδρίας, η οποία προήδρευε του Συμβουλίου της ΕΕ κατά τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης
. Τα επίμαχα Συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων CΟRΕΡΕR και εν συνεχεία εγκρίθηκαν από τους Υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ, ενσωματώνουν εισήγηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για «θέσπιση ενός μηχανισμού με πολυετή προοπτική…», για παραχώρηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την τ/κ κοινότητα, στη βάση δηλαδή της πολιτικής που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για «τρίτες χώρες» που έχουν λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Σημειώνεται ότι με βάση την πρακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ισχύει από το 2009 μέχρι σήμερα, οι Βρυξέλλες παραχωρούν σε ετήσια βάση κονδύλια για οικονομική ενίσχυση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αναλόγως πλεονασμάτων που υπάρχουν στον ετήσιο προϋπολογισμό. Δηλαδή, δεν υπάρχει θεσμοθετημένη πολιτική ενός μηχανισμού πολυετούς στήριξης της τ/κ κοινότητας, για προφανείς πολιτικούς λόγους. Ωστόσο, το Λονδίνο και κύκλοι της ΕΕ με πρωτεργάτες τη διεύθυνση διεύρυνσης, επιχειρούν να θεσμοθετήσουν τη χρηματοδότηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με πρόσχημα την εξασφάλιση καλύτερου προγραμματισμού για την πραγματοποίηση έργων υποδομής, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις «τρίτες υποψήφιες χώρες», κάτι που εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει συνθήκες αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι οι ίδιοι «πρωταγωνιστές» επιχειρούν από το 2004 να επιβάλουν την έγκριση «απευθείας εμπορίου» με το κατοχικό ψευδοκράτος, με νομική βάση το άρθρο 207 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρώην άρθρο 133) που επίσης αναφέρεται σε εξωτερικό εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με «τρίτες χώρες»...

 

Συγκλίνουσες πληροφορίες του «Φ», αναφέρουν ότι το παιγνίδι των Βρετανών και του Επιτρόπου Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε «έπαιξε» και η Δανία, η οποία φρόντισε να μην εξετάσει την εισήγηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για «θέσπιση μηχανισμού πολυετούς προοπτικής» στη διάρκεια της δικής της Προεδρίας που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2012.

 

Η Κοπεγχάγη «κλότσησε το μπαλάκι» στην Κυπριακή Προεδρία, που κάθησε στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιουλίου, γνωρίζοντας προφανώς ότι η Λευκωσία θα είχε εκ των πραγμάτων πρόβλημα να προβάλει την εθνική της ατζέντα και κυρίως να αντικρούσει τις μεθοδεύσεις του Λονδίνου και των Βρυξελλών, καθώς θα διακύβευε το καθεστώς «έντιμου μεσολαβητή» που οφείλει να υιοθετεί η εκάστοτε προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευθύνη, ωστόσο, έχει και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών που δεν έκαναν την απαραίτητη προεργασία, πάτησαν την «μπανανόφλουδα» των Δανών και ως εκ τούτου βρέθηκαν «αγκαλιά» με μια «καυτή πατάτα», λίγες μόνο μέρες μετά την ανάληψη της Προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία. 

 

Όπως επίσης πληροφορείται ο «Φ», στις συζητήσεις που έγιναν σε διπλωματικό επίπεδο, στις αρχές Ιουλίου, η Βρετανία και η ομάδα που πλαισιώνει τον Επίτροπο διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, αξιοποίησαν έκθεση-εισήγηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο έκρινε ότι απαιτείται η θέσπιση ενός πολυετούς μηχανισμού για την παραχώρηση ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας προς την τ/κ κοινότητα, «ως ένας τρόπος καλύτερου προγραμματισμού, υλοποίησης και βιωσιμότητας…» για την πραγματοποίηση αναπτυξιακών έργων στα κατεχόμενα.

Τα Συμπεράσματα που τελικά εγκρίθηκαν επί Κυπριακής Προεδρίας, αναφέρουν ότι το Συμβούλιο σημειώνει με θετικό φακό (takesgood note) την εισήγηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για «θέσπιση ενός μηχανισμού με πολυετή προοπτική...», όσο δεν επιλύεται το κυπριακό πρόβλημα, κάνοντας ένα πρώτο επικίνδυνο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η κίνηση του Λονδίνου και της Κομισιόν, να τροχιοδρομήσουν την έγκριση Συμπερασμάτων επί Κυπριακής Προεδρίας για θέματα που αφορούν στην τουρκοκυπριακά κοινότητα, αποτελεί μήνυμα ότι «δεν θα διστάσουν, εάν κρίνουν απαραίτητο» να δρομολογήσουν τη λήψη και «άλλων αποφάσεων»... Πάντως, στην παρούσα φάση, η Κομισιόν και ειδικότερα η διεύθυνση διεύρυνσης, δεν ανησυχούν για το επίπεδο διεκδικητικής πολιτικής της Κυπριακής Κυβέρνησης σε ζητήματα που αφορούν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ή και την Τουρκία. Θεωρούν ότι το επίπεδο διεκδικήσεων της Λευκωσίας βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, κυρίως μετά την αίτηση προσφυγής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ΕFSF/ΕSΜ) ως αποτέλεσμα των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ούτε λέξη, ούτε ανακοίνωση…

Τα επικίνδυνα Συμπεράσματα για την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα για «θέσπιση ενός μηχανισμού με πολυετή προοπτική...» και στόχο την παραχώρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων προς το ψευδοκράτος, στη βάση της ευρωπαϊκής πολιτικής που ισχύει για «τρίτες, υποψήφιες χώρες», δεν ανακοινώθηκαν ποτέ από την Κυπριακή Προεδρία. Αν ανατρέξει κανείς στην ιστοσελίδα της Κυπριακής Προεδρίας, θα διαπιστώσει ότι εξέδωσε ανακοίνωση για τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, στο Συμβούλιο της 24ης Ιουλίου 2012, αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Αλλά, η Κυπριακή Προεδρία δεν αφιέρωσε ούτε μια λέξη στα Συμπεράσματα που εκδόθηκαν αναφορικά με την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα και τα οποία είχαν υιοθετηθεί από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων CΟRΕΡΕR και εγκρίθηκαν ως σημείο Α (χωρίς καν συζήτηση) από τους Υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, την ίδια ακριβώς μέρα.

Κέρδη για τους Τουρκοκύπριους

ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑΣυμπεράσματα που εγκρίθηκαν από τα 27 κράτη-μέλη, με σφραγίδα της Κυπριακής Προεδρίας, προσημειώνουν υποθήκη για θέσπιση ενός πολυετούς μηχανισμού στήριξης της τ/κ κοινότητας από την Ε.Ε., όπως ακριβώς ισχύει για «τρίτες χώρες», με καθεστώς υποψηφίων κρατών, που χρηματοδοτούνται από τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των «εργαλείων προενταξιακής βοήθειας». Αφού αναφέρονται στην ειδική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου 6/2012, τα Συμπεράσματα αναφέρουν ότι το Συμβούλιο της Ε.Ε., σημειώνει με θετικό πνεύμα (takes good note) τις εισηγήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου «περιλαμβανομένης της θέσπισης ενός μηχανισμού πολυετούς προοπτικής, ως έναν τρόπο για να διασφαλιστεί καλύτερος προγραμματισμός, η υλοποίηση και βιωσιμότητα, η απαραίτητη ελαστικότητα της χρονικής διάρκειας εργοδότησης του προσωπικού της Ομάδας Κρούσης (σ.σ. της Κομισιόν), ο ορισμός μελλοντικών συμφωνιών συνεισφοράς με εταίρους οργανισμούς, κυρίως τον οργανισμό UΝDΡ, για την ανάπτυξη επισήμων διαδικασιών για διασφάλιση καλύτερου συντονισμού μεταξύ της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στη Λευκωσία και της Ομάδας Κρούσης και την προτεραιότητα προετοιμασίας ενός νέου έργου υποδομής (σ.σ. στα κατεχόμενα) για αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος της περιορισμένης παροχής νερού».

Τα Συμπεράσματα «φλερτάρουν» παράλληλα με την εγκαθίδρυση ενός πολυετούς καθεστώτος απασχόλησης των εμπειρογνωμόνων που εργοδοτούνται από την Κομισιόν για την τ/κ κοινότητα, με φόντο την ανάθεση και εκτέλεση των έργων υποδομής στα κατεχόμενα. Επί του προκειμένου, τα Συμπεράσματα των «27» επιστρατεύουν και πάλι τις εισηγήσεις-εκτιμήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με τις οποίες «η κύρια αδυναμία του γραφείου υποστήριξης προγραμμάτων (σ.σ. της Κομισιόν για την τ/κ κοινότητα) συνίσταται στο γεγονός ότι δεν λειτουργεί κάτω από περισσότερο αποκεντρωμένες διαδικασίες και ότι τα συμβόλαια του προσωπικού είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας για τη διαχείριση των προγραμμάτων από την αρχή μέχρι και την ολοκλήρωσή τους».

Ένα ακόμη ενδεικτικό στοιχείο της αδυναμίας της Λευκωσίας να εξασφαλίσει θετικά Συμπεράσματα είναι το γεγονός ότι δεν υιοθετήθηκε η διαπίστωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι για την αποτυχία πραγματοποίησης του έργου αφαλάτωσης στο Συριανοχώρι, ευθύνεται ο τουρκικός στρατός. Το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε αποδώσει ευθύνες στον τουρκικό στρατό για το έργο αφαλάτωσης, οι οποίες ωστόσο δεν αναπαράγονται στα Συμπεράσματα που εκδόθηκαν από τους «27», επί κυπριακής μάλιστα Προεδρίας. Τα Συμπεράσματα αρκούνται απλώς να καταγράψουν το γεγονός της αδυναμίας πραγματοποίησης του έργου της μονάδας αφαλάτωσης στο Συριανοχώρι, χωρίς ωστόσο να αποδίδουν οποιανδήποτε ευθύνη, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον τουρκικό στρατό και την Άγκυρα. Όπως είχε αποκαλύψει ο «Φ», ο τουρκικός στρατός μπλόκαρε το έργο αφαλάτωσης στο Συριανοχώρι, λόγω της ανάληψης του έργου (κατόπιν διαγωνισμού) από κοινοπραξία εταιρειών στην οποία συμμετείχε και η ελληνοκυπριακή εταιρεία Caramondani Desalination ΡlantsLtd, μαζί με την ισπανική εταιρεία Cadaqua.
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ