2012-09-02 18:47:32
Φωτογραφία για Ο βίαιος αναδασμός των συμφερόντων
του Παύλου Παπαδόπουλου

 «Πρέπει να αποφύγουμε αυτό που ετοιμάζεται με αφορμή και τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών» είπε ο κ. Ευ. Βενιζέλος στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ την περασμένη Τρίτη. «Αυτό που ετοιμάζεται είναι ο βάρβαρος αναδασμός των οικονομικών συμφερόντων. Και εδώ χρειάζεται ουσιαστική παρέμβαση της Πολιτείας και της Δημοκρατίας». Αυτό που εννοεί ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είναι ότι στις κλειστές αίθουσες της τρόικας η τύχη των ελληνικών τραπεζών όχι μόνο δεν αποφασίζεται με αθώα κίνητρα αλλά επιπλέον είναι απολύτως ταυτισμένη με τον οικονομικό και γεωπολιτικό έλεγχο της Ελλάδας. «Εκείνος που ελέγχει και διοικεί τις τράπεζες ελέγχει τα δάνεια, διοικεί τις επιχειρήσεις και κυβερνά την Ελλάδα» έλεγε πέρυσι κορυφαίος τραπεζίτης προειδοποιώντας για τον επερχόμενο αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας.

Χρεοκοπημένες τράπεζες και χρεοκοπημένη πραγματική οικονομία θα περάσουν υπό ξένο έλεγχο μέσα από τη μεταφορά του κέντρου λήψης αποφάσεων εκτός Ελλάδος
. Αν ορισμένοι θεωρούν την έννοια της εθνικής κυριαρχίας κενή νοήματος, θα πρέπει να πληροφορηθούν ότι καμία από τις ισχυρές χώρες δεν έχει εγκαταλείψει τη συστηματική προσπάθεια για τη διατήρηση ισχυρής εθνικής ταυτότητας η οποία εξαρτάται ευθέως από την επιρροή στην οικονομική ζωή. Μια Ελλάδα στην οποία οι νέοι και νέες πτυχιούχοι, αν είναι τυχεροί, θα εργάζονται για 400 ευρώ σε επιχειρήσεις που ελέγχονται από ξένα κεφάλαια είναι μια χώρα-δορυφόρος, είναι μια σύγχρονη αποικία. Ακόμη κι αν ποτέ δεν υπήρχε σχέδιο για τον διασυρμό της Ελλάδας και τον εξευτελισμό των Ελλήνων, το διαφαινόμενο αποτέλεσμα μοιάζει με σχέδιο. 

Μια χώρα που υποτίθεται ότι ήταν ισότιμος εταίρος όχι μόνο δεν διασώθηκε αλλά, αντιθέτως, και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κυβερνήσεών της, εξαγοράστηκε και μάλιστα πολύ φθηνά την ώρα που οι δανειστές της εξασφάλισαν τα κεφάλαια και τις αποδόσεις τους.

Ο κ. Βενιζέλος είναι ο πρώτος επιφανής πολιτικός αρχηγός που καλεί ευθέως για«ουσιαστική παρέμβαση της Πολιτείας και της Δημοκρατίας». Η παρέμβαση αυτή δεν είναι θεωρητική και μπορεί πρακτικά να γίνει με αποτελεσματική και θαρραλέα διαπραγμάτευση, κάτι που πράττουν ακόμη και χώρες που έχουν ηττηθεί σε πόλεμο. Η Ελλάδα διατηρεί συστημική σημασία για την ευρωζώνη γιατί αν επιστρέψει στη δραχμή, τότε η ευρωζώνη θα κινδυνεύσει να χάσει κι άλλες χώρες του Νότου και το ευρώ θα μετατραπεί σε ένα ανατιμημένο σε σχέση με το δολάριο νόμισμα του Βορρά που θα βυθίσει τη γερμανική οικονομία σε ύφεση. Με τη γνώση αυτή η κυβέρνηση οφείλει να θωρακίσει τη χώρα από τον «βίαιο αναδασμό των οικονομικών συμφερόντων» που θα τη μετατρέψει σε χώρα με εθνική κυριαρχία περισσότερο περιορισμένη ακόμα και από όσο ήταν την εποχή της δικτατορίας.

 ΠΗΓΗ:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ