2012-09-02 21:41:04
Φωτογραφία για Έφυγε ο Ευρυτάνας Παλαίμαχος Κομμουνιστής Νίκος Καραθάνος
Το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή σ. Νίκου Καραθάνου ανακοίνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ αναφέρεται «Ο σ. Νίκος Καραθάνος γεννήθηκε το 1915 στην Αγία Τριάδα Καρπενησίου. Εντάχθηκε στην ηρωική ΟΚΝΕ το 1932 στην Αθήνα. Το 1933 έδωσε και πέτυχε στη Σχολή Μηχανοσυνθετών της Αεροπορίας, έγινε μέλος του ΚΚΕ, εντάχθηκε στην Κομματική Στρατιωτική Οργάνωση (ΚΣΟ) και διώχτηκε από τη μεταξική δικτατορία.

Το 1940 ενώ κατατάχθηκε στο στρατό αντί να τον στείλουν στο μέτωπο, όπως ζήτησε, φυλακίστηκε ως "επικίνδυνος κομμουνιστής" και τραυματίστηκε στο βομβαρδισμό του στρατοπέδου. Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Αντίσταση δρώντας στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ στις συνοικίες Νέα Σμύρνη, Δουργούτι, Νέος Κόσμος. Μετά το Δεκέμβρη του 1944 διατέλεσε γραμματέας της ΚΟ στο Παγκράτι και οργανωτικός γραμματέας στον τομέα των Ανατολικών συνοικιών. Το 1947 περνά στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Εντάσσεται στο μηχανισμό διαβιβάσεων του Γενικού Αρχηγείου και γίνεται διευθυντής της Σχολής Ασυρματοτεχνιτών. ]


Το 1948 οι δυο του γονείς και η αδελφή του εκτελέστηκαν από τις συμμορίες του Καραπιπέρη που δρούσαν στη Ρούμελη. Από το 1949 έως το 1977 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, όπου σπούδασε μηχανολόγος - μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Πόζναν.

Με τον επαναπατρισμό του υπηρέτησε το Κόμμα από διάφορες στελεχικές θέσεις και υπεύθυνες χρεώσεις έως το τέλος της ζωής του.

Η ΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του».

prassia-eyrytanias.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εκανε... βόλτα η Γιούβε!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εκανε... βόλτα η Γιούβε!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ