2012-09-03 02:30:15
Φωτογραφία για Το δόγμα Νταβούτογλου καταρρέει!
Οι ειδήμονες της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας έχουν ήδη αντιληφθεί ότι το λεγόμενο και δόγμα Νταβούτογλου περί στρατηγικού βάθους και μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες έχει περιέλθει σε αδιέξοδο. Η συγκεκριμένη λάθος επιλογή έχει δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας όσον αφορά το Κουρδικό ζήτημα και παράλληλα έχει δώσει τροφή στους Κεμαλιστές να οραματίζονται την επιστροφή τους στη πολιτική σκηνή της χώρας. 

Ενδεχόμενη απότομη (λόγω πίεσης χρόνου) αλλαγή στάσης της Τουρκίας, φιλικά προσκείμενη πάντα προς τη Δύση θα την φέρει πιο κοντά σε ΗΠΑ - Ισραήλ αλλά και απέναντι με το Ιράν και την Χεζμπολάχ. Την ίδια ώρα ο ρόλος της Τουρκίας θα εκληφθεί ως "πονηρός" από Ρωσία και Κίνα μιας και τα συμφέροντά τους είναι αντίθετα με εκείνα των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στις 19 Ιουνίου 2011 είχα την τιμή να λάβω μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις απαντήσεις ορισμένων ερωτήσεων μου από τον Δρ. Walid Phares, σύμβουλο της Βουλής Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και του Τμήματος Δικαιοσύνης και Άμυνας.


Διαβάστε περισσότερα Στην ερώτηση μου: Πόσο επιδρά ο νεο-οθωμανικός ρόλος της Τουρκίας στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ;

είχα λάβει τότε την ακόλουθη απάντηση:

Dr Walid Phares: Η νεο-οθωμανική άποψη του AKP θα επηρεάσει σταδιακά τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και πιθανόν με την Δύση συνολικότερα, κατά την πάροδο του χρόνου. Από το 2002, η στρατηγική της Άγκυρας έχει αλλάξει σταδιακά. Το AKP αποσταθεροποίησε τις παρελθούσες εγκαθιδρυμένες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, δέχτηκε την Χαμάς και υποστήριξε με θέρμη το στολίσκο που στόχευε στη Γάζα. Επιπλέον το κυβερνών κόμμα (AKP) συμμάχησε με τον Αχμαντινετζάντ εναντίον της Πράσινης Επανάστασης στο Ιράν. Ο κ. Ερντογκάν συμμάχησε με τον Σουδανό δικτάτορα Ομάρ Μπασίρ εναντίον των αποφάσεων για την Γενοκτονία από το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων. Η Άγκυρα υπέγραψε μια στρατηγική συνεργασία με την Συρία παρότι περιλαμβάνεται στη λίστα τρομοκρατών κατά των ΗΠΑ. Όλες αυτές οι κινήσεις υπογραμμίζουν μια γενικότερη αλλαγή κατεύθυνσης από αυτό που λεγόταν κοσμικό κράτος και ήταν φιλικά προσκείμενο στη Δύση, με τη τουρκική πολιτική (του AKP) να μεταβάλλεται σε μια νεο-Οθωμανική εξωτερική πολιτική. Το Κονγκρέσο των ΗΠΑ έλαβε γνώση αυτών των σημαντικών αλλαγών και θα πιέσει την κυβέρνηση να εργαστεί για να αλλάξουν οι νοοτροπίες στην Άγκυρα προς την σύμπλευση με τις δημοκρατικές δυνάμεις στην περιοχή αντί για τους δικτάτορες. Πρόσφατα ο κ. Ερντογκάν κατηγόρησε τον δικτάτορα Μπασάρ Ασσάντ και τον Λίβυο τύραννο Μουαμάρ Γκαντάφι, αλλά πιθανόν μόνο επειδή σημαντικές περιοχές της Συρίας και της αντιπολίτευσης της Λιβύης ελέγχονται από την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Συνεπώς, αν όχι υπό την παρούσα Αμερικανική Κυβέρνηση, αλλά σίγουρα υπό μια μελλοντική Κυβέρνηση, η νεο-οθωμανική πολιτική του AKP θα έρθει τελικά αντιμέτωπη στο δια ταύτα με τις στρατηγικές της επιλογές που θα ευνοούν τους ισλαμιστές έναντι των δημοκρατών στην περιοχή. Ο δρόμος για να αποφευχθεί μελλοντικά μια επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και Τουρκίας – Δύσης, είναι να γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε το AKP να μετατραπεί σε ένα Μουσουλμανικό Συντηρητικό Κόμμα και όχι Ισλαμικό. Να γίνει μια φιλελεύθερη δημοκρατική συμμαχία που να “τραβήξει” τη χώρα από το αυταρχικό παρελθόν αλλά και τρέχων φονταμεταλισμό. Η Τουρκία (σε αυτή τη περίπτωση) θα γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος σταθερότητας της περιοχής αλλά και για τους γείτονές της.

Ολόκληρη η συνέντευξη βρίσκεται στους παρακάτω συνδέσμους (links) στην αγγλική καθώς και μεταφρασμένη στην ελληνική γλώσσα!

http://gdailynews.wordpress.com/2011/06/19/geopolitics-daily-news-interview-with-dr-walid-phares/

http://gdailynews.wordpress.com/2011/06/21/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CF%81-walid-phares-%CF%83%CF%84%CE%BF-geopolitics-daily-news/

GEOPOLITICS & DAILY NEWS (Λουκάς Δ. Συμπεράς)
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Θα ανακυκλώνατε ποτέ ένα iPhone;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Θα ανακυκλώνατε ποτέ ένα iPhone;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ