2012-09-03 10:35:59
Φωτογραφία για Στην Κύπρο ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης
Κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί το Κυπριακό για την Ελλάδα, η οποία είναι προσηλωμένη στον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού των κατεχομένων, τονίζει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας Κωστής Μουσουρούλης, ενόψει της επίσκεψής του στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας, συγχαίροντας την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το έργο που έχει επιτελέσει τους πρώτους δύο μήνες της Προεδρίας της, υπόσχεται ότι η Αθήνα θα συνδράμει, όποτε της ζητηθεί, στην επιτυχή ολοκλήρωση της Προεδρίας. Στη δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μουσουρούλης υποδεικνύει ότι οι σημαντικοί φυσικοί πόροι που έχουν εντοπισθεί στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να αποτελούν παράγοντα-κίνητρο για την επιθυμητή επίτευξη της λύσης του Κυπριακού και από την τουρκική πλευρά.

Εκφράζοντας ιδιαίτερη χαρά και τιμή που επισκέπτεται την Κύπρο στη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασκεί αυτό το εξάμηνο, ο Υπουργός Ναυτιλίας τονίζει ότι για την Ελλάδα, το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα
. «Από κοινού είμαστε προσηλωμένοι σε έναν στόχο: Τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και βέβαια του εποικισμού των κατεχομένων εδαφών καθώς και της εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αξίες της Ε.Ε. και το κοινοτικό κεκτημένο, προς όφελος όλων των Κυπρίων,» υπογραμμίζει ο Έλληνας Υπουργός.

Ο κ. Μουσουρούλης συγχαίρει την Κυπριακή Προεδρία, γιατί εδώ και δυο μήνες που ασκεί τα καθήκοντα της έχει δώσει εξαιρετικά "δείγματα γραφής", τα οποία επιβεβαιώνουν την πεποίθησή μας ότι το έργο που έχει αναλάβει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, θα ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία. Η Ελλάδα, συνεχίζει, βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και όποτε της ζητηθεί θα συνδράμει για την επιτυχή ολοκλήρωση της Προεδρίας της.

«Ως Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, οι σημαντικοί φυσικοί πόροι που έχουν εντοπισθεί στην κυπριακή ΑΟΖ θα έπρεπε - και πρέπει - να αποτελούν παράγοντα-κίνητρο για την επιθυμητή επίτευξη της λύσης του Κυπριακού και από την τουρκική πλευρά» τονίζει ο Υπουργός Αιγαίου στη δήλωσή του στο ΚΥΠΕ.

Σημειώνει ότι στο θέμα της ναυτιλιακής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδος υπήρξε πρόοδος, ύστερα από την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος αριθ.60/2011, με το οποίο αίρεται το κώλυμα παραλαβής μόνο οδηγών για τα πλοία που εκτελούν διεθνείς πλόες, διευκολύνοντας τους Κυπρίους να μεταβαίνουν στην Ελλάδα και ακτοπλοϊκώς. Σε ό,τι αφορά στα κρουαζιερόπλοια, συνεχίζει, θα αναζητηθούν λύσεις σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να υπάρξει διευθέτηση του όποιου κωλύματος υπάρχει, με βασική προϋπόθεση την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου Schengen.

Ο Έλληνας Υπουργός θυμίζει παράλληλα ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα είναι παραδοσιακά ναυτιλιακές χώρες με κοινές επιδιώξεις στο διεθνές ναυτιλιακό περιβάλλον, με κοινούς στόχους και πολιτικές σε θέματα που εξετάζονται τόσο στους Διεθνείς Οργανισμούς, όπως τον ΙΜΟ κλπ. όσο και στην Ε.Ε.

Σημειώνει τέλος ότι θα έχει πολλές και σημαντικές συνεργασίες στην Κύπρο και ο σκοπός του είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της ήδη πολύ καλής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών σε διαφόρους τομείς δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα του θαλασσίου τουρισμού και της ναυτιλίας προς αμοιβαίο όφελος. Ο κ. Μουσουρούλης φθάνει στην Κύπρο τη Δευτέρα το βράδυ και την Τρίτη το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ενώ θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, και με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιο Φλουρέντζου. //

Τη δήλωση στο ΚΥΠΕ αναδημοσιεύει μερίδα του σημερινού ε/κ Τύπου. Συγκεκριμένα, ο Φιλελεύθερος σε δημοσίευμα, με τίτλο «Στην Κύπρο ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου» και υπότιτλο «Επί τάπητος η ναυτιλιακή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας», αναφέρει πως επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, μεταξύ 3 και 5 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μουσουρούλης. Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Μουσουρούλης φτάνει στην Κύπρο σήμερα το βράδυ.

Ο κ. Μουσουρούλης θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Β' Χρυσόστομο και τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργο Μαρκοπουλιώτη. Θα συναντηθεί, επίσης, με τον υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιο Φλουρέντζου, τον Γενικό Διευθυντή Αλέκο Μιχαηλίδη και εκπροσώπους του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας και της Αρχής Λιμένων, με την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΒΕ. Ο κ. Μουσουρούλης θα επισκεφθεί τον Τύμβο Μακεδονίτισσας και τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου θα καταθέσει στεφάνια. Το απόγευμα της 5ης Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Εκφράζοντας ιδιαίτερη χαρά και τιμή που επισκέπτεται την Κύπρο στη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της EE που ασκεί αυτό το εξάμηνο, ο Υπουργός Ναυτιλίας, με χθεσινές δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, δήλωσε ότι για την Ελλάδα, το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. «Από κοινού είμαστε προσηλωμένοι σε έναν στόχο: Τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και βέβαια του εποικισμού των κατεχομένων εδαφών, καθώς και την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αξίες της EE και το κοινοτικό κεκτημένο, προς όφελος όλων των Κυπρίων», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ναυτιλιακής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδος υπήρξε πρόοδος, ύστερα από την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος αριθ.60/2011, με το οποίο αίρεται το κώλυμα παραλαβής μόνο οδηγών για τα πλοία που εκτελούν διεθνείς πλόες, διευκολύνοντας τους Κυπρίους να μεταβαίνουν στην Ελλάδα και ακτοπλοϊκώς. Σε ό,τι αφορά στα κρουαζιερόπλοια, συνεχίζει, θα αναζητηθούν λύσεις σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να διευθετηθεί το όποιο κώλυμα, με βασική προϋπόθεση την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου Schengen.

Επίσης, ο Πολίτης σε μονόστηλο με τίτλο «Κωστής Μουσουρούλης: Πάντα πρώτο το Κυπριακό» επισημαίνει πως το Κυπριακό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα, όπως διαβεβαιώνει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας Κωστής Μουσουρούλης. Παρατίθεται απόσπασμα της δήλωσής του στο ΚΥΠΕ, ενώ το δημοσίευμα πλαισιώνεται από φωτογραφία του κ. Υπουργού.

Ακόμη, η Σημερινή σε δημοσίευμα με τίτλο «Παράγοντας-κίνητρο για λύση του Κυπριακού τα φυσικό αέριο» και υπότιτλο «Επισκέπτεται το νησί μας ο έλληνας Υπουργός Ναυτιλίας» υπογραμμίζει πως ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας Κωστής Μουσουρούλης, ενόψει της επίσκεψής του στην Κύπρο, τόνισε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ πως κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί το Κυπριακό για την Ελλάδα, η οποία είναι προσηλωμένη στον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού των κατεχομένων. Στη συνέχεια, παρατίθεται το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Υπουργού στο ΚΥΠΕ.

****

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο στις 3-5 Σεπτεμβρίου 2012.

Ο κ. Μουσουρούλης φθάνει στην Κύπρο το βράδυ της Δευτέρας 3 Σεπτεμβρίου 2012. Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης του.

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

09:00 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο

Δηλώσεις κ. Κ. Μουσουρούλη στα ΜΜΕ

10:00-12:45 Συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιο Φλουρέντζου, το Γενικό Διευθυντή κ. Αλέκο Μιχαηλίδη και εκπροσώπους

του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας και της Αρχής Λιμένων Κύπρου στο

Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων

Δηλώσεις στα ΜΜΕ

15:30-16:15 Συνάντηση με την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών στο ξενοδοχείο Hilton

Cyprus (“Board Room”)

16:15-17:00 Συνάντηση με τον Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο στο ξενοδοχείο Hilton Cyprus (“Board Room”)

17:00-17.45 Συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Φειδία Πειλίδη και μέλη Δ.Σ. ΚΕΒΕ στο ξενοδοχείο Hilton Cyprus (“Board Room”)

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

08.45- 09:15 Επίσκεψη στον Τύμβο Μακεδονίτισσας - Κατάθεση στεφάνου

09:30-10:00 Επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα - Κατάθεση στεφάνου

10:15-10:45 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Δηλώσεις στα ΜΜΕ

11.00- 11:30 Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο στην Ιερά

Αρχιεπισκοπή

Δηλώσεις στα ΜΜΕ

11.45-12:15 Συνάντηση με τον Επικεφαλή της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Γιώργο Μαρκοπουλιώτη στο Σπίτι της Ευρώπης (Λεωφ. Βύρωνος 30)

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, 5 Σεπτεμβρίου 2012, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας κ. Κ. Μουσουρούλης αναχωρεί για την Αθήνα.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ