2012-09-06 15:23:05
Φωτογραφία για Ενας εφιάλτης από το μέλλον…
Το πρόσφατο παρελθόν (εκλογές) διαμόρφωσε ένα νέο πολιτικό τοπίο. Το ένα από τα δυο κυβερνητικά (μέχρι τότε) κόμματα, το ΠΑΣΟΚ, καταβαραθρώθηκε.

Το άλλο, η ΝΔ, διασώθηκε μεν, αλλά ξεπουπουλιασμένο. Ένα μικρό μέχρι πρότινος κόμμα της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτοξεύθηκε. Κι ένα ανύπαρκτο μέχρι πρότινος της πολύ ακραίας Δεξιάς, η Χρυσή Αυγή, εδραιώθηκε στην πολιτική σκηνή.

Το παρόν δείχνει ότι αυτή η πολιτική γεωγραφία μάλλον παγιώνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δυνάμει κόμμα εξουσίας και η.... Χρυσή Αυγή μπορεί να προσδοκά βάσιμα να γίνει τρίτο κόμμα.

Ας κάνουμε τώρα μια προβολή στο μέλλον, που μπορεί να μην είναι πολύ μακρινό. Αν η κυβέρνηση Σαμαρά αποτύχει, εκτός όλων των άλλων δεινών που μας περιμένουν, θα έχουμε την εξής εικόνα στην πολιτική σκηνή. Τα δυο παλαιά κόμματα εξουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ,  θα υποστούν και νέα συρρίκνωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση, αυτοδύναμος ή με κάποια συνεργασία. Και η Χρυσή Αυγή, ισχυρότατη, θα αλωνίζει στους δρόμους ως «αντίβαρο» σε μια αριστερή κυβέρνηση.

Σε μένα το σενάριο αυτό φαίνεται εφιαλτικό. Και ενδεχόμενη επαλήθευσή του θα οδηγήσει τη χώρα σε καταστάσεις που δεν έχει ζήσει εδώ και πάνω από μισόν αιώνα και οι νεότερες γενιές γνωρίζουν μόνο μέσα από τα ιστορικά βιβλία.

Λένε ότι  η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Μακάρι. Μόνο που δεν ξέρουμε αν, σε ενδεχόμενη επανάληψή της, θα έχουμε φάρσα ή τραγωδία.
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ