2012-09-06 15:19:28
Φωτογραφία για 53 χρόνια από τα εγκαίνια της Τούμπας
Σαν σήμερα το 1959 έγιναν τα εγκαίνια της έδρας του ΠΑΟΚ. Το παρθενικό παιχνίδι με την ΑΕΚ και οι μεγάλες μορφές που πέρασαν από την Τούμπα.

Η σημερινή ημερομηνία, 6 Σεπτεμβρίου, είναι σημαδιακή για το γήπεδο της Τούμπας.

Σαν σήμερα το 1959 έγιναν τα εγκαίνια στην έδρα του "Δικεφάλου", με τον ΠΑΟΚτσή υφυπουργό Άμυνας Γιώργο Θέμελη να είναι το πρόσωπο που είχε την τιμή να ηγηθεί της σχετικής τελετής. Χιλιάδες κόσμου είχαν βρεθεί από νωρίς εκεί και επιλέχθηκε η ΑΕΚ, όχι τυχαία, να είναι η πρώτη αντίπαλος σε φιλικό παιχνίδι την ίδια μέρα.

Στον αγιασμό ελάχιστοι κατάφεραν να μη δακρύσουν βλέποντας ένα όνειρο να γίνεται πραγματικότητα ενώ και στον αγώνα με την ΑΕΚ το κλίμα ήταν πανηγυρικό. Εκεί ο ΠΑΟΚ με γκολ του Κιουρτζή στο 20’ επικράτησε 1-0. Ο πρώτος επίσημος αγώνας πρωταθλήματος έγινε στις 25 Οκτωβρίου με αντίπαλο τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης τον οποίο και νίκησε με 3-2.


Στις αρχές της βέβαια η Τούμπα δεν είχε τη μορφή που έχει σήμερα καθώς δεν υπήρχαν καθόλου οι θύρες 2,7,8 ενώ και οι 3,4,5,6 είχαν μόνο το κάτω διάζωμα. Έτσι γρήγορα προέκυψε η ανάγκη να υπάρξει αύξηση της χωρητικότητας καθώς το γήπεδο ήταν πολύ μικρό.

Από το 66’ άρχισε η προσπάθεια αυτή και το 1967 με τη βοήθεια του νέου παράγοντας και μηχανικού Βασίλη Σεργιαννίδη ο στόχος επιτεύχθηκε και είναι χαρακτηριστικό πως στις 19 Μαρτίου του 1967 εναντίον του Ολυμπιακού εξαντλήθηκαν τα 31.500 εισιτήρια που εκδόθηκαν όπως έχει γίνει εκατοντάδες φορές από τότε. Η Τούμπα, πάντως, ήταν ανέκαθεν ένα εργοτάξιο με τις βελτιώσεις να είναι πάντα απαραίτητες.

Φυσικά για να γεννηθεί ο θρύλος της Τούμπας ήταν πολλοί αυτοί που βοήθησαν. Δεν μπορεί να ξεχαστεί ο πρόεδρος της επιτροπής ανέγερσης του γηπέδου Δ. Δημάδης, ο επιβλέπων μηχανικός Β. Ζέρβας, ο Γ. Θέμελης, ο Γ. Χαραλαμπίδης, ο Γ. Παντελάκης, ο Σεργαννίδης και άλλοι μαζί φυσικά με το σύνολο του κόσμου του ΠΑΟΚ που πρόσφερε λεφτά και χειρονακτική εργασία για να χτιστεί η Τούμπα.

Οι μεγάλοι παίκτες που πάτησαν στην Τούμπα

Δεν είναι μόνο οι πολύ μεγάλοι παίκτες του ΠΑΟΚ που αγωνίστηκαν στην Τούμπα. Είναι και θρύλοι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που έπαιξαν μπροστά στο κοινό του "Δικεφάλου" και υποκλίθηκαν σ’ αυτό.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε τον Ντιέγκο Μαραντόνα, τον Γιόχαν Κρόιφ και τους συμπαίκτες του στον μεγάλο Άγιαξ, τον Όλεγκ Μπλαχίν, τον Καρέκα, ο Γουεά, ο Έλκιερ και πολλοί άλλοι.

Τα παιχνίδια-σταθμός

Στην Τούμπα έχουν γίνει πολύ μεγάλοι αγώνες. Ελάχιστοι μπορούν να ξεχάσουν τις νίκες επί του Ολυμπιακού στα μεγάλα ντέρμπι που έχτισαν μια απίστευτη παράδοση. Δεν ήταν, όμως, μόνο οι αναμετρήσεις εντός των συνόρων. Ήταν το 4-0 επί της Λιόν, το 1-0 επί της Μπαρτσελόνα, το 1-0 με την Άρσεναλ, το 0-0 με την Μπάγερν Μονάχου Πηγή:sport24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ