2012-09-11 13:31:39
Φωτογραφία για ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κρίσιμη συνάντηση για τους κατώτατους μισθούς, τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης και την περαιτέρω ελστικοποίηση του χρόνου εργασίας, θα έχει στη 1 το μεσημέρι με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, ο υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που «κλειδώνει» τον καθορισμό διά νόμου, έπειτα από την υποβολή προτάσεων των κοινωνικών εταίρων, των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων. 

Εν όψει της έλευσης της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας, το ΠΑΜΕ έχει αποκλείσει την είσοδο του κτιρίου, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

 Στη συνάντηση με την τρόικα αναμένεται να εξετασθούν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας για την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί και τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί.


Για το σκοπό αυτό άλλωστε, οι εκπρόσωποι του τεχνικού κλιμακίου είχαν κατά τις προηγούμενες ημέρες αλλεπάλληλες συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου και διοικητικούς παράγοντες.

Αναμένεται να τεθούν, επίσης, γενικότερα θέματα των εργασιακών σχέσεων και τα σενάρια περικοπών σε ασφαλιστικές παροχές και προνοιακά επιδόματα.

Ο υπουργός Εργασίας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας μείωσης του βασικού μισθού, με τον οποίο συνδέονται διάφορα επιδόματα και οι μισθολογικές ωριμάνσεις, έχει όμως αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο του επαναπροσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο θα καθορίζεται το ύψος του.

Η τρόικα, έχει θέσει κατ' επανάληψη το θέμα της συνολικής μείωσης του κόστους εργασίας, ενώ στην επιστολή στελεχών των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, προτείνεται η μείωση του «προστατευτισμού» στην αγορά εργασίας, με την αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων, ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις η δυνατότητα, να ρυθμίζουν οι ίδιες τα θέματα απασχόλησης του προσωπικού με βάση τις ανάγκες τους.

Κατώτατος μισθός

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον κατώτατο μισθό, ο υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που «κλειδώνει» τον καθορισμό διά νόμου, έπειτα από την υποβολή προτάσεων των κοινωνικών εταίρων, των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, η ηγεσία του υπουργείου θα παρουσιάσει στην τρόικα πρόταση για «πάγωμα» του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ μέχρι το τέλος του Μεσοπρόθεσμου, ενώ στο τραπέζι των διαβουλεύσεων αναμένεται να βρεθεί και το πλαίσιο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού.

Η ηγεσία του υπουργείου θα παρουσιάσει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων θα είναι γνωμοδοτικός, δηλαδή θα μπορούν να προτείνουν το εύρος της διακύμανσης του κατώτατου μισθού, ενώ στη συνέχεια θα εκπονείται μελέτη, που θα συνυπολογίζει μακροοικονομικούς παράγοντες. Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο κουβέντα θα έχει η κυβέρνηση που θα νομοθετεί.

«Το θέμα του κατώτατου μισθού θα το προχωρήσουμε και ο ρόλος του κράτους θα είναι πιο ενεργός. Είναι όμως πολύ πρώιμο να ανοίξει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση για τα εργασιακά καθώς ακόμη δεν έχουν αποτιμηθεί τα αποτελέσματα προηγούμενων παρεμβάσεων», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Σφοδρές αντιδράσεις από τα συνδικάτα για τις παρεμβάσεις σε κατώτερο μισθό και εισφορές

Η κυβέρνηση ετομάζει «πραξικομηματική νομοθετική παρέμβαση» στο θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του κατώτατου μισθού, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, προναγγέλοντας απεργιακές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που τελικώς υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, επισημαίνει η ΓΣΕΕ, «προαναγγέλλει νομοθετικές παρεμβάσεις κατ΄ επιταγή των μνημονιακών εντολών, παρεμβάσεις ύφεσης και ανεργίας, ευθέως αντισυνταγματικές και αντικοινωνικές όπως η κατάργηση των ΣΣΕ και της  εργοδοτικής συμμετοχής σε ΟΕΚ-ΟΕΕ».

Αυτές οι πολιτικές, σημειώνει, «είναι πραξικοπηματικές, άδικες και αναποτελεσματικές [...] και την κοινωνία εξαθλιώνουν και την οικονομία βυθίζουν στην ύφεση και την κρίση».

Η ΓΣΕΕ απορρίπτει κατηγορηματικά τη νέα κυβερνητική παρέμβαση «για τη νομοθετική ρύθμιση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και την πρόθεση κατάργησης του όποιου εργατικού δικαιώματος έχει απομείνει, με πολιτικές που ακυρώνουν προεκλογικές εξαγγελίες αλλά και συνταγματικές και ευρωπαϊκές συνθήκες και προβλέψεις».

Η ΓΣΕΕ συνεχίζει λέγοντας ότι «ο υπουργός Εργασίας προαναγγέλλει μειώσεις μισθών αλλά και εργοδοτικών εισφορών χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχέδιο για την κάλυψη των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων που βουλιάζουν μέρα με την ημέρα. Το μόνο σχέδιο που έχει η Κυβέρνηση είναι να "στηρίζει" τα Ταμεία περικόπτοντας από τους συνταξιούχους μέρος ακόμη και αυτής της πενιχρής σύνταξής τους».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο κ. Βρούτσης, μιλώντας από το βήμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ανακοίνωσε επιπλέον μείωση κατά 3,9% της εργοδοτικής ασφαλιστικής εισφοράς. Πλέον, συνολικά, η μείωση φτάνει το 5%, αφού είχε προηγηθεί ανακοίνωση για μείωση κατά 1,1% που προκύπτει από την κατάργηση της καταβολής εισφορών υπέρ ΟΕΚ-ΟΕΕ.

Τέλος, η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι «η κυβερνητική πρακτική που στοχοποιεί σχεδόν αποκλειστικά μισθωτούς και συνταξιούχους θα βρει απέναντί της την κοινωνία και τα συνδικάτα και θα απαντηθεί απεργιακά, άμεσα και δυναμικά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Προχωράμε για Λεωφόρο»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Προχωράμε για Λεωφόρο»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ