2012-09-12 14:31:42
Φωτογραφία για Σε άνοδο το ευρώ
Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε το «πράσινο φως» για την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) από τις δύο βουλές της Γερμανίας (Άνω Βουλή [Μπούντεσρατ], όσο και η Κάτω Βουλή [Μπούντεσταγκ]) και αν και έθεσε συγκεκριμένους όρους για τη συμμετοχή της Γερμανίας που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 190 δισ. ευρώ, τροφοδότησε τη συνέχεια στο χθεσινό ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου, του γιεν και της στερλίνας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη συνέχεια, δήλωσε ότι θα συγκαλέσει την πρώτη συνάντηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του μηχανισμού ΕΜΣ στις 8 Οκτωβρίου προκειμένου να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες και διαδικασίες ώστε να τεθεί σε ισχύ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παρουσίασε το σχέδιο της τραπεζικής ένωσης της Ευρώπης ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, με ενισχυμένο ενιαίο εποπτικό ρόλο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έλεγχο από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε την αναγκαιότητα ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης στο πλαίσιο της δημοσιονομικής της ενοποίησης.


Ειδικότερα, η ισοτιμία ευρώ/ δολάριο αναρριχήθηκε πάνω από τα 1,2900 δολάρια σε νέα υψηλά τεσσάρων μηνών. Θετική ήταν η ανταπόκριση της απόφασης και στις αγορές ομολόγων με τις αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων να συρρικνώνονται. Ειδικότερα, οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων πλησίασαν το 5%, ενώ οι αντίστοιχες των ισπανικών υποχωρούν στο 5,6%.

Η στερλίνα ξεπέρασε τα 1,6100 δολάρια μετά και τα θετικά στοιχεία στον τομέα της ανεργίας, αφού οι αιτούντες για επιδόματα ανεργίας στη Βρετανία υποχώρησαν τον Αύγουστο σε χαμηλά διετίας.

Στην Ευρωζώνη ανακοινώθηκε με αύξηση 0,6% η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο έναντι εκτιμήσεων για άνοδο μόλις 0,1% σε μηνιαία βάση μετά από πτώση 0,6% τον Ιούνιο.

Στην Ιαπωνία, ο υπουργός Οικονομικών απέδωσε σε κερδοσκοπικές κινήσεις την πορεία που ακολουθεί από χθες το γιεν, τονίζοντας ότι θα ληφθούν αποφασιστικά μέτρα αν κριθεί αναγκαίο. Η ισοτιμία δολαρίου / γιεν εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις αν και παραμένει ελαφρώς πάνω από το χαμηλό της 1ης Ιουνίου στα 77,63 γιεν.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
TO Red Store ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
TO Red Store ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ