2012-09-12 15:12:02
Φωτογραφία για Τελεσίγραφο από τρόικα για αλλαγές στα εργασιακά...!!!
Της Ρούλας Σαλούρου

«Πάγωσαν» στο υπουργείο Εργασίας από την ψυχρότητα με την οποία οι εκπρόσωποι των δανειστών υποδέχθηκαν την πρόταση – πρόθεση του Γιάννη Βρούτση να προχωρήσει σε μείωση των εργοδοτικών εισφορών, σταδιακά κατά 5%. 

Στο υπουργείο Εργασίας, υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες μια διάχυτη αισιοδοξία ότι η αιφνίδια ενεργοποίηση, και μάλιστα σε επίπεδο προθέσεων, μιας μνημονιακής υποχρέωσης, όπως είναι η μείωση των μη μισθολογικού κόστους εργασίας θα αρκούσε για να μην επεκταθεί η συζήτηση στα «καυτά» θέματα που περιελάμβανε το περιβόητο e-mail.

Όταν λοιπόν, οι εκπρόσωποι των δανειστών, «βαρείς» και «κουρασμένοι» όπως περιγράφονται από στέλεχος που παραβρέθηκε στη χθεσινή συνάντηση, απάντησαν ξεκάθαρα ότι αυτό δεν αρκεί και πρέπει να εφαρμοστούν όλες οι πολιτικές που περιγράφονται την εσωτερική αλληλογραφία, τα χαμόγελα από τα στελέχη του υπουργείου χάθηκαν…


Κάπως έτσι εξηγείται και η «μουδιασμένη» αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου, αμέσως μετά από την αναχώρηση των επικεφαλής της Τρόικας.

Έτσι, ξανα-τίθεται στο τραπέζι το θέμα της μείωσης των μισθών και κυρίως των αποζημιώσεων απόλυσης αλλά και συνταξιοδότησης, η ευελιξία στη διαχείριση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας καθώς και ο καθορισμός του βασικού μισθού από την κυβέρνηση και όχι από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροϊκανοί ζήτησαν έγγραφες απαντήσεις για ένα προς ένα όλα τα ζητήματα που τίθενται στο e-mail. Για το λόγο αυτό και δεν «έκλεισε» το επόμενο ραντεβού, αφού ο χρόνος διεξαγωγής του θα εξαρτηθεί από το πότε θα ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας τις έγγραφες απαντήσεις στα επίμαχα θέματα.

Παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε από τον αποκλεισμό του υπουργείου Εργασίας από μέλη του ΠΑΜΕ, οι κ. Μαζούχ, Μορς και Τόμσεν προσήλθαν στη συνάντηση, με σαφή διάθεση να ακούσουν συγκεκριμένα μέτρα μείωσης του κόστους εργασίας.

Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά είχε προετοιμαστεί για να αποδείξει ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα, εφόσον τα μέτρα του περασμένου Φεβρουαρίου δεν έχουν «φανεί» ακόμη, ενώ θα προστεθεί και η σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Τα στοιχεία άλλωστε, σύμφωνα με την Ελληνική πλευρά είναι αποκαλυπτικά και ενδεικτικά για το ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που παρουσιάζει στην έκθεσή της η ΓΣΕΕ:

Η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 2003 και των μειωμένων κατώτατων μισθών έχει υποχωρήσει στα επίπεδα της δεύτερης πενταετίας της δεκαετίας του 1970.

Κατά τα έτη 2010-2011 ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 8,6%. Αυτή η μείωση της απασχόλησης στη διάρκεια της ύφεσης μετατράπηκε σε κατακόρυφη αύξηση του ποσοστού ανεργίας. Η σημαντική αύξηση του ποσοστού ανεργίας κατά την τριετία 2009-2011 (σε συνδυασμό με την δυνατότητα μείωσης των μισθών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της οικονομίας) έχει προκαλέσει μείωση των πραγματικών μισθών κατά 13,2%. Παράλληλα, η περαιτέρω αύξηση του ποσοστού ανεργίας κατά το 2012 θα συνοδευτεί από την μείωση των μέσων πραγματικών αποδοχών των μισθωτών στο τέλος του 2012 κατά περίπου 20% έναντι του 2009.

Κατά την διετία 2010-2011 ο μέσος ονομαστικός μισθός μειώθηκε κατά 6,4% έναντι του 2009, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας κατά 1,9%. Επομένως, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, που είναι η διαφορά τους, μειώθηκε κατά 4,5%. Εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η μείωση του μοναδιαίου εργασίας προβλέπεται να είναι σημαντική (8% περίπου) εξαιτίας των διαθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας (μείωση κατώτατου μισθού, απονέκρωση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, κλπ).

Οι μέσες ετήσιες αποδοχές το 2011 ανέρχονται στην Ελλάδα σε 25.470 ευρώ έναντι 33.687 ευρώ περίπου στην Ισπανία, 36.032 ευρώ στην Γερμανία, 47.286 ευρώ στην Γαλλία και 44.659 ευρώ στην Ιρλανδία. Μετά τις μειώσεις του 2012,οι μέσες ετήσιες αποδοχές ανά απασχολούμενο στην Ελλάδα θα είναι συγκρίσιμες με αυτές της Πορτογαλίας και της Μάλτας. Εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική μειώσεων των αποδοχών των εργαζομένων κατά το 2013 θα είναι συγκρίσιμες με αυτές της Κροατίας, της Τσεχίας και της Εσθονίας.

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Δ.Σ. ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η SUPER LEGUE
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δ.Σ. ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η SUPER LEGUE
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ